Labrador retriever

Labrador retriever svart

Labrador retriever är en snäll, social, anpassbar och intelligent hundras. Hundrasen är en av de vanligaste i Sverige. Rasen behöver motion både fysiskt och mentalt för att må som bäst. Den kan användas som jakthund och arbetar då efter skott för att apportera fågel och småvilt. Aktiviteter som passar för rasen är bland annat apport, viltspår eller sökning. Det viktigaste är att rasen får träning både fysiskt och mentalt. Kroppen är fysiskt stark och kompakt med en smutsavvisande päls. Färgen är enfärgad i svart, brun eller gul. En vit fläck på bröstet kan förekomma på vissa hundar. Svansen är tjock och smalnar av mot spetsen. 

Kort om rasen

Ursprung: Storbritannien

Storlek: Stor

Vikt, hona: 25-32 kg

Vikt, hane: 29-36 kg

Mankhöjd, hona: 55-56 cm

Mankhöjd, hane: 56-57 cm

Päls: Kort, tät, vattenavvisande underull

Personlighet: Social, anpassningsbar, glad, intelligent

Kategori SKK: Grupp 8 och FCI 122

Pris Labrador retriever

Priset för en Labrador retriever är ca 15 000 kronor. Priset varierar beroende på uppfödare och vad uppfödaren har för målsättning för sin avel och sina hundvalpar. 

Labrador retriever till salu

Eftersom Labrador retriever är en av Sveriges vanligaste hundraser går hundvalpar till salu att hitta på flera olika annonssidor. Till exempel har Svenska Kennelklubben en annonssida där de endast lägger upp rashundar till salu. Det finns även rasklubbar och liknande organisationer som lägger upp annonser på medlemmarnas hundvalpar till salu. Väljer du att köpa en hundvalp på en annonsplats som inte endast säljer rashundar är det extra viktigt att du kontrollerar stamtavla och hundvalpens ursprung. Det är även viktigt att du som köpare är tydlig med vilken typ av hundvalp du vill ha. Uppfödare inom rasen har olika målsättning med sin avel som de ofta skriver ut i annonsen. 

Svenska Kennelklubben lägger upp annonser på renrasiga hundvalpar här. 

Labrador retrieverklubben är en rasklubb som lägger upp annonser på hundvalpar till salu här. 

Labrador retriever valp brun

Uppfödare Labrador retriever

För att hitta en bra och seriös uppfödare inom rasen är det bra att utgå ifrån de listor på uppfödare som rasklubbar och liknande organisationer lägger upp på deras hemsidor. De uppfödare som listas där följer ofta särskilda krav och riktlinjer för sin uppfödning som kan betraktas som en säkerhet för dig som köpare och din nya familjemedlem. Innan du kontaktar en uppfödare är det viktigt att du har bestämt dig för vad du har för målsättning för din framtida hundvalp och att den stämmer överens med uppfödarens målsättning. 

Svenska Kennelklubben listar uppfödare inom rasen här. 

Labrador retrieverklubben listar uppfödare inom rasen här. 

Andra hundraser

Är du intresserad av en annan hundras? Se vår sida om andra hundraser här. 

Labrador retriever valp brun
Stäng meny