Norsk skogskatt

Norsk skogkatt med stora tassar.

Norsk skogskatt är en snäll, sällskaplig och pratsam ras som tycker om att sitta högt hemma och gärna klättrar på höjden. Rasen är stor, robust och muskulös med halvlång päls. Pälsen är tjock underull med vattenavstötande täckhår på ryggen. Huvudet är trekantigt ofta med tofsar på öronen vilket gör att den påminner om ett lodjur. Den har även en kraftig haka och rak näsa som förstärker det vilda utseendet. Rasen passar utmärkt som innekatt om den aktiveras tillräckligt och har möjlighet att klättra och ligga högt och vaka över familjen.

Kort information om rasen

Ursprung: Norge

Storlek: Storvuxen

Vikt hona: ca 5-7 kg

Vikt hane: ca 8-10 kg

Päls: Semilånghårig, tjock, underull

Personlighet: Pratglad, sällskaplig, snäll

Kategori SVERAK: Raskategori II och EMS-kod NFO

Pris Norsk skogskatt

Priset för en Norsk skogkatt är ca 6 000-9 000 kronor. Priset påverkas ofta av om uppfödaren avser att kattungen ska användas för avel, utställning eller sällskap. En sällskapskatt är oftast billigare än en avels- eller utställningskatt. 

Norsk skogskatt till salu

Kattungar till salu inom rasen hittar du lättast på annonsplatser eller hos rasringsorganisationer. SVERAK har en annonssida där de lägger upp raskatter till salu. Om du köper en kattunge på en annonsplats som säljer huskatter också är det extra viktigt att du kontrollerar stamtavla för kattungen. Om kattungen saknar stamtavla är det ingen raskatt. Se mer information om vad du bör tänka på vid köp av kattunge här.

SVERAK:s annonssida för raskatter lägger upp annonser på Norsk skogkatt till salu här.

Skogkattslingan är en rasring som lägger upp kattungar till salu här.

Uppfödare Norsk skogskatt

Kattrasen är vanlig i Sverige och har en lång historik i Norden. Det är därför lätt att hitta uppfödare inom rasen. En bra utgångspunkt när du letar uppfödare är att kolla upp rasringar och organisationer som listar uppfödare. Uppfödare som är medlemmar där följer ofta krav och standarder vid sin uppfödning vilket kan vara betryggande för en köpare. Det är även viktigt att du träffar uppfödaren och kattungen innan köpet för att säkerställa att den har de bästa förutsättningarna. Uppfödaren har ofta det som ett krav för att försäkra sig om kattungens framtid. 

Skogkattslingan är en rasring som listar uppfödare inom rasen här.

Är du uppfödare av norska skogskatter eller medlem i en annan rasring som listar uppfödare? Kontakta oss för att synas här. 

Rekommenderad föda

Norsk skogskatt är en storvuxen kattras som behöver en varierad föda och viktiga näringsämnen från fett- och proteinrik mat. Det är även viktigt att den får en varierad kost i form av blötmat och torrfoder för att få i sig tillräckligt med vätska under dagen. Katter är dåliga på att dricka vatten och får ofta i sig den mesta av vätskan från blötmat. Vissa varumärken har specialiserad kost för just norsk skogskatt. Till exempel har Royal Canin ett torrfoder som är specialiserat för rasen. För mer information om vad katter äter och hur du ska tänka vid val av mat, se vår sida om Kattmat

Rekommenderad tillbehör

Kattrasen tycker om att aktivera sig i hemmet och kräver utrymme för att kunna röra sig tillräckligt. Rasen tycker även om att ligga högt i hemmet och vaka över sin familj. Det rekommenderas därför att det finns ett eller flera höga klösträd i hemmet så att katten kan stimuleras genom klättring. Även kattleksaker rekommenderas och leksaker med fjädrar uppskattas av de flesta katter då det påminner om fåglar. Övriga tillbehör som rekommenderas är kattlåda, matplats, sovplats, kattbur och sele om du planerar att gå ut med katten. För övriga tillbehör och vad du bör tänka på se vår sida om Kattillbehör

En vacker katt av rasen Norsk skogskatt som lärt sig tricks för att få mat. Klippet passar rasen väl som kännetecknas som en matglad och social katt. 

Rekommenderad kattförsäkring

En kattförsäkring som täcker veterinärvård rekommenderas för alla katter oavsett om du har en raskatt eller en huskatt. Det är dock extra viktigt att du försäkrar din raskatt då inköpspriset är högre. Om du tänkt använda din katt i utställning eller för avel finns det även flera tillägg som du kan teckna för att öka ditt skydd ytterligare. Det finns till exempel tillägg för livförsäkring eller avelsförsäkring som täcker inköpspriset för din katt om något hemskt skulle hända. För mer information om vad olika försäkringsbolag erbjuder, se vår sida om Kattförsäkring

Andra kattraser

För mer information om vilka fler kattraser som finns se här

Stäng meny