Maine coon

Maine coon kattunge i spräcklig brun färg.

Maine coon är en snäll och vänlig ras med ett stabilt temperament. Det är en mycket social, charmig, lekfull och lättlärd ras som har lätt för att komma överens med andra husdjur i familjen.

Kroppen är stor, lång och muskulös som ger ett rektangulärt helhetsintryck. Rasen har en silkesaktig, tät och tjock päls som kräver relativt lite pälsvård. Huvudet är fyrkantigt med höga kindben och ett fyrkantigt nosparti.

Sidinnehåll

Kort om rasen

Vanliga smeknamn: Den snälla jätten, Tvättbjörnskatt

Ursprung: USA

Sverige sedan: 1986

Storlek: Storvuxen

Vikt hona: ca 3,5-6 kg 

Vikt hane: ca 6-8 kg

Päls: Semilånghårig, tät, silke, tjock

Personlighet: Snäll, pratglad, anpassningsbar, social

Kategori SVERAK: Raskategori II och EMS-kod MCO

Pris Maine coon

Priset för en Maine coon är ca 9 000-13 000 kronor. Priset varierar beroende på vad uppfödaren vill att kattungen ska användas till senare. En kattunge som senare ska användas till avel eller utställning är oftast dyrare än en kattunge som endast är avsedd för sällskap. 

Maine coon är en väldigt pratglad ras som gärna svarar när du pratar. Max har till och med lärt sig att sjunga med sin matte. 

Maine coon till salu

Kattungar till salu hittar du lättast på olika annonsplatser eller hos rasringar. Vi listar en rasring nedan som säljer kattungar till salu inom rasen. Det finns även annonsplatser som endast säljer raskatter, till exempel SVERAK:s annonssida.

Om du köper en kattunge på en annonssida som inte endast säljer raskatter är det extra viktigt att säkerställa att katten är en raskatt genom att kontrollera att den är stambokförd och har stamtavla. Mer information att tänka på vid köp av kattunge hittar du här.

SVERAK:s annonssida för raskatter lägger upp annonser på Maine coon till salu.

Uppfödare Maine coon

Maine coon är en relativt vanlig kattras i Sverige vilket gör att det är lätt att hitta uppfödare av rasen. När du har bestämt dig för en kattunge av rasen är en bra utgångspunkt att leta vilka uppfödare som är listade hos rasringar eller liknande organisation. En uppfödare som är medlem där följer ofta särskilda krav och standarder som kan ses som en kvalitetssäkring för köparen.

Oavsett var uppfödaren listar sina kattungar till salu är det viktigt att det känns rätt både för den nya ägaren och uppfödaren. Man ska därför alltid träffa kattungen i sitt hem med uppfödaren för att se hur den lever innan köpet. Uppfödare har även ofta ett krav om att de vill träffa köparen innan för att säkerställa att kattungen får en bra framtida hem. 

Maine Coon-Katten är en rasring som listar uppfödare inom rasen här.

Är du en uppfödare inom kattrasen eller vet andra rasringar som listar uppfödare?
Kontakta oss.

Maine coon tre söta katter

Rekommenderad föda

Maine coon är en väldigt stor ras som kräver en varierad näringsrik kost. Kosten varierar även med åldern då den i unga år ska äta oftare. Det är viktigt att maten är fettrik med mycket protein för att katten ska få i sig de nödvändiga byggstenarna och näringsämnen. Vissa märken har specialiserad mat för just kattrasen Maine coon.

Till exempel har Royal Canin en serie med torrfoder för rasen både som kattunge och som vuxen katt. Det är dock viktigt att du varierar torrfoder med blötfoder så katten får i sig tillräckligt med vätska under dagen. För mer information om rekommenderad mat för katter se vår sida om Kattmat

Rekommenderade tillbehör

Kattrasen är väldigt lekfull och tycker om att aktivera sig i hemmet. Det kan därför vara klokt att investera i underhållande leksaker så din katt blir stimulerad i hemmet. Alla katter har olika preferenser på leksaker och ibland kan du behöva prova dig fram. Fjädrar och möss går hem hos de flesta katter. Eftersom kattrasen är långhårig krävs en viss pälsvård och det kan därför vara bra att köpa en bra borste.

Övriga tillbehör som behövs är en kattlåda, matplats, kattbur, klösträd och sovplats. För mer information om vad du som nybliven kattägare kan tänkas behöva se vår sida om Kattillbehör

Rekommenderad kattförsäkring

Alla katter oavsett om det är en huskatt eller raskatt rekommenderas en veterinärvårdsförsäkring som täcker plötsliga kostnader om din katt skulle skada sig eller bli sjuk. För raskatter likt Maine coon kan det dock vara bra att teckna en tilläggsförsäkring som till exempel livförsäkring eller avelsförsäkring då inköpspriset är högre än för en huskatt. En sådan tilläggsförsäkring ger dig en del av inköpspriset om din katt skulle gå bort.

För mer information om vilka kattförsäkringar som finns och vilka bolag som erbjuder dem se vår sida om Kattförsäkringar.

Main coon katt

Andra kattraser

För mer information om vilka övriga kattraser som finns se vår sida om Kattraser

Populära kattraser

Fler kattraser

Senaste blogginläggen

gps-halsband katt

GPS-halsband katt

GPS-halsband för katt Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du

Läs mer »
fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »