Staffordshire bullterrier

Staffordshire bullterrier

Staffordshire bullterrier är en social, glad och omtänksam hundras. Rasen passar utmärkt som sällskapshund och går även bra att använda till tävling i agility, lydnad, viltspår, utställning och bruk. Förr användes hundrasen bland annat i hundkamper i England men när detta förbjöds jobbade man med att få bort kamplusten via avel vilket man har lyckats väldigt bra med.

Staffordshire bullterrier tycker om att stå i centrum och älskar närhet och kroppskontakt från sin familj. Rasen är stark trots sin storlek och kräver aktivitet och mental stimulering. Pälsen är lättskött, slät och saknar underull. Färgen kan variera i vit, svart, röd, fawn, brindle eller blå kombinerat med vitt.

Sidinnehåll

Kort om rasen

Ursprung: Storbritannien

Vanlig smeknamn: Staffe

Storlek: Liten

Vikt, hona: ca 11-15,5 kg

Vikt, hane: ca 13-17 kg

Mankhöjd: ca 36-41 cm 

Päls: Slät, utan underull, lättskött

Personlighet: Glad, social, intelligent, omtänksam

Kategori SKK: Grupp 3 och FCI 76

Pris Staffordshire bullterrier

Priset för en Staffordshire bullterrier är ca 17 000 kronor. Priset kan variera beroende på uppfödare och vad uppfödaren har för målsättning för hundvalpen. En hundvalp som är avsedd för tävling, utställning eller avel kan skilja sig prismässigt från en sällskapshund. 

Staffordshire bullterrier valp

Staffordshire bullterrier till salu

Staffordshire bullterrier är en populär hundras och hundvalpar till salu finns på flera olika annonssidor. Rasklubbar eller liknande organisationer som till exempel specialklubbar lägger ofta ut annonser på medlemmarnas hundvalpar till salu. Svenska Kennelklubben har även en annonssida där de lägger upp renrasiga hundvalpar till salu.

Om du köper en hundvalp på en annonssida som inte endast lägger upp annonser på renrasiga hundvalpar är det extra viktigt att du kontrollerar hundvalpens ursprung och stamtavla. För mer information om vad du bör tänka på när du köper en hundvalp se här. 

Svenska Kennelklubben lägger upp annonser på hundvalpar till salu här. 

Uppfödare Staffordshire bullterrier

En bra utgångspunkt när du letar efter en seriös och bra uppfödare inom rasen är att utgå ifrån de listor på uppfödare som rasklubbar och liknande organisationer lägger upp på deras hemsidor. Uppfödarna som är registrerade på dessa sidor följer ofta särskilda riktlinjer för sin uppfödning för att minska sjukdomar inom rasen vilket kan betraktas som en säkerhet för dig som köpare och din nya familjemedlem.

Innan du kontaktar en uppfödare är en god idé att du bestämmer dig för vad du har för avsikt med hundvalpen. Uppfödare har ofta olika avsikter med sin valpkull som till exempel tävling, avel och utställning. Det är därför viktigt att du redan vid en första kontakt är ärlig med vad du kan erbjuda hundvalpen. 

Svenska Kennelklubben har en lista på uppfödare inom rasen här. 

Staffordshire bullterrier

Andra hundraser

Vill du veta mer om en annan hundras? Se vår sida om Hundraser för mer information. 

Populära hundraser

Fler hundraser

Senaste blogginläggen

gps-halsband katt

GPS-halsband katt

GPS-halsband för katt Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du

Läs mer »
fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »