Peterbald

Peterbald katt

Peterbald är av orientalisk typ och är liknar övriga orientaliska raser. Peterbald är dock en nakenkatt och har lite eller ingen päls vilket skiljer den från övriga orientaliska raser.

Rasen har rynkor runt nosen, mellan ögonen och vid skuldrorna. Den nakna varianten av Peterbald behöver hudvård med regelbundna bad eftersom huden blir kladdig och fet.

Kroppen är elegant formad som en tub med långa ben. Huvudet är trekantigt med intensivt mörkblå eller gröna ögon och stora öron.

Sidinnehåll

Kort om rasen

Vanliga smeknamn: Nakenkatt

Ursprung: Ryssland

Sverige sedan: 2005

Storlek: Medel

Vikt hona: ca 3,5-5,5 kg

Vikt hane: ca 5,5-7 kg

Päls: Kort eller ingen, kräver hudvård

Personlighet: Intelligent, nyfiken, sällskaplig

Kategori SVERAK: Raskategori IV och EMS-kod PEB

Pris Peterbald

Priset för en Peterbald är ca 12 000-15 000 kronor. Det varierar beroende på uppfödare och vad katten är avsedd att användas till. En katt som används för utställning eller avel är oftast dyrare än en sällskapskatt. 

Peterbald till salu

Kattungar till salu går att hitta på olika annonssidor och rasringsorganisationer. Rasen är dock ovanlig i Sverige och vi har inte hittat någon rasringsorganisation som lägger upp annonser. SVERAK har en annonssida där de endast lägger upp raskatter till salu.

Om du väljer att köpa din raskatt på en annonssida som inte enbart säljer raskatter är det extra viktigt att du säkerställer att kattungen har stamtavla och är stambokförd. För mer information om vad du behöver tänka på vid köp av en kattunge se här

SVERAK:s annonssida för raskatter lägger upp Peterbald till salu.

Uppfödare Peterbald

En bra utgångspunkt när du letar efter kattungar till salu är att utgå från listor på uppfödare som rasringsorganisationer har. Medlemmar i rasringar eller liknande organisationer följer särskilda riktlinjer och krav för sin uppfödningen vilket kan ses som en kvalitetssäkring för dig. Vi har tyvärr inte hittat en rasring som listar uppfödare inom rasen. 

Andra kattraser

Är du intresserad av att veta vilka fler kattraser som finns? Se vår sida om kattraser för mer information om respektive ras. 

Populära kattraser

Fler kattraser

Senaste blogginläggen

gps-halsband katt

GPS-halsband katt

GPS-halsband för katt Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du

Läs mer »
fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »