Jämför hundförsäkringar

Det kan vara svårt och tidskrävande att välja rätt hundförsäkring för just din hund. Vi har därför samlat några av de mest kända och största försäkringsbolagen som erbjuder hundförsäkring i en jämförelse för att underlätta ditt val. Se jämförelsen nedan för att kortfattat se vad bolagen erbjuder i sin hundförsäkring. Gå in på respektive försäkring för att läsa mer om vad bolagen erbjuder.  

Hundförsäkring: Moderna

Hundförsäkring erbjuder

 • Bäst i test 2019
 • En av de billigaste försäkringarna på marknaden
 • Flexibel prissättning
 • Villkorsgaranti
 • 365 dagar självriskperiod
Hundförsäkring: Svedea

Hundförsäkring erbjuder

 • En av de billigaste försäkringarna på marknaden
 • Fri flytträtt
 • Inget ålderskrav
 • Flera rabatter och flexibel prissättning
ICA Banken logo

Hundförsäkring erbjuder

 • En av de billigaste försäkringarna på marknaden
 • Fri flytträtt
 • Ingen karenstid
 • ICA-bonus
Folksam logo

Hundförsäkring erbjuder

 • Erbjuder flera nivåer
 • Flexibel prissättning
 • Veterinärvårdsbelopp ändras inte med ålder
 • Hundvalpsrabatt och samlingsrabatter
Agria logo

Hundförsäkring erbjuder

 • Högst ersättning på marknaden
 • Flexibel prissättning
 • Stort utbud av tillägg
 • Flera rabatter

Läs mer här

If logga

Hundförsäkring erbjuder

 • Erbjuder flera nivåer
 • Flexibel prissättning
 • Det mest omfattande valet ger ersättning för veterinärsresor
 • Livförsäkring till 10 års ålder
sveland logo

Hundförsäkring erbjuder

 • En av de billigaste försäkringarna på marknaden
 • Tre olika nivåer
 • Möjlighet att endast teckna en olycksfallsförsäkring
 • Rabatt vid skadefrihet

Läs mer här

Vilken är den bästa hundförsäkringen?

Vid val av hundförsäkring för dig och just din hund är det viktigt att utgå ifrån dina behov. Alla hundar är olika och det är därför viktigt att du är tydlig med vad du har för målsättning för din hund. Har du endast en sällskapshund eller använder du den i jakt, tävlingar eller avel. De flesta försäkringsbolagen har en basförsäkring som passar för de flesta och som sedan kan kompletteras med olika tillägg beroende på vad din hund behöver. Prismässigt skiljer sig också försäkringarna åt och om du vill hålla kostnaderna nere kan det vara smart att välja det bolag som erbjuder den billigaste basförsäkringen. Kostnaden ska dock inte vara det huvudsakliga i ditt val utan utgå främst ifrån vad din hund används till och er framtid tillsammans för att få ett så bra och komplett skydd som möjligt. Konsumenteras försäkringsbyrå genomför årligen en omfattande jämförelse av hundförsäkringar för att hitta den bästa hundförsäkringen. 

Vid jämförelse av försäkringar är följande punkter bra att se över:

 • Maximalt ersättningsbelopp
  En valp eller unghund innebär oftast en högre osäkerhetsfaktor och det kan därför vara smart att teckna en försäkring med ett högre ersättningsbelopp. En äldre hund kan också behöva en högre omfattning då risken för sjukdomar är högre.
 • Självrisk
  Om du betalar en högre självrisk behöver du betala mindre när oturen är framme. Här kan det också vara bra att tänka på hundens ålder och beakta olycks- och sjukdomsrisken för att slippa onödigt höga kostnader.
 • Omfattning och begränsningar
  Här erbjuder oftast försäkringsbolagen olika tillägg som du kan lägga till eller ta bort för att utöka eller minska ditt skydd. Det kan vara bra beakta hundens användning och ålder vid val av dessa tillägg.

Vi har sammanfattat marknadens mest populära försäkringarna åt dig för att underlätta ditt val. 

Vad är en hundförsäkring?

Att teckna en hundförsäkring bör vara lika självklart som att teckna en hemförsäkring, olycksfallsförsäkring eller bilförsäkring. En hundförsäkring är en trygghet för både dig som ägare och din hund. Även om hundar är aktiva djur som klarar av väldigt mycket kan de råka ut för en plötslig olycka eller sjukdom. Om du då har en hundförsäkring slipper du dyra akuta kostnader för veterinärbesök och onödig stress kopplat till de plötsliga kostnaderna. Det finns flera olika typer av hundförsäkringar beroende på hur mycket av hundens plötsliga kostnader som du vill täcka. Det finns även olika typer av tillägg som du kan lägga till beroende på vad du använder din hund till. På denna sida har vi listat några av de vanligaste frågorna gällande hundförsäkringar och information om vilka bolag som erbjuder hundförsäkringar för att underlätta för dig i ditt val. 

Varför ska man ha en hundförsäkring?

En hundförsäkring är en trygghet för dig och din familjemedlem och borde vara lika självklart för dig som en hemförsäkring. Det är en försäkring som hjälper dig att undvika plötsliga kostnader och underlättar i ditt val att söka vård för din hund om den skadas eller är sjuk. Hundar är aktiva djur som älskar att röra sig utomhus. En olycka kan ske på en vanlig promenad då hunden stöter på ett annat djur eller gör illa sig i ett hopp. Sjukdomar kan komma ännu plötsligare, speciellt för en äldre hund, och det är då skönt att ha en trygghet där du enkelt och snabbt utan att tänka kan söka upp vård för din hund.   

