Exotic

Exotic kattunge

Exotic är en korthårig variant av Perser men än något livligare syskonrasen. Den kännetecknas av att vara en snäll och sällskaplig katt med ett jämnt temperament. Rasen har mer tydliga drag än Perser eftersom den är korthårig. Den har kort och tät päls som står ut från kroppen.

Rasen kräver regelbundna bad och borstning för att undvika tovor. Kroppen är kort, kompakt och kraftig med korta ben. Ansiktet har ett sött och öppet uttryck.

Sidinnehåll

Kort om rasen

Ursprung: USA

Sverige sedan: 1987

Storlek: Medel

Vikt hona: ca 3,5-5 kg

Vikt hane: ca 5-7 kg

Päls: Kort, tät, tjock

Personlighet: Snäll, sällskaplig, social

Kategori SVERAK: Raskategori I och EMS-kod EXO

Syskonras: Perser

Pris Exotic

Priset för en Exotic är ca 10 000 kronor. Det varierar något beroende på vilken kattunge det är samt vilken uppfödare som säljer kattungen. En kattunge som senare ska användas till avel eller utställning är oftast dyrare än en sällskapskatt. 

Ett klipp på en söt liten kattunge av rasen Exotic som leker med flera olika kattleksaker i hemmet. 

Exotic till salu

Det finns olika annonsplatser som lägger upp kattungar till salu, bland annat har SVERAK en annonsplattform som endast lägger upp raskatter till salu. Väljer man att köpa sin kattunge på en annonsplats som inte enbart säljer raskatter är det viktigt att man kollar så att kattungen är stambokförd och har stamtavla för annars är det ingen raskatt.

För övrig viktig information vid köp av kattunge se här. Kattungar till salu går även att hitta hos rasringen Svenska Perser- och Exoticringen. 

SVERAK:s annonssida för raskatter lägger upp annonser på samtliga raskatter till salu.

Uppfödare Exotic

När du har bestämt dig för att köpa en raskatt och rasen Exotic är det viktigt att kolla upp vilka organisationer och och rasringar som säljer rasen. Rasen är en syskonras till Perser vilket gör att de har en gemensam rasring i Sverige. Om uppfödaren är registrerad hos en rasring eller organisation är det ofta ett bevis på att uppfödaren följer vissa krav och standarder som gör att kattungen får de bästa förutsättningarna. 

Svenska Perser- och Exoticringen är en rasring som listar uppfödare inom rasen här.

Exotic kattunge

Rekommenderad föda

Det är viktigt att alla katter får i sig en protein- och fettrik föda för att få i sig de viktiga näringsämnen. Det är även viktigt att den föda som katten får i sig är varierande av blötmat och torrfoder då katter är dåliga på att dricka vatten. Den vätska som de får i sig under dagen kommer därför från blötmat. För mer viktig information som du bör tänka på vid val av föda kattmat, se vår sida om Kattmat

Rekommenderade tillbehör

Exotic är en livligare rasen än syskonrasen Perser och tycker om att leka och röra på sig i hemmet. Det rekommenderas därför att du har kattleksaker och tillbehör som exempelvis klösträd i hemmet för att katten ska vara stimulerad. Trots att rasen är korthårig kräver pälsen en regelbunden vård med bad och borstning. Det är därför värt att investera i en bra bortse för just korthåriga raser som kräver mycket borstning.

Övriga tillbehör som rekommenderas är kattlåda, kattbur, sovplats och matplats. För mer information om vad du behöver tänka på att införskaffa till din nya familjemedlem, se vår sida Kattillbehör

Rekommenderad kattförsäkring

En kattförsäkring i form av veterinärvård är viktig oavsett om du har en raskatt eller en huskatt. Olika bolag erbjuder olika nivåer av försäkringen och du kan själv välja för hur mycket du vill försäkra din katt. För raskatter finns även olika tillägg som rekommenderas då inköpspriset ofta är väldigt högt.

Till exempel kan du teckna ett tillägg i form av livförsäkring eller avelsförsäkring där du då får tillbaka en del av eller hela inköpspriset om din katt skulle dö eller behöva avlivas. För mer information om vad de olika försäkringsbolagen erbjuder, se vårt avsnitt om Kattförsäkring

Exotic katt som ligger och vilar

Andra kattraser

För mer information om vilka fler raskatter som finns, se vår sida om Kattraser

Populära kattraser

Fler kattraser

Senaste blogginläggen

gps-halsband katt

GPS-halsband katt

GPS-halsband för katt Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du

Läs mer »
fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »