Balines

Balines

Balines är en långhårig variant av siames. Personligheten liknar siamesen och rasen är utåtriktad, mycket sällskaplig och talför. Rasen är dock inte lika högljudd som en Siames. Kroppen är slank och tubformad som inger ett elegant uttryck.

Till skillnad från syskonrasen Siames är pälsen är lång och silkig utan underull vilket gör den lättskött. Rasen är maskad vilket innebär att ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg. Rasen har en intensiv blå ögonfärg. 

Sidinnehåll

Kort om rasen

Ursprung: USA

Storlek: Medel

Vikt hona: ca 2,5-4 kg

Vikt hane: ca 4-5 kg

Päls: Semilång, silkig, utan underull

Personlighet: Social, sällskaplig, pratsam

Kategori SVERAK: Raskategori IV och EMS-kod BAL

Syskonras: Siames, Orientaliskt korthår och långhår

Pris Balines

Pris för en Balines är ca 10 000-14 000 kronor. Priset varierar beroende på uppfödare och katt. En katt som är avsedd för utställning och avel av djuruppfödare har ofta ett högre pris än en sällskapskatt.

Ett gäng söta kattungar av rasen Balines som leker med sin mamma. 

Balines till salu

Kattungar till salu hittar man lättast på olika annonsplatser och hos rasringsorganisationen Siames- och orientalgruppen. Om man väljer att köpa en Balines på en annonssida som inte enbart säljer raskatter är det viktigt att man säkerställer att det är en seriös uppfödare och att kattungen är stambokförd och har en stamtavla. Om kattungen saknar stamtavla är det ingen raskatt. Se mer om viktigt att tänka på vid köp av kattunge här.

SVERAK:s annonssida för raskatter lägger upp annonser på Balineser till salu.

Siames- och orientalgruppen är en rasring som lägger upp kattungar till salu här.

Uppfödare Balines

När du har bestämt dig för att köpa just denna kattras är det viktigt att du undersöker vilka uppfödare som finns. Seriösa och bra uppfödare finns oftast listade hos organisationer och rasringar. Uppfödare som är listade på sådana sidor är följer vissa standarder för uppfödning av kattungen vilket kan ses som en kvalitetssäkring. Köpet ska kännas bra för både uppfödaren och köparen och det är därför viktigt att man träffas och får se kattungen i hemmet. 

Siames- och orientalgruppen är en rasring som listar uppfödare inom rasen här.

Rekommenderad föda

Likt alla katter är det viktigt att en Balines får i sig en näringsrik och varierad kost av blöt- och torrfoder. Maten ska vara fett- och proteinrik för att katten ska få i sig de nödvändiga byggstenarna. Kombinationen av blötmat och torrfoder är viktig för att katter är dåliga på att dricka vatten och blötmatens vätska behövs under dagen.

Syskonrasen Siames har ett specialanpassat torrfoder för vuxna katter som innehåller viktiga ämnen för just den rasen. För mer information om vad som är bra att tänka på vid inköp av kattmat se vår sida om Kattmat

Rekommenderade tillbehör

Balines är en låghårig variant av en Siames men pälsen är dock fortfarande lättskött. Det kan dock vara bra att borsta pälsen regelbundet och därför är en bra bortse att rekommendera för pälsvård. Ett klösträd är också att rekommendera för att katten ska stimuleras i hemmet och inte klösa på möbler.

Övriga tillbehör som kan behövas är en matplats, sovplats, kattlåda och kattleksaker. För mer information om nödvändiga tillbehör se vår sida om Kattillbehör

Rekommenderad kattförsäkring

En veterinärvårdsförsäkring rekommenderas för alla katter oavsett om det är en raskatt eller huskatt. En raskatt likt Balines har dock ett högre inköpspris och det finns därför flera tillägg som du kan välja till för att utöka ditt och kattens skydd om det skulle hända något oväntat.

Beroende på vad du har för avsikt för katten kan det även vara bra att teckna olika tillägg. Till exempel om du använder din katt för avel eller utställning. Se vår sida Jämför kattförsäkringar för mer information om vad de olika försäkringsbolagen erbjuder. 

Andra kattraser

Se mer information om vilka andra kattraser som finns här

Populära kattraser

Fler kattraser

Senaste blogginläggen

gps-halsband katt

GPS-halsband katt

GPS-halsband för katt Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du

Läs mer »
fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »