Burmilla

Burmilla är en ras som uppkom genom parning mellan Chinchilla Perser och Burma. Personligheten kännetecknas av att vara utåtriktad, social och snäll med ett milt temperament. Rasen tycker om att klättra och ett högt klätterträd är att rekommendera i hemmet. Rasen kännetecknas av pälsen som har ett skimmer över den eftersom varje hårstrå är vitt ytterst. Den har en kort, silkig och tätliggande päls med underull. Färgen på rasen är shaded eller shell silver. Rasen är en relativt ovanlig i Sverige. 

Kort information om rasen

Ursprung: Storbritannien

Storlek: Liten till medel

Vikt hona: 2-3 kg

Vikt hane: 3-5 kg

Päls: Kort, silkig, tät, underull

Personlighet: Social, lekfull, snäll

Kategori SVERAK: Raskategori III och EMS-kod BML

 

Pris Burmilla

Priset för en Burmilla är ca 9 000 kronor. Priset kan variera beroende på vad katten är avsedd för och uppfödare. En utställningskatt eller avelskatt är oftast dyrare än en sällskapskatt. 

Burmilla till salu

Kattrasen är för närvarande en relativt ovanlig i Sverige och det är därför svårt att hitta kattungar till salu inom rasen. Kattungar till salu kan dock hittas på olika annonsplatser. Det rekommenderas att raskatter köps hos en seriös uppfödare. Om man köper en raskatt på en annonsplattform är det viktigt att katten är stambokförd och att man erhåller en stamtavla för annars är det inte en raskatt. Se mer om viktigt att tänka på vid köp av kattunge här.

SVERAK:s annonssida för raskatter lägger upp annonser på samtliga raskatter till salu här.

Det saknas för närvarande en rasringsorganisation som lägger upp kattungar till salu för Burmilla eftersom det är en relativt sällsynt ras i Sverige. Har du en en hemsida där du lägger upp kattungar till salu? Kontakta oss.

Uppfödare Burmilla

Det är viktigt att din kattunge kommer från en seriös uppfödare och det är därför viktigt att undersöka vilka organisationer och uppfödare som säljer just den kattras som du är intresserad av. Ett medlemskaps hos en organisation följer vissa standarder som är viktiga för att kattungen får de bästa förutsättningarna. Det är även viktigt att det ska kännas rätt mellan uppfödaren och den nya ägaren och därför bör man besöka kattungen i sitt hem. 

Det saknas för närvarande en rasringsorganisation för denna sällsynta ras. Är du en uppfödare av Burmilla? Kontakta oss så lägger vi upp en länk till er uppfödning. 

Andra kattraser

För mer information om övriga raskatter som finns se vår sida om Kattraser

Stäng meny