Sibirisk katt

Sibirisk katt

Sibirisk katt är nyfiken, intelligent, pratsam, social och lättlärd och tycker om människors sällskap. Om den aktiveras och blir väl omvårdad trivs den som bäst.

Rasen fungerar bra som innekatt förutsatt att den aktiveras ordentligt eftersom den älskar att leka, klättra och hoppa. Ett högt klösträd rekommenderas därför i hemmet. Rasen är kraftig och muskulös och kännetecknas av stora runda tassar, medellång svans och kort kraftig hals.

Rasen är populär hos allergiker då den har en mindre mängd av proteinet Fel d 1 som är ett av de mest allergiframkallande ämnet hos katter. Sibirisk katt är syskonras till Neva masquerade. Det som skiljer syskonraserna åt är färgsättningen på pälsen. 

Sidinnehåll

Kort om rasen

Vanliga smeknamn: Sibirier

Ursprung: Ryssland

Sverige sedan: 2000

Storlek: Storvuxen

Vikt hona: ca 4,5-6 kg

Vikt hane: ca 6-8 kg

Päls: Semilånghårig, tät, tjock

Personlighet: Intelligent, pratsam, lättlärd, social

Kategori SVERAK: Raskategori II och EMS-kod SIB

Syskonras: Neva masquerade

Pris Sibirisk katt

Priset på en Sibirisk katt är ca 12 000-16 000 kronor. Priset kan variera då kattungarna ofta prissätts individuellt av uppfödaren baserat på vad de är avsedda för. En sällskapskatt är till exempel oftast billigare än en katt som är avsedd för avel eller utställning. Säljaren uppger nästan alltid i annonsen vad den vill att katten ska användas till. 

En söt liten kattunge av rasen Sibirisk katt som både leker med en fjäderliknande leksak och klättrar över hela huset. Typiskt beteende för en Sibirisk katt. 

Sibirisk katt till salu

Kattrasen har blivit allt vanligare i Sverige och en kattunge till salu är därför inte så svårt för dig att få tag på. För att hitta kattungar till salu rekommenderar vi bland annat olika annonssidor. Ett exempel är SVERAK:s annonssida som endast lägger upp raskatter till salu.

Rasringar eller liknande organisationer lägger också upp annonser på medlemmars kattungar till salu. Det finns även annonssidor som inte enbart säljer raskatter och vid köp av en kattunge där är det extra viktigt att du är noga med att kontrollera kattungens stamtavla. En kattunge utan stamtavla är ingen raskatt utan en huskatt.

När du har bestämt dig för att köpa en kattunge finns det flera viktiga saker att tänka på. Vi vill underlätta för dig och har därför listat viktig information vid köp av kattunge här

SVERAK:s annonssida för raskatter lägger upp annonser på Sibiriska katter till salu.

Sällskapet Sibirisk katt är en rasring som lägger upp kattungar till salu här. 

Uppfödare Sibirisk katt

När du har bestämt dig för den kattras som du tror passar bäst i ditt hem och familj är en bra utgångspunkt att leta upp vilka uppfödare som finns i din närhet. Det är ganska vanligt att uppfödare inom rasen även har en uppfödning av syskonrasen Neva masquerade.

En uppfödning av både raserna är inget problem då de trivs bra tillsammans och det enda som egentligen skiljer dem åt är färgen. En bra utgångspunkt när du letar efter seriösa uppfödare är de som listas hos rasringar eller liknande organisationer. Dessa uppfödare kan ofta betraktas som en trygghet för dig som köpare då de följer särskilda krav och riktlinjer för sin uppfödning.

Vi rekommenderar alltid att köparen och uppfödaren träffas innan köpet. Det är viktigt att det känns rätt och att kattungen får det hem och kärlek som den förtjänar. 

Sällskapet Sibirisk katt är en rasring som listar uppfödare inom rasen här.

Sibirisk katt brunfärgad

Rekommenderad föda

Eftersom rasen är muskulös och tycker om att aktivera sig i hemmet så rekommenderas ett varierat foder så katten får i sig de näringsämnen som den behöver. Alla katter mår bäst av protein och fett då deras näring främst kommer från dessa byggstenar.

En kombination av blötfoder och torrfoder är att rekommendera då katter ofta är väldigt dåliga på att dricka vatten och får i sig vätska från blötfoder. Se vårt avsnitt om Kattmat för mer information om vad din katt behöver. 

Rekommenderade tillbehör

Rasen älskar att klättra och högt vaka över sin familj. Det är därför att föredra att investera i ett högt och bra klösträd för att undvika att katten förstör möbler eller skadar sig. Eftersom rasen är långhårig kan det även vara klokt att investera i en bra borste för att pälsen inte ska tova sig.

I övrigt behöver katten liknande kattillbehör som övriga raser i form av matplats, sovplats, kattlåda och kattleksaker. Se Kattillbehör för mer information om vad du behöver som nybliven kattägare. 

Rekommenderad kattförsäkring

Inköpspriset för rasen är högt och den används inte sällan till utställning och avel. Det är därför extra viktigt att du tecknar en kattförsäkring för din sibiriska katt. Det är inte bara viktigt för att undvika plötsliga kostnader om din katt skadas utan även för att täcka en del av inköpspriset om din katt inte kan användas för det ändamål som du tänkt.

Många försäkringsbolag har olika tilläggsförsäkringar för din raskatt som till exempel livförsäkring och avelsförsäkring. Om du köper din katt från en licensierad kattuppfödare täcks din kattunge av dolda felförsäkring i upp till tre år. Se Jämför kattförsäkring för mer information om vad försäkringsbolagen erbjuder. 

Sibirisk katt röd

Andra kattraser

För andra raskatter, se vår sida om kattraser här.

Populära kattraser

Fler kattraser

Senaste blogginläggen

gps-halsband katt

GPS-halsband katt

GPS-halsband för katt Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du

Läs mer »
fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »