Vaccinera hundvalp

Vaccinera din hundvalp

Att vaccinera din hundvalp borde vara en självklarhet både för att hunden ska slippa onödiga sjukdomar och lidande men också förhindra att sjukdomen förs vidare. I många fall är din hundvalp vaccinerad och avmaskad när du hämtar hem den men efter det är det du som ägare som har ansvaret för att nödvändig vaccination följs upp. Vi har listat viktig information som vad du bör tänka på när du ska vaccinera din hundvalp och varför du ska vaccinera din hundvalp.  

Sidinnehåll

Varför ska man vaccinera sin hundvalp?

En hundvalp ska vaccineras för att hunden ska slippa onödiga sjukdomar och onödigt lidande. Den ska också vaccineras för att undvika att sjukdomar sprids vidare. Många uppfödare har olika vaccinationsprogram för sin valpkull. Oftast grundvaccineras hundvalpen med ett trippelvaccin i en spruta vid sju veckors ålder mot valpsjuka, parvovirus och smittsam leverinflammation (HCC, hepatit).

I köpeavtalet framgår det om din hundvalp är vaccinerad eller inte. Hundvalpen ska också avmaskas regelbundet mot spolmask. Vid köp av en hundvalp är oftast valpen både avmaskad och vaccinerad men hör med uppfödaren vad som gäller i ditt fall. Många försäkringsbolag ger inte någon ersättning för hundar som drabbas av de sjukdomar som de rekommenderas att vaccineras emot. Läs mer om på vår sida om hundförsäkringar. 

Vaccinera hundvalp

Hur ofta ska en hund vaccineras?

Efter det trippelvaccin mot valpsjuka, parvovirus och HCC hepatit som hundvalpen tar vid sju veckors ålder ska en påfyllnadsdos göras vid 12 veckors ålder. Vid samma besök brukar veterinären även vaccinera hunden mot kennelhosta även om den sjukdomen inte är livshotande. När hunden är ca ett år är det dags för en ny påfyllnadsdos av vaccin. 

Fortsatt vaccination vid vuxen ålder beror på vilken hundras du har samt vad du kommer använda din hund till. Om du ska använda din hund på tävlingar ska vaccinationsskyddet mot valpsjuka inte vara äldre än fyra år. Se här för mer information om vad du behöver för din utställningshund. Om du har din hund på hunddagis rekommenderas ofta vaccination mot kennelhosta. 

Om du ska resa utomlands med din hund ska hunden vaccineras mot rabies. 

Hur mycket kostar det att vaccinera en hund?

Priset för att vaccinera en hund eller hundvalp är ca 400 kronor per år och sjukdom. Priset varierar beroende på vilka sjukdomar man vill vaccinera hunden mot och vilken veterinärklinik man väljer att genomföra vaccinationen på. 

Var kan man vaccinera sin hund?

Det finns olika veterinärkliniker runt om i landet och de flesta erbjuder vaccination. Exempel på veterinärskliniker där man kan vaccinera sin hund är Djurakuten, Evedensia, och AniCura

Mer om hundar

Senaste blogginläggen

gps-halsband katt

GPS-halsband katt

GPS-halsband för katt Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du

Läs mer »
fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »