Kattraser

Vilka kattraser finns?

Det finns många kattraser runt om i världen. Vi har samlat de mest vanliga kattraserna i Sverige för att underlätta för dig att hitta uppfödare och kattungar till salu av just den ras som du är intresserad av. Vid vår sammanställning har vi utgått ifrån SVERAK:s lista på godkända raser. Om varje kattras hittar du information om rasens personlighet, pris, uppfödare och kattungar till salu. 

Sidinnehåll

Kattraser A-Ö

Kattraser kattunge i profil

Raskatt eller huskatt?

Huskatter kallas ofta de katter som inte har stamtavla, dvs är någon form av blandras. Det är viktigt att komma ihåg att det är skillnad på raskatter och huskatter både vad gäller pris och möjlighet att spåra sjukdomar inom familjen. En huskatt ska vara väsentligt billigare än en raskatt. Det ska inte spela någon roll prismässigt vilka raser som kattungen har påbrå från om det är en huskatt/blandras.

Det spelar givetvis ingen roll om du köper en raskatt eller huskatt utan det är upp till dig och dina preferenser. Båda förtjänar lika mycket kärlek och har sina fantastiska sidor. Det är dock viktigt att du har koll på skillnaden när du letar efter en kattunge för att inte bli lurad till att betala för mycket för en huskatt. 

Vad är en raskatt?

Alla raskatter är stambokförda och har en stamtavla som är utfärdat av ett godkänt förbund, exempelvis SVERAK. Som köpare av en kattunge kan det vara betryggande att köpa en raskatt då man har bättre koll på kattungens förfäder, sjukdomar och inavelsgrad. Om katten inte har en stamtavla är det en huskatt oavsett hur den ser ut eller vilka föräldrar den har.