Golden retriever

Golden retriever brun

Golden retriever är en social, samarbetsvillig och intelligent hundras som tycker om att röra sig och leva ett aktivt liv. Hundrasen användes länge för fågeljakt vilket gör den till en arbetande ras som gärna ägnar sig åt aktiviteter som apport, agility och lydnad. Rasen lämpar sig väl som jakthund, brukshund eller endast som sällskapshund men då i ett aktivt hem där rasens aktiva ådra får stimuleras. Pälsen är lättskött och kan vara både vågig eller slät med med fyllig päls på halsen, svansen och baksidan av låren. Färgen på pälsen är olika nyanser av guld, gult och crème. Rasen mognar relativt sent både mentalt och fysiskt. Det är en väldigt vänlig, glad och lojal hundras som har en förkärlek till att leka i vatten. 

Kort om rasen

Ursprung: Storbritannien

Storlek: Stor

Vikt, hona: 25-29 kg

Vikt, hane: 29-34 kg

Mankhöjd, hona: 51-56 cm

Mankhöjd, hane: 56-61 cm

Päls: Slät eller vågig, tät vattenavisande underull

Personlighet: Glad, social, arbetsvillig, intelligent

Kategori SKK: Grupp 8 och FCI 111

Pris Golden retriever

Priset för en Golden retriever är från ca 15 000 kronor. Priset kan variera beroende på uppfödare och vad uppfödaren har för avsikt för hundvalpen senare i livet. En hundvalp som är avsedd för avel eller tävling är oftast lite dyrare än en sällskapshund. 

Golden retriever till salu

Hundvalpar till salu av rasen Golden retriever finns att hitta på olika typer av annonssidor. Svenska Kennelklubben har en annonssida för endast rashundar där de lägger upp valpar till salu inom rasen. Även rasklubbar eller olika typer av specialklubbar för rasen lägger upp medlemmarnas hundvalpar till salu. Om du väljer att köpa en hundvalp på en annonssida som inte endast säljer rashundar är det extra viktigt att kontrollera stamtavla. För mer information om vad du bör tänka på vid köp av en hundvalp se här. Golden retriever är en hundras som kräver mycket fysisk aktivitet så om du endast tänkt använda hunden som sällskap tänk en extra gång om du har möjlighet att ge hundvalpen den uppmärksamhet och träning som den behöver. 

Svenska Kennelklubben lägger upp annonser på hundvalpar till salu inom rasen här.

Golden retrieverklubben är en rasklubb som lägger upp annonser på hundvalpar till salu inom rasen här. 

Golden retriever hundvalp

Uppfödare Golden retriever

En bra utgångspunkt för att hitta seriösa uppfödare är att se över de uppfödare som listas hos rasklubbar eller liknande organisationer. Dessa uppfödare är medlemmar i rasklubben vilket innebär att deras uppfödning följer särskilda krav och riktlinjer för att bevara hundrasen frisk. Det kan betraktas som en säkerhet för både dig som köpare och din nya familjemedlem. Uppfödaren skriver oftast ut i annonsen vad de har för avsikt för hundvalpen och behöver inte sälja hundvalpen till dig om du inte har samma avsikt. Golden retriever kan användas till flera olika aktiviteter eller endast till sällskap. När du kontaktar en uppfödare är det viktigt att du är så ärlig som möjligt om vad du kan erbjuda hundvalpen. Glöm inte att det ska kännas rätt för både dig som köpare, uppfödaren och valpen. 

Svenska Kennelklubben listar uppfödare inom rasen här.

En söt video på en Golden retriever som träffas sin lilla hundvalpsyster. Videon visar den entusiasm och glädje som hundrasen ofta ger uttryck för. 

Andra hundraser

Är du intresserad av att se vilka andra hundraser som finns? Se vår sida om Hundraser för mer information. 

Golden retriever
Stäng meny