Siames

Siames katt brunmaskad

Siames är en mycket social, utåtriktad och pratsam ras som kännetecknas av att tala med en bestämd stämma. Rasen är mycket sällskaplig och trivs därför bäst med andra katter omkring sig.

Pälsen är kort, tätliggande och saknar underull. Kroppen är elegant formad som en tub med höga ben. Huvudet är format som en triangel med intensiva mörkblå ögon och stora öron.

Rasen är maskad vilket innebär att ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg än resten av kroppen. Syskonraser är Balines och Orientaliskt korthår och långhår.

Sidinnehåll

Kort om rasen

Ursprung: Thailand

Storlek: Medel

Vikt hona: ca 2,5-4 kg

Vikt hane: ca 4-5,5 kg

Päls: Kort, tät, saknar underull

Personlighet: Social, pratsam, utåtriktad

Kategori SVERAK: Raskategori IV och EMS-kod SIA

Syskonras: Balines, Orientaliskt korthår och långhår

Pris Siames

Priset på en Siames är ca 10 000-15 000 kronor. Priset är ofta individuellt och varierar beroende på uppfödarens avsikt för kattungen. Om kattungen senare ska användas för avel eller utställning kostar den oftast lite mer än en katt som endast är avsedd för sällskap. 

En pratsam katt av rasen Siames. Klippet speglar rasens personlighet som pratsam med en hög och bestämd röst. 

Siames till salu

Kattrasen är vanlig i Sverige och kattungar till salu går att hitta på flera ställen. Det finns exempelvis flertal annonssidor som lägger upp kattungar till salu såsom SVERAK:s annonssida för raskatter. Även rasringar och liknande organisationer listar kattungar till salu inom rasen.

Om du köper en raskatt på en annonsplats som inte bara säljer raskatter är det dock viktigt att vara extra noga med att kontrollera stamtavla. Om kattungen inte har en stamtavla är det ingen raskatt. För övrig viktig information vid köp av en kattunge se här

SVERAK:s annonssida för raskatter lägger upp annonser på Siameser till salu.

Siames- och Orientalgruppen är en rasring som lägger upp kattungar till salu här.

Uppfödare Siames

Eftersom kattrasen är relativt vanlig i Sverige är det lätt att hitta uppfödare. Det betyder dock inte att det är mindre viktigt att kontrollera att uppfödaren är seriös och bra. Det är alltid en bra utgångspunkt att se vilka uppfödare som rasringar eller liknande organisationer listar. Medlemmarna på dessa sidor innebär ofta en extra trygghet för köparen då de följer särskilda standarder vid sin uppfödning. 

Siames- och Orientalgruppen är en rasring som listar uppfödare inom rasen här.

Siames

Rekommenderad föda

Det är viktigt att kattrasen erbjuds en kombination av blötmat och torrfoder för att få i sig tillräckligt med vätska under dagen. Katter är dåliga på att dricka vatten och utan blötmat får de ofta inte i sig tillräckligt med vätska. Kattmaten ska även vara proteinrik och fettrik för att katten ska få i sig de nödvändiga näringsämnena som den behöver.

Vissa märken har specialiserat foder för just Siames. Royal Canin är ett sådant märke som har tagit fram ett speciellt torrfoder för rasen som innehåller nödvändiga näringsämnen. För mer information om vad du ska tänka på vid val av kattmat, se vår sida Kattmat. 

Rekommenderade tillbehör

Kattrasen är väldigt social och tycker om att vara i närheten av sin familj och andra katter i hemmet. För att hålla den stimulerad är det viktigt att du införskaffar tillbehör som kattleksaker och klösträd i hemmet. Detta för att undvika att katten klöser på möbler och liknande. Det är även viktigt att katten har en avsedd plats för sin kattlåda.

Övriga tillbehör som kan behövas är en kattbur, sovplats och matplats. Om du planerar att gå ut med katten för att aktivera den ytterligare kan det vara värt att köpa ett bra sele. För mer information om vad du bör införskaffa till din nya familjemedlem se vår sida om Kattillbehör

Rekommenderad kattförsäkring

En veterinärvårdsförsäkring rekommenderas för alla katter som en trygghet för dig som ägare och för din katt ifall den skulle skada sig eller bli sjuk. För raskatter likt Siames finns det även flera tilläggsförsäkringar för att du ska kunna utöka ditt och din katts skydd. Det finns till exempel livförsäkring och avelsförsäkring.

Olika försäkringsbolag har olik typer av lösningar. Vissa erbjuder till och med en reseförsäkring. För mer information om vad respektive bolag erbjuder se vår sida jämför populära kattförsäkringar

Siames

Andra kattraser

För mer information om övriga kattraser, se vår sida Kattraser. 

Populära kattraser

Fler kattraser

Senaste blogginläggen

gps-halsband katt

GPS-halsband katt

GPS-halsband för katt Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du

Läs mer »
fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »