Border collie

Border collie utomhus

Border collie är en av världens mest kända vallhundar och har funnits flera århundraden tillbaka i tiden. Rasen kännetecknas som intelligent, lättlärd och aktiv. Den används fortfarande ofta till vallning av främst får. Eftersom hundrasen är en vallhund är den arbetsvillig inte bara fysiskt utan även genom att stimulera intelligensen genom uppgifter där rasen får använda huvudet. Rasen är medelstor oftast i färgerna svart och vit eller trefärgad. Alla pälslängder förekommer och öronens form kan också variera beroende på hund. Pälsen är lättskött men eftersom hunden är en arbetshund kan pälsen vara svår att hålla ren. 

Kort om rasen

Ursprung: Storbritannien

Smeknamn: BC

Storlek: Stor

Vikt, hona: 12-19 kg

Vikt, hane: 14-20 kg

Mankhöjd: 53 cm

Päls: Pälsen varierar. Slät, hård, lång, silkig, mycket underull

Personlighet: Intelligent, livlig, uppmärksam, snabb

Kategori SKK: Grupp 1 och FCI 297

Pris Border collie

Priset för en Border collie är från ca 11 000 kronor. Priset varierar beroende på uppfödare och vilken träning valpen har fått innan den säljs. Eftersom rasen lär sig mer med åren är det inte helt ovanligt att priset är högre för valpen även om den är några månader gammal. Priset varierar även om rasen är registrerad som en vallhund hos SKK eftersom det kräver tester. 

Border collie till salu

Hundvalpar till salu går att hitta på fler olika annonsplatser. Den mest kända annonssidan för rashundar är Svenska Kennelklubben som lägger upp annonser på hundvalpar till salu inom rasen Border collie. Det finns även rasklubbar som lägger upp hundvalpar till salu. Om du väljer att köpa din hund på en annonssida som inte enbart säljer rashundar är det extra viktigt att kontrollera är hundvalpen är renrasig. Om hundvalpen inte är renrasig ska den inte kosta lika mycket som en renrasig hund. För mer information om vad du bör tänka på vid köp av hundvalp se här

Svenska Kennelklubben lägger upp hundvalpar till salu inom rasen här. 

Svenska Vallhundsklubben är en rasklubb som lägger upp hundvalpar till salu inom rasen här. 

 

Border collie hundvalp

Uppfödare Border collie

En bra uppfödare av rasen är bland det viktigaste du bör tänka på innan du köper din hundvalp. Det är viktigt att hundvalpen har fått de bästa förutsättningarna i livet och att aveln går rätt till. För att säkerställa att uppfödaren uppfyller särskilda krav och regler för sin uppfödning är en bra utgångspunkt att titta på vilka uppfödare som listas hos rasklubbar eller liknande organisationer. Oftast kräver dessa klubbar och organisationer en viss standard och riktlinjer för uppfödningen vilket kan betraktas som en säkerhet för dig som köpare. 

Svenska Kennelklubben har en uppfödarlista inom rasen här. 

Svenska Vallhundsklubben är en rasklubb som listar uppfödare inom rasen här. 

 

Ett gäng söta hundvalpar av rasen Border collie som redan några gamla lär sig livet som vallhund genom att lära känna fåren. 

Andra hundraser

Är du intresserad av en annan hundras? Se vår sida om Hundraser

Border Collies ute i naturen där de hör hemma
Stäng meny