Om bolaget

If är det ledande sakförsäkringsbolaget i Norden och är ett dotterbolag till Sampokoncernen. Bolaget har verksamhet i Sverige, Danmark, Finland, Norge och Baltikum. Bolaget erbjuder försäkringslösningar för både företag och privatpersoner, däribland hundförsäkringar.  

If logga

If Hundförsäkring

Bolaget erbjuder en flexibel försäkringslösning för dig och din hund där du själv bestämmer omfattning av försäkringen. If erbjuder två olika nivåer: Hundförsäkring och Stor Hundförsäkring där de har olika omfattning gällande ersättning och vad de täcker. Det finns även möjlighet att lägga till ett tillägg för användbarhet eller ett tillägg för livförsäkring. Vi har sammanfattat försäkringarna nedan. För mer information om fullständiga villkor hänvisar vi till bolaget hemsida. 

Hundförsäkringen

Det enklaste och billigaste valet av hundförsäkring som går att välja är en omfattande försäkringslösning som bland annat innehåller veterinärvård, dolda fel och röntgen. Se nedan för kortfattad sammanfattning om vad försäkringen innehåller. 

 • Veterinärvård - ersätter veterinärvårdskostnader om hunden blir sjuk eller skadad upp till 30 000 kr. Från 7 års ålder trappas beloppet ner med 3 000 kr/år till lägst 10 000 kr.
 • Magnetkameraundersökning - ersätter CT, magnetkameraundersökning och scinitigrafi upp till 10 000 kr per försäkringsår. ​
 • Skada orsakad av rovdjur - du behöver inte betala självrisk om din hund skadas av ett rovdjur.
 • Kejsarsnitt - ersättning för kostnader för ett kejsarsnitt. Undantag gäller dock för vissa raser.
 • Avlivning - ersättning för avlivning och omhändertagande av kroppen upp till 2 000 kr.
 • Dolda fel - ersätter veterinärvårdskostnader för dolda och medfödda fel om hunden är försäkrad innan den är 120 dagar.
 • FirstVet - tre gratis besök årligen hos den digitala veterinären.

Stora Hundförsäkringen

Den mest omfattande hundförsäkringen som bolaget erbjuder är Stora Hundförsäkringen som inkluderar allt som Hundförsäkringen innehåller men som kompletteras med en ytterligare skydd för resor, medicin och rehabilitering. Nedan listar vi kortfattat innehåller i försäkringen. 

 • Veterinärvård - ersätter veterinärvårdskostnader om hunden blir sjuk eller skadad upp till 60 000 kr. Från 7 års ålder trappas beloppet ner med 5 000 kr/år till lägst 15 000 kr.
 • Magnetkameraundersökning - ersätter CT, magnetkameraundersökning och scinitigrafi upp till 15 000 kr per försäkringsår.
 • Skada orsakad av rovdjur - du behöver inte betala självrisk om din hund skadas av ett rovdjur.
 • Kejsarsnitt - ersättning för kostnader för ett kejsarsnitt. Undantag gäller dock för vissa raser.
 • Avlivning - ersättning för avlivning och omhändertagande av kroppen upp till 3 000 kr.
 • Dolda fel - ersätter veterinärvårdskostnader för dolda och medfödda fel om hunden är försäkrad innan den är 120 dagar.
 • Medicin - ersättning för kostnader för receptbelagda mediciner upp till 6 000 kr.
 • Rehabilitering - ersättning för rehabilitering som veterinär ordinerar upp till 6 000 kr.
 • Resor - ersättning upp till 3 000 kr/år för veterinärsresor eller dina resor till specialistveterinär.
 • FirstVet - tre gratis besök årligen hos den digitala veterinären.

Livförsäkring

Som tillägg till hundförsäkringarna, oavsett vilken omfattning du väljer, går det att välja till en livförsäkring för din hund om den skulle springa bort, bli stulen, dö eller tvingas avlivas till följd av sjukdom eller skada. Försäkringen sänks med 20% årligen från det år hunden fyller 7 år och upphör att gälla vid 10 års ålder. 

Användbarhetsförsäkring

Som tilläggsförsäkring till något av basutbuden kan du även välja till en användbarhetsförsäkring då du kan få ersättning om din hund har en särskild egenskap. Till särskild egenskap räknas till exempel om du hund används som bruks-, jakt- eller avelhund. Du kan då få ersättning som din hund förlorar denna egenskap.  

If hundförsäkring

Försäkring för hunduppfödare

If erbjuder en försäkring som är specialiserad för dig som är uppfödare. Omfattning av försäkringen bestämmer du själv och de två olika nivåer som finns är Hundförsäkringen och Stora Hundförsäkringen. Innehåller av dessa är samma som ovan. Du kan även lägga till tillägg i form av dolda felförsäkring och användbarhet. Dolda felförsäkringen täcker kostnader för dolda fel hos din hundvalp upp till ca 3 års ålder och är en trygghet för dig som uppfödare om det skulle hända något med den valp som du sålt till följd av ett dolt fel. Försäkringen för användbarhet ger dig ersättning om din hund inte längre kan användas till avel. För mer information och fullständiga villkor se bolaget hemsida. 

Rabatter hos If hundförsäkring

Bolaget listar aktuella rabatter på sin hemsida. Vi har sammanfattat några av dem nedan. 

 • Hundvalpsrabatt - 20% på premien första året om du försäkrar din hund innan ett års ålder.
 • Uppfödarrabatt - en dolda felförsäkring vartannat år ger dig 20% rabatt.

För mer information om hundförsäkringarna och rabatterna som If erbjuder se deras hemsida här. 

Andra hundförsäkringar

För mer information av vad andra försäkringsbolag erbjuder för hundförsäkringar, se när vi jämför hundförsäkringar här.