Russian blue

Russian blue katt med gröna ögon

Russian blue som ofta kallas ryssen är en elegant ras som karaktäriseras av en intelligent, lekfull, social och livlig personlighet. Den älskar att klättra och befinna sig högt i hemmet.

Rasen älskar värme och ligger gärna under täcket eller i närheten av element. Rasen har en kort, mjuk och silkig päls som ger en silverskimrande färg.

Kroppen är långsträckt och elegant med lång hals och långa slanka ben. Huvudet har en kraftig haka och stora öron med intensivt gröna ögon.

Sidinnehåll

Kort om rasen

Vanliga smeknamn: Ryssen

Storlek: Medel

Vikt hona: ca 3-4 kg

Vikt hane: ca 4-5 kg

Päls: Kort, mjuk, plyschig

Personlighet: Intelligent, social, lekfull, livlig

Kategori SVERAK: Raskategori III och EMS-kod RUS

Pris Russian blue

Priset på en Russian blue är ca 15 000 kronor. Det varierar beroende på vad uppfödaren har för avsikt för kattungen. Om en kattunge är avsedd för avel är den oftast dyrare än en katt som är avsedd för sällskap eller utställning. 

Ibland kan det vara de mest otippade sakerna som katten gillar bäst. Här är ett klipp på en katt av rasen Russian blue som leker apport med en förslutare.  

Russian blue till salu

Ryssar till salu hittar du lättast på olika annonsplatser eller rasringar som lägger upp kattungar till salu. Det finns annonsplatser som lägger upp endast raskatter som till exempel SVERAK. De flesta annonssidor lägger dock inte endast upp raskatter och därför är det viktigt att kontrollera stamtavla för att säkerställa att det är en raskatt du köper.

Om du är intresserad av att köpa en kattunge av den här rasen och vill ha mer tips om viktig information att tänka på vid köp av kattungar, se här. Vi har underlättat för dig genom att samla all viktig information inför ditt köp.  

SVERAK:s annonssida för raskatter lägger upp annonser på Russian blue till salu.

Russian blueklubben är en rasring som lägger upp kattungar till salu här.

Uppfödare Russian blue

Uppfödare av rasen listas ofta hos organisationer eller rasringar. Medlemmar i dessa organisationer eller rasringar innebär en trygghet för köparen eftersom uppfödaren följer särskilda standarder och krav. Något som du alltid bör tänka på när du bestämt dig för att köpa en kattunge från en uppfödare är att ni träffas innan köpet eftersom det är viktigt att köpet känns rätt för både dig som köpare och uppfödaren.

Om det inte känns rätt för någon av parterna eller om du som ny ägaren inte planerar att använda katten för det ändamål som uppfödaren avser behöver uppfödaren inte sälja kattungen. Kattuppfödare anger nästan alltid i sin annons vilket ändamål kattungen ska användas till och det speglas ofta i det pris som uppfödaren begär för kattungen. 

Russian blueklubben är en rasring som listar uppfödare inom rasen här.

Russian blue katt leker

Rekommenderad föda

Kattrasen tycker om att aktivera sig och klättra på klösträd. Det rekommenderas därför att den likt andra raser får en varierad kost av blöt- och torrfoder som är proteinrik. Blötmat rekommenderas då katter är väldigt dåliga på att dricka och den vätska som de får i sig under dagen är oftast endast från maten.

En katt som rör sig mycket behöver vätska för att må bra under dagen och blötmat är därför att rekommendera för aktiva raser. Beroende på ålder och välmående finns det olika typer av näringsämnen som katten behöver mer eller mindre av. Vi har samlat viktigt information och tips om vad du ska tänka på vid köp av Kattmat. 

Rekommenderade tillbehör

Rasen tycker om att ligga högt i hemmet och hålla koll på familjen. Ett högt klösträd som aktiverar katten ordentligt är därför att rekommenderas för att undvika att möbler förstörs i hemmet eller att katten skadar sig. Russian blue tycker även om att ligga där det är varmt.

Det finns speciella hyllor som du kan sätta på elementet för katter och rekommenderas för just denna kattras då den inte sällan ligger på fönsterbrädan över elementet. Övriga kattillbehör som rasen behöver är kattleksaker, kattlåda, matplats och sovplats. Vi har samlat bra Kattillbehör för att underlätta ditt val. 

Rekommenderad kattförsäkring

Som till vilken annan raskatt som helst är det extra viktigt att du försäkrar din katt för att undvika plötsligt höga kostnader om din katt skulle skadas eller bli sjuk. Om du avser att använda din katt för avel eller utställning finns det även tilläggsförsäkringar som täcker en del av inköpspriset.

Om du har en kattuppfödning av rasen finns det speciella försäkringar för just kattuppfödare. Se vårt avsnitt om Jämför Kattförsäkringar för att underlätta ditt val. 

Russian blue katt myser

Andra kattraser

För mer information om andra raskatter som finns, se vår sida om kattraser

Populära kattraser

Fler kattraser

Senaste blogginläggen

gps-halsband katt

GPS-halsband katt

GPS-halsband för katt Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du

Läs mer »
fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »