Cornish rex

Cornish rex katt som sover

Cornish rex är en intelligent, nyfiken, lättlärd, lyhörd och livlig ras som avskyr tvång och kan vara viljestark. Den är i stort behov av stimulans och man bör därför inte ha den som ensamkatt. Cornish rex främsta kännetecken är pälsen som är lockig eller vågig, mycket kort och silkesmjuk utan täckhår.

Pälsen är väldigt lättskött och katten fäller sparsamt med hår. Den tunna pälsen gör att rasen har svårt att hålla värmen och trivs därför bäst inomhus. Rasen har ett kilformat huvud med strama rena linjer och tydligt markerad haka. Den är högbent med slank, fast, muskulös kropp.

Sidinnehåll

Kort om rasen

Ursprung: Storbritannien

Storlek: Medel

Vikt hona: ca 2,5-3 kg

Vikt hane: ca 3-4 kg

Päls: Mycket kort, vågig, mjuk, saknar täckhår

Personlighet: Viljestark, livlig, intelligent, nyfiken

Kategori SVERAK: Raskategori III och EMS-kod CRX

Pris Cornish rex

Priset på en Cornish rex är ca 10 000-15 000 kronor. Det varierar beroende på uppfödare och vad katten är avsedd för. En kattunge som är avsedd för utställning och avel är oftast något dyrare än en kattunge som är avsedd för sällskap. 

Söta och lekfulla kattungar av rasen Cornish rex som leker med en fjädervippa, en uppskattade och spännande kattleksak för nästan alla kattraser. 

Cornish rex till salu

Kattungar av rasen är relativt lätta att hitta till salu. Kattrasen är med i rasringen Nordiska Rexringen som listar vilka kattungar som är till salu just nu. En del uppfödare väljer även att lägga upp kattungar till salu på annonsplatser.

Om du bestämmer dig för att köpa en kattunge på en annonsplattform som inte bara säljer raskatter bör du försäkra dig om att katten är renrasig och har stamtavla. Se mer om viktigt att tänka på vid köp av kattunge här.

SVERAK:s annonssida för raskatter lägger upp annonser på Cornish rex till salu.

Nordiska Rexringen är en rasring som bland annat lägger upp kattungar till salu här.

Uppfödare Cornish rex

När du har bestämt dig för att köpa en raskatt är det viktigt att hitta en seriös och bra uppfödare. En bra utgångspunkt i jakt på en uppfödare som passar just dig är att titta på organisationer och rasringar för kattrasen. Ofta följer de uppfödare som är registrerade där särskilda standarder som är bra för uppfödningen och kattungen. Nedan finner du en rasring som listar uppfödare. 

Nordisk Rexringen är en rasring som listar uppfödare inom rasen här.

cornish rex kitty

Rekommenderad föda

Katter är dåliga på att få i sig vätska från vatten och därför rekommenderas en kombination av blötmat och torrfoder som kattmat. Det är även viktigt att maten är fett- och proteinrik för att katten ska få i sig alla viktiga näringsämnen.

Katter med kortare päls likt Cornish rex har oftast även en högre ämnesomsättning vilket gör att det är viktigt att rasen matas ofta för att hålla uppe energinivån. För mer information om vad du bör tänka på se vår sida om Kattmat

Rekommenderade tillbehör

Kattrasen har en väldigt tunn päls vilket gör att den kan ha svårt att hålla värmen. Det finns olika typer av tillbehör som du kan införskaffa för att underlätta för katten att hålla värmen. Det finns exempelvis olika sängliknande hyllanordningar som du kan fästa vid elementet. Elementen är ofta en värmekälla som många katter dras till för att hålla värmen.

Rasen är i stort behov av stimulans så det är viktigt att tillbehör som kattleksaker, klösträd och kattlåda finns hemma för att den ska hållas stimulerad och inte förstöra hemma. För mer information om viktiga tillbehör som du kan tänkas behöva införskaffa till din nya vän, se vår sida om Kattillbehör

Rekommenderad kattförsäkring

En veterinärvårdsförsäkring rekommenderas för alla katter för att du och din katt ska vara trygga och undvika plötsligt höga kostnader. För raskatter som Cornish rex finns det olika tillägg som du kan lägga till för att utöka ditt skydd ytterligare. Ofta beror tilläggen på vad du har tänkt använda din katt till.

Om du vill använda den som avelskatt finns det till exempel ett tillägg för det då du kan få tillbaka en del av inköpspriset om din katt tappar sin avelsförmåga. För mer information om vad de olika försäkringsbolagen erbjuder, se vår sida Jämför Kattförsäkringar

Andra kattraser

Se vår sida om Kattraser för mer information om vilka andra raskatter som finns. 

Populära kattraser

Fler kattraser

Senaste blogginläggen

gps-halsband katt

GPS-halsband katt

GPS-halsband för katt Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du

Läs mer »
fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »