Don sphynx

Don sphynx kattungar som myser

Don sphynx är en “nakenkatt” som är tillgiven och tycker om att vara nära sin ägare. Den tycker till exempel om att sitta på axeln eller ligga under täcket. Rasen har en hög ämnesomsättning för att hålla kroppsvärmen och är därför väldigt matglad och äter ofta.

Rasen behöver istället för pälsvård hudvård och regelbundna bad är nödvändigt. Den har en medelstor, muskulös, kompakt och kraftig kropp med medellånga ben och runda tassar med aptår. Huvudet är rynkigt med höga markerade kindben.

Sidinnehåll

Kort om rasen

Vanliga smeknamn: Nakenkatt

Ursprung: Ryssland

Sverige sedan: 2007

Storlek: Liten

Vikt hona: 3-5 kg

Vikt hane: 5-7 kg

Päls: Kort, kräver hudvård

Personlighet: Tillgiven, social, lekfull

Kategori SVERAK: Raskategori IV och EMS-kod DSP

Pris Don sphynx

Priset på en Don sphynx är ca 12 000-15 000 men kan variera beroende på uppfödare och kattunge. Priset för en avelskatt eller utställningskatt är ofta högre än för en sällskapskatt. 

Lekfulla kattungar av rasen Don sphynx på en mjuk filt för att hålla värmen. Kattrasen älskar att vara nära sin ägare och det speglas verkligen i klippet. 

Don sphynx till salu

Kattungar till salu av rasen återfinns på annonsplatser. Vi har inte hittat någon rasring eller liknande som listar kattungar till salu. Vid köp av en kattunge på en annonsplats som inte enbart är för raskatter är det viktigt att man säkerställer att kattungen är en raskatt. En raskatt är stambokförd och har alltid en stamtavla. Mer att tänka på vid köp av kattunge hittar du här.

SVERAK:s annonssida för raskatter lägger upp annonser på Don sphynx till salu här.

Lägger du upp annonser på kattungar till salu av den här rasen eller vet någon organisation som gör det? Kontakta oss.

Uppfödare Don sphynx

Vid köp av en raskatt är det viktigt att man undersöker vilka uppfödare som finns. Om uppfödaren är med i en rasring eller liknande kan det ses som en kvalitetssäkring på att uppfödningen uppfyller vissa krav och standarder. Vi har inte hittat någon rasring för denna ras men andra organisationer såsom SVERAK räcker för att kraven ska vara uppfyllda. 

Är du en uppfödare av rasen eller vet en organisation som listar uppfödare? Kontakta oss.

Rekommenderad föda

Eftersom rasen är en nakenkatt har den en väldigt hög ämnesomsättning för att hålla värmen. Den äter därför väldigt ofta och det är viktigt att du alltid har mat framme så den kan fylla på med energi. Kattmaten ska vara protein- och fettrik för att katten ska få i sig alla viktiga näringsämnen. En kombination av blötmat och torrfoder är också att föredra så katten får i sig tillräckligt med vätska under dagen.

Vissa märken har specialanpassat foder för just den här rasen. Till exempel så har Royal Canin ett torrfoder som är specialanpassat för Sphynx och som fungerar lika bra för denna ras. För mer information om vad katter äter, se vår sida om Kattmat. 

Rekommenderade tillbehör

Don sphynx har väldigt lite päls och betraktas som en nakenkatt. Den tycker därför om att ligga där det finns värme i hemmet. En mjuk och varm filt rekommenderas därför som den kan gosa ner sig i.

Kattrasen behöver även tvättas regelbundet och få regelbunden hudvård då pälsen annars blir fet. Det rekommenderas därför att du köper bra produkter för att regelbundet kunna bada din katt. Övriga tillbehör som rekommenderas är kattlåda, matplats och sovplats. För mer information om tillbehör, se vår sida Kattillbehör

Rekommenderad kattförsäkring

Inköpspriset för raskatter likt Don sphynx är ofta väldigt högt och därför rekommenderas en kattförsäkring för alla ägare. En kattförsäkring är även viktig då det är en trygghet för din katt om den skulle skada sig eller bli sjuk. Du kan själv bestämma hur omfattande din försäkring ska vara men som minimum rekommenderas alltid en veterinärvårdsförsäkring.

Olika försäkringsbolag erbjuder även tillägg i form av livförsärking och avelsförsäkring som kan betraktas som ett utökad skydd för dig och din katt. För mer information om vad försäkringsbolagen erbjuder, se vår sida Jämför kattförsäkringar

Andra kattraser

För övriga raskatter, se vår sida om Kattraser

Populära kattraser

Fler kattraser

Senaste blogginläggen

gps-halsband katt

GPS-halsband katt

GPS-halsband för katt Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du

Läs mer »
fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »