Vilka hundraser finns?

Det finns över 300 hundraser och många av dem listas av SKK hos köpahund.se. Vi på djuruppfodare.se har valt att endast lista de vanligaste hundraserna i Sverige. Om varje hundras hittar du information om personlighet, pris, hundvalpar till salu samt var du hittar hunduppfödare. Vi har utgått ifrån Agrias lista på de vanligaste hundraserna försäkrade hos dem i Sverige under 2019. Allra flest hundar som är försäkrade där är dock blandraser. Nedan finner du samtliga raser i alfabetisk ordning. 

De vanligaste hundraserna i Sverige A-Ö

hundraser två bruna hundar

Rashund eller blandras?

Du kan antingen välja att köpa en rashund eller en blandras. Det är helt upp till dig som köpare vad du tror passar bäst i din familj. Det som du dock bör tänka på är att rashundar alltid har stamtavla och du bör vara vaksam när du köper en rashund att kontrollera och säkerställa att den är äkta. Rashundars inköpspris är ofta dyrare än en blandras. I längden skiljer sig dock inte kostnaden för hundarna. Vid köp av en blandras vet du dock inget om tidigare sjukdomar eller hur de två raserna som korsas går ihop. Det är inte något man kontrollerar på samma sätt vid parning av blandraser.

Vad är en rashund?

En rashund har stamtavla och det går att spåra vilka föräldrar hunden har och sjukdomar i tidigare generationer. Vid parning av rashundar är man noga med att förhindra spridning av sjukdomar och vilka hundar som paras. Du som ägare har även större chans att hunden har just de egenskaper som är typiska för rasen när du köper en rashund eftersom uppfödningen av rasen skett under lång tid och inte korsats med andra raser. Att hunden är registrerade i SKK är ytterligare en fördel då du som köpare vet att aveln har skett enligt vissa regler och former. Det kan därför ses som en kvalitetssäkring vid ditt köp.

hundraser mörkbrun labrador