Vad kostar en hundförsäkring?

En hundförsäkring kostar från ca 3 000 kronor per år och uppåt. Priset varierar beroende på hur starkt skyddet är, hundens ålder, om det är en rashund och vad hunden används till. Premien är ofta lägre för en hundvalp och när hunden blir äldre tillkommer i många fall ett seniortillägg. Försäkringsbolagen erbjuder även olika rabatter på försäkringar som inte sällan är baserade på hundens ålder. Se respektive försäkringsbolag för fullständig information om priser och vilka rabatter respektive försäkringsbolag erbjuder. 

Hundförsäkring: Valp

Olika hundförsäkringar

Veterinärvårdsförsäkring

Veterinärvårdsförsäkring rekommenderas för alla hundar oavsett om det är en rashund eller blandras. Det är basförsäkringen hos de flesta försäkringsbolag. Försäkringen ska täcka kostnader som uppstår om din hund blir sjuk eller drabbas av en olycka och behöver ta sig till veterinären. Omfattningen av försäkringen och priset varierar beroende på vilken självrisk du betalar och vilket ersättningsbelopp du har. En högre självrisk innebär till exempel att försäkringen blir billigare när olyckan väl är framme. Pris, omfattning och utbud av försäkringar varierar beroende på försäkringsbolag. 

Livförsäkring

Livförsäkring är det vanligaste tillägget hos försäkringsbolagen. Den innebär att du får ersättning om din hund skulle dö eller behöva avlivas och innebär en extra trygghet för dig. Försäkringen rekommenderas främst för rashundar eftersom de har ett högre inköpspris. Omfattningen av försäkringen och priset på den varierar beroende på försäkringsbolag.  

Olika tilläggsförsäkringar

Det finns flera olika tillägg som du kan teckna för din hund beroende på vad den används till och dess ålder. Tilläggen gäller främst avel, jakt, medicin, rehabilitering och användbarhet. Det är ett extra skydd för dig om din hund inte längre kan användas till sin nuvarande användning eller om något annat skulle hända. Tilläggen kan variera beroende på försäkringsbolag så se respektive sida om försäkringsbolagen för mer information. 

Hundvalpsförsäkring

Dolda felförsäkring

Flera försäkringsbolag erbjuder en dolda felförsäkring för hundvalpar om den tecknas före en viss ålder. I vissa tillägg såsom tillägg för avel ingår ofta dolda felförsäkring för hundvalparna i kullen. En dolda felförsäkring är en specialförsäkring som passar hunduppfödare för att försäkra kostnaden för hundvalpen om ett dolt fel upptäcks av den nya ägaren inom cirka tre år då säljarn enligt konsumentköplagen måste ersätta köparen. Försäkringen inkluderar oftast både veterinärvård och livförsäkring. Den måste i de flesta fall tecknas när hundvalpen är mellan sju till tolv månader. Villkoren kan skilja sig mellan olika försäkringsbolag och det är därför viktigt att se vad respektive försäkringsbolag har för villkor.

Hundvalpsförsäkring

Det är viktigt att du tecknar en hundförsäkring för din hundvalp för att undvika plötsliga kostnader. Hundvalpar är ofta oaktsamma och innebär en högre osäkerhet och risk för skador. Det är därför extra viktigt att du tecknar en försäkring från en tidig ålder. Försäkringsbolagen erbjuder ofta rabatter för hundvalpens första år. Från vilken ålder hundvalpen kan försäkras beror på försäkringsbolag men det brukar oftast vara från sex veckors ålder. Vi har sammanfattat mer information på respektive försäkringsbolags sida för att underlätta för dig. 

Hundförsäkring: Hundvalp leker

Rabatt på hundförsäkring

Flera av försäkringsbolagen erbjuder olika typer av rabatter vid tecknande av försäkring hos dem. Rabatterna uppdateras regelbundet på bolagens hemsidor. Till exempel kan du få en rabatt för din hundvalp första året om du tecknar en hundförsäkring. En del försäkringsbolag erbjuder även förstagångsrabatter där du får en rabatt för tecknande av dig första försäkring hos bolaget oavsett ålder på din hund. Det kan även vara klokt att samla alla dina försäkringar såsom hemförsäkring och bilförsäkring hos samma försäkringsbolag då de ofta ger ut mängdrabatter. Du kan även få mängdrabatter om du har flera hundar eller andra husdjur försäkrade hos samma försäkringsbolag. Medlemskap i en rasklubb eller specialklubb för din rashund innebär även ofta rabatter hos de större försäkringsbolagen. Vi har samlat rabatter som de olika försäkringsbolagen har för närvarande på respektive bolags sida. 

Försäkringsbolag som erbjuder hundförsäkring

Hundförsäkring är ett tillägg som fler av de större försäkringsbolagen erbjuder. Vi har sammanfattat några av de mest kända försäkringsbolagen som erbjuder hundförsäkring för att underlätta ditt sökande. Försäkringsbolagen som vi sammanfattar är Moderna, Svedea, ICA, Agria, Folksam, If och Sveland. Se respektive sida för mer information om vilka försäkringar som de erbjuder och vilka rabatter de har.