Vad äter en katt?

En katt behöver både kattmat och kattfoder. Det är svårt att hitta rätt och viktigt att tänka på är att katter är obligata karnivorer. Det innebär att de måste äta kött för att uppta de byggstenar som de behöver ordentligt. Katter har därför specifika krav när det gäller livsmedel. Katten är ett rovdjur och utgångspunkten när man väljer kattmat är därför att tänka på vad de lever på i det vilda. Kyckling och annan fågel är därför en utmärkt ingrediens i kattens mat. Köttsorter kan vara olika bra för kattens matsmältning men viktigt när man väljer är att kötthalten är så hög som möjligt. Katter har lite behov av kolhydrater och deras näring kommer främst från protein och fett. Kött är viktigt för katten eftersom det innehåller ämnen som katten inte kan producera själv såsom aminosyran taurin. Spannmål, mjölkprodukter och fisk är allergiframkallande hos katter och bör därför undvikas.

Kattmat i olika former.

Blötmat eller torrfoder?

En katt behöver både blötmat och torrfoder. En katt som endast äter torrfoder får ofta i sig för lite vätska. Katter är väldigt dåliga på att dricka vatten och därför är det viktigt att de får i sig blötmat som innehåller en del vätska. En kombination av både blötmat och torrfoder är att föredra. Då få katten i sig en varierad kost och får använda tänderna. 

Vad äter kattungar?

För kattungar finns specifikt foder med balanserat näringsinnehåll eftersom katten växer. Det är bra att kombinera både torrfoder och blötmat så kattungen får en varierad kost med alla tänkbara näringsämnen. Det är även viktigt att man stegvis ändrar kattungens foder så den inte får problem med magen. Det är viktigt att välja ett torrfoder med hög kötthalt och skonsamma ingredienser för kattens mage. Det finns olika typer av produkter som är anpassade för just kattungar som innehåller de viktigaste ämnena för en växande katt. Det rekommenderas att torrfodret kompletteras med blötmat för att kattungen ska vänja sig vid olika typer av kattmat samt få i sig vätskan från blötmaten.

Vad kostar kattmat?

Priset för kattmat per år är ca 2 000 kronor men varierar beroende på var man köper det och om det är blötmat eller torrfoder. En katt ska ha ett varierat matutbud för att få i sig de nödvändiga näringsämnena. 

Billig kattmat

Många återförsäljare har mängdrabatter vilket du med fördel kan utnyttja genom att köpa flera påsar. Torrfoder har till exempel en lång hållbarhet så man kan spara pengar genom att beställa flera påsar samtidigt. Det kan även underlätta att beställa kattmat och kattfoder online med hemleverans då påsarna kan vara tunga att släpa hem. Det finns flera återförsäljare som säljer foder online, bland annat VetZooArken Zoo och PetWorld.

Kattmat beroende på ras

En del foder är anpassade för vissa raser och om katten är långhårig eller korthårig. Alla raser har olika preferenser och behöver likväl mer av vissa ämnen. För att se vilket foder som passar just den rasen som du har eller är intresserad av att skaffa se mer information om respektive ras.

Kattmat som slukas av hungrig katt.