Dansk-svensk gårdshund

Dansk-svensk gårdshund

Dansk-svensk gårdshund är en aktiv, social, självständig och livlig hundras. Förr användes den på gårdar som jakthund och för att jaga bort råttor. Den kan fortfarande användas för det ändamålet men är för det mesta idag en utmärk sällskapshund. Hundrasen kräver dock aktivitet både mentalt och fysiskt. Den trivs därför bäst när den får aktivera hjärnan i samband med motion. Agility, viltspår, lydnad och utställning är några aktiviteter som passar bra för hundrasen. En del hundar används även som jakthundar. Pälsen är till största del vit men kombineras med fläckar av olika färger. Pälsen är lättskött och näst intill obefintlig. 

Kort om rasen

Ursprung: Danmark/Sverige

Andra smeknamn: Skåneterrier, Råttehund

Storlek: Liten

Vikt, hona: 7-10 kg

Vikt, hane: 10-14 kg

Mankhöjd, hona: 32-35 cm

Mankhöjd, hane: 34-37 cm

Päls: Hård, kort, tät, utan underull

Personlighet: Självständig, social, aktiv, nyfiken

Kategori SKK: Grupp 2 och FCI 356

Pris Dansk-svensk gårdshund

Priset för en Dansk-svensk gårdshund är ca 16 000 kronor. Priset kan dock variera beroende på uppfödare. Det kan även variera beroende på vad uppfödaren har för framtida avsikt för hundvalpen. En sällskapshund är vanligtvis lite billigare än en avelshund. 

Dansk-svensk gårdshund till salu

Hundvalpar av rasen finns att hitta på olika annonssidor. Det kan dock vara smart att välja en annonssida som endast säljer rashundar för att försäkra dig om att den hundvalp du köper är renrasig. Svenska Kennelklubben är en sådan sida som har en specifik annonssida för just rasen Dansk-svensk gårdshund. Det finns även rasklubbar och liknande organisationer som lägger upp annonser på medlemmarnas hundvalpar. En hundvalp som köps på en annonssida som inte endast säljer rashundar kan vara lika renrasig men det är då extra viktigt att du som köpare kontrollerar stamtavla etc. För mer information om vad du bör tänka på vid köp av hundvalp se vår sida om Hundvalpar. 

Svenska Kennelklubben lägger upp hundvalpar till salu inom rasen här. 

Rasklubben för Dansk-svensk gårdshund är en rasklubb som lägger upp annonser på hundvalpar till salu här. 

 

Dansk-svensk gårdshund

Uppfödare Dansk-svensk gårdshund

Det är alltid bra att hitta en bra uppfödare innan du bestämmer dig för vilken hundvalp du vill ha. Som utgångspunkt för vilka uppfödare som finns inom rasen kan det vara bra att se vilka uppfödare som listas hos rasklubbar eller liknande organisationer. Uppfödare som listas där följer oftast särskilda regler för sin uppfödning som kan betraktas som en säkerhet för dig som köpare. 

Svenska Kennelklubben lägger upp uppfödare av rasen här. 

Rasklubben för Dansk-svensk gårdshund är en rasklubb som lägger upp uppfödare av rasen här. 

Andra hundraser

För att se information om andra hundraser, se här. 

Stäng meny