Cocker spaniel

Cocker spaniel brun

Cocker spaniel är en aktiv, social, lättlärd och vänlig hundras. Rasen användes ursprungligen för jakt vilket gör att hundrasen kommer bra överens med andra hundar och trivs i flock. Rasen har stort behov av närhet och social kontakt med sin ägare. Den passar utmärkt till olika typer av aktiviteter såsom agility, viltspår och lydnad. De passar även bra för utställning.

Cocker spaniel har ett vackert och sött utseende med lång silkig päls. Pälsen behöver regelbundna bad och bör trimmas varannan månad av en kunnig person. Rasen finns i flera olika färger och har ett väldigt glatt utseende med en ständigt viftande svans. 

Sidinnehåll

Kort om rasen

Ursprung: Storbritannien

Storlek: Liten/Medel

Vikt: 13-15 kg

Mankhöjd, hona: 37-39 cm

Mankhöjd, hane: 39-41 cm

Päls: Lång, silkig

Personlighet: Social, livlig, glad, aktiv

Kategori SKK: Grupp 8 och FCI 5

Pris Cocker spaniel

Priset för en Cocker spaniel är från ca 16 000 kronor. Priset kan variera beroende på uppfödare och vad uppfödaren har för avsikt för hundvalpen senare i livet. En hundvalp som är avsedd för avel eller tävling är oftast lite dyrare än en sällskapshund. 

Ett söt och informativ video om hundrasen Cocker Spaniel.  

Cocker spaniel till salu

Hundvalpar till salu av rasen Cocker spaniel går att hitta på flera olika typer av annonssidor. Svenska Kennelklubben har exempelvis en annonssida där de endast lägger upp rashundar till salu. Det finns även rasklubbar och liknande organisationer som lägger upp hundvalpar till salu inom rasen.

Köper du en hund på en annonssida som inte endast säljer rashundar är det dock extra viktigt att kontrollera stamtavla. För mer information om vad du bör tänka på vid köp av hundvalp, se här. 

Svenska Kennelklubben lägger upp hundvalpar till salu inom rasen här. 

Uppfödare Cocker spaniel

Vid köp av en rashund likt Cocker spaniel är det extra viktigt att hitta en bra uppfödare för att försäkra sig om att hundvalpen är renrasig och att uppfödning gått rätt till. Detta för att bland annat minimera ärftliga sjukdomar. En bra utgångspunkt när du letar uppfödare är att utgå ifrån de uppfödare som listas hos rasklubbar eller liknande organisationer. Dessa uppfödare följer oftast vissa regler och riktlinjer för sin uppfödning som kan betraktas som en säkerhet för dig och din nya familjemedlem. 

Svenska Kennelklubben listar uppfödare inom rasen här. 

Cocker Spanielklubben är en rasklubb som listar uppfödare inom rasen här. 

Cocker spaniel valp

Andra hundraser

Är du intresserad av en annan hundras? Se vår sida om Hundraser för mer information. 

Populära hundraser

Fler hundraser

Senaste blogginläggen

gps-halsband katt

GPS-halsband katt

GPS-halsband för katt Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du

Läs mer »
fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »