Chartreux

Chartreux katt en av de äldsta raserna.

Chartreux är en av de äldsta kända kattraserna och är en ovanlig katt i Sverige. Den är intelligent och hängiven för människor. Rasen kännetecknas av att vara en tystlåten och lugn med ett jämnt humör. Pälsen är glänsande blå och nästan upprättstående som är mjuk, tjock och lite ullig. Den är medelstor till kraftig med muskulös kropp och medelhöga ben.

Mer information om rasen

Ursprung: Frankrike

Storlek: Storvuxen

Vikt hona: ca 3-5 kg

Vikt hane: ca 5-8 kg

Päls: Kort, tät, mjuk, tjock, glänsande

Personlighet: Stillsam, social, lojal, intelligent, tystlåten

Kategori SVERAK: Raskategori III och EMS-kod CHA

Pris Chartreux

Priset för en Chartreux är ca 10 000-14 000 kronor. Priset varierar beroende på uppfödare och katt. En katt som planeras att användas för avel eller utställning är oftast dyrare än en sällskapskatt. 

Chartreux katt grå

Chartreux till salu

Eftersom rasen är sällsynt i Sverige är den svår att få tag på. Det går dock att hitta kattungar till salu på olika annonsplatser. Vi har inte hittat någon registrerad rasringsorganisationer som säljer kattrasen. Det rekommenderas att kattungen köps från en seriös uppfödare och för att säkerställa att det är en äkta raskatt krävs stamtavla och att katten är stambokförd. Se mer om viktigt att tänka på vid köp av kattunge här. Rasen är populär i Frankrike vilket innebär att man kan behöva söka sig utomlands för att få tag på en kattunge. 

SVERAK:s annonssida för raskatter lägger upp annonser på Chartreux till salu här.

Säljer du kattungar av rasen eller är medlem i en organisation som gör det? Kontakta oss så lägger vi upp en länk till era kattungar till salu. 

Chartreux katt grå

Uppfödare Chartreux

Som med andra sällsynta kattraser i Sverige är det extra viktigt att den uppfödare man kontaktar har rasrena katter med stamtavla. Det kan vara svårt att hitta vilka uppfödare som finns i Sverige och du kan behöva söka dig utomlands om Chartreux är kattrasen för dig. Oavsett vilken uppfödare som man bestämmer sig för är det viktigt att köparen träffar kattungen med sin uppfödare innan köpet. Om man importerar en katt från utlandet är det även viktigt att man följer svensk lag och standard för import av katter. SVERAK listar viktig information vid import av katt här. 

Är du uppfödare av kattrasen och vill att vi länkar till din uppfödning? Kontakta oss.

Rekommenderad föda

Det är viktigt att katten får i sig en varierad föda i form av både blötmat och torrfoder. Kattmaten ska vara rik på fett och protein för att katten ska få i sig alla viktiga näringsämnen som den behöver. Chartreux är har en kraftig kropp och det kan vara bra att tänka på hur ofta du matar katten om den inte har möjlighet att aktiveras tillräckligt under dagen. Blötmat är viktigt för att katten ska få i sig vätska under dagen. Katter är generellt sett dåliga på att dricka vatten och därför rekommenderas blötmat. För mer information om vad katter behöver få i sig, se vår sida om Kattmat

Chartreux katt grå

Rekommenderade tillbehör

Kattrasen är väldigt lekfull så kattleksaker är bra att köpa för att stimulera kattens lekbehov. Leksaker med fjädrar uppskatas av de flesta katterna och kan hålla dem underhållna i flera timmar. I och med att rasen är ganska kraftig till utseendet är det bra att du aktiverar den i hemmet med lekar under dagen så den får tillräckligt med motion. Det är även bra att ha ett klösträd hemma för att undvika skador på möbler. Övriga tillbehör som rekommenderas är en kattlåda, matplats och sovplats. För mer information om vad du bör tänka på när du köper en katt se vår sida om Kattillbehör

Tre söta små kattungar av rasen Chartreux som klättrar på en klösmatta. 

Rekommenderad kattförsäkring

Oavsett om du har en raskatt eller huskatt är det viktigt att du tecknar en veterinärvårdsförsäkring. För raskatter likt Chartreux är inköpspriset högre och det finns därför särskilda tillägg som försäkringsbolagen erbjuder för att utöka ditt skydd. Om du även tänkt använda din raskatt i avel eller utställning kan det vara bra att teckna tillägg om något skulle gå fel och katten inte kan användas för det syftet som det från början var tänkt. Vid köp av en raskatt hos en registrerad uppfödare ingår ofta olika typer kattungeförsäkringar som till exempel dolda felförsäkring. För mer information om vad olika försäkringsbolag erbjuder se vår sida Jämför Kattförsäkring

Andra kattraser

Är du intresserad av vilka andra kattraser som finns? Se vår sida om Kattraser.

Stäng meny