Chihuahua

Chihuahua långhårig

Chihuahua är en världens minsta hundras som finns som både långhårig och korthårig. Det är en sällskapshund som är social, intelligent och aktiv som går utmärkt att använda till agility och lydnad. Rasen har även en stark ägarinstinkt och känsla för att skydda sin familj. Den skäller därför ofta högt för att skydda familjen från fara.

Utseendet kännetecknas av ett äppelformat huvud med stora utstående ögon. Eftersom rasen är av dvärgväxt testas bland annat hundar som ska användas i avel för lösa knäleder. Övriga risker för rasen är käk-, bett- och tungproblem samt de utstående ögonen kan medföra vissa risker. 

Sidinnehåll

Kort om rasen

Ursprung: Mexiko

Storlek: Dvärg

Vikt: 0,5-3 kg

Mankhöjd: 15-23 cm

Päls: Lång- eller korthårig, silkig

Personlighet: Social, intelligent, aktiv, beskyddande

Kategori SKK: Grupp 9 och FCI 218

Pris Chihuahua

Priset för en Chihuahua är ca 15 000 kronor. Priset kan variera beroende på uppfödare och vad hundvalpen är avsedd för senare i livet. En hundvalp som senare i livet är avsedd för avel och utställning är oftast dyrare än en sällskapshund. 

Tre små söta hundvalpar av rasen Chihuahua som precis lärt sig upptäcka världen. 

Chihuahua till salu

Hundvalpar till salu av rasen Chihuahua går att hitta på olika annonsplatser. Svenska Kennelklubben har bland annat en annonssida som endast lägger upp rashundar till salu. Det finns även olika rasklubbar eller specialklubbar inom rasen som lägger upp annonser på hundvalpar till salu.

Om du väljer att köpa en hundvalp från en annonssida som inte endast säljer rashundar är det extra viktigt att du kontrollerar stamtavla och sjukdomar. Just rasen Chihuahua har haft stora problem med smuggling. Det är därför extra viktigt att du kontrollerar att den hund du köper är renrasig och att allt gått rätt till i uppfödningen för att undvika sjukdomar och problem för din hundvalp. 

Svenska Kennelklubben lägger upp hundvalpar till salu inom rasen här. 

Chihuahuacirkeln är en rasklubb som lägger upp hundvalpar till salu inom rasen här. 

Uppfödare Chihuahua

Chihuahua är en väldigt populär hundras och har allt eftersom den stigit i popularitet också haft stora problem med smuggling av hundvalpar. Det är därför extra viktigt att du kontrollerar den uppfödare som du väljer att köpa din hundvalp ifrån.

En bra utgångspunkt är att utgå ifrån listor på uppfödare som publiceras hos rasklubbar eller liknande organisationer. Dessa uppfödare följer oftast särskilda regler och riktlinjer för sin uppfödning som är betryggande för dig som köpare. De följer också ofta särskilda hälsoprogram för att minimera riskerna för ärftliga sjukdomar som rasen har. 

Svenska Kennelklubben har en lista på uppfödare inom rasen här. 

Chihuahuacirkeln är en rasklubb som har en lista på uppfödare inom rasen här. 

Chihuahua korthårig

Andra hundraser

Se vår sida om Hundraser för mer information om vilka övriga hundraser som finns. 

Populära hundraser

Fler hundraser

Senaste blogginläggen

fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »
kattpensionat

Kattpensionat

Kattpensionat är ett vanligt begrepp som du kan komma i kontakt med som kattägare. Ibland kan du och din katt vara i behov av ett

Läs mer »