Mops

Mops

Mops är en sällskaplig, nyfiken, glad och snäll hundras som tycker om att stå i centrum. Det är en hundras som passar utmärkt som sällskapshund och går bra ihop med andra hundraser. Kroppen är liten och kompakt med ett runt trubbigt huvud. Svansen är ringlad och ligger på ryggen eller höften. Pälsen kräver lite pälsvård men bör tvättas en gång i månaden. Öronen är viktiga att gå igenom varje vecka så de är rena. Hundrasen har en del problem med sjukdomar tack vare den kortskalliga huvudformen som ökar risken för andningsproblem och ögonskador. 

Kort om rasen

Ursprung: Storbritannien

Storlek: Liten

Vikt: ca 6,5-8 kg

Mankhöjd: ca 30 cm

Päls: Kort, mjuk, lättskött

Personlighet: Komisk, glad, snäll, social

Kategori SKK: Grupp 9 och FCI 253

Pris Mops

Priset för en Mops är ca 20 000 kronor. Priset kan variera beroende på uppfödare och vad uppfödaren har för framtida målsättning för hundvalpen. En hundvalp som senare i livet ska ingå i avel eller utställning kan vara något dyrare än en sällskapshund. 

Mops till salu

Mops är en hundras som vuxit i populäritet de senaste åren. Hundvalpar till salu är därför relativt lätt att hitta på olika typer av annonsplatser. Svenska Kennelklubben har bland annat en annonssida där de endast lägger upp renrasiga hundvalpar till salu. Även rasklubbar eller liknande specialklubbar har annonssidor där de lägger upp medlemmarnas hundvalpar till salu inom rasen. Om du väljer att köpa en hundvalp på en annonssida som inte enbart lägger upp renrasiga hundvalpar till salu är det extra viktigt att du kontrollerar stamtavla och valpens ursprung. Mops har med den växande populäriteten haft problem med smuggelverksamheter. För att undvika smuggelhundar är det extra viktigt att du kontrollerar hundens ursprung och uppfödningen som du köper hundvalpen ifrån. För mer information om vad du bör tänka på vid köp av hundvalp, se här. 

Svensk Kennelklubben lägger upp annonser på hundvalpar till salu här. 

Mopsorden är en rasklubb som lägger upp annonser på medlemmarnas hundvalpar till salu här. 

Mops

Uppfödare Mops

En bra utgångspunkt när du letar efter pålitliga och bra uppfödare inom rasen är att se vilka uppfödare som listas hos rasklubbar eller liknande organisationer. Dessa uppfödare följer ofta särskilda riktlinjer och krav för sin uppfödning för att minska sjukdomar och liknande. Eftersom Mops är en ras som drabbats av viss sjukdomsproblematiken kan det ses som en säkerhet för dig som köpare om att uppfödningen går rätt till och jobbar för att minska antalet sjukdomsfall. 

Svensk Kennelklubben lägger upp en lista på uppfödare inom rasen här. 

Mopsorden är en rasklubb som lägger upp annonser på medlemmarnas hundvalpar till salu här. 

Andra hundraser

För mer information om vilka andra hundraser som finns och var du hittar hundvalpar till salu, se här. 

Mops två små söta
Stäng meny