Kattungar till salu

Kattungar till salu finns på olika annonsplattformer som till exempel Citiboard och Blocket. Där finns annonser på både huskatter och raskatter. För raskatter är det dock viktigt att det är en seriös uppfödare och att man som köpare säkerställer att kattungen är renrasig med stamtavla. SVERAK:s annonssida för kattungar är en pålitlig och bra hemsida som endast säljer raskatter. Klicka nedan för att komma till kattungar till salu. 

Beroende på kattras så finns det bra sidor på organisationer och rasringar som listar uppfödare och annonser på just den kattrasen till salu. Se respektive kattras för länk till organisationer som lägger upp annonser på kattungar till salu.

Det finns även en del sidor med omplacering av katter. Kattstallet och Katthemmet är två sådana sidor.

Kattungar: Tre söta kattungar i en lada

Att tänka på innan du köper en kattunge

Katten är ett självständigt och intelligent djur som kräver mycket kärlek och omtanke från sin familj. Den kräver vård och omsorg av sin familj så det är därför viktigt att tänka igenom beslutet noga. En katt kan leva i mer än 15 år och ska ha tillsyn minst två gånger om dagen. En katt kräver även goda ekonomiska förutsättningar då den utöver kattmat och kattsand behöver en försäkring och eventuella veterinärkostnader. Om du inte känner dig redo för den investering som en katt kräver bör du vänta med ditt kattköp.

Att tänka på vid köp av kattunge

  • Träffa kattungen med sin mamma och uppfödaren i sin hemmiljö.
  • Kattungen ska vara minst 12 veckor när den hämtas. 
  • Veterinärintyg på att katten är frisk som inte är äldre än en vecka.
  • Kattungen bör även vara vaccinerad, avmaskad, chipmärkt, försäkrad för dolda fel, socialiserad och rumsren.
  • En raskatt ska vara stambokförd och stamtavla ska övertas av den nya ägaren.

Vad kostar en kattunge?

Priset för ett kattunge är ca 6 000-18 000 kronor beroende på ras och användning. Priset varierar beroende på vilka föräldrar kattungen har och vad den kan användas till, till exempel utställning och avel. Se respektive ras för mer information om vad just den rasen kostar.

Kattungar: En av många brunmaskade kattungar.

Att tänka på när du har en kattunge

När du väl har införskaffat en kattunge krävs det en del vitala kostnader för att underhålla katten. Förutom att utrustning, leksaker och liknande behöver införskaffas för att aktivera katten måste man ta med kost, vård, försäkring och skötsel i beräkningen. 

Vad kostar det att ha en katt?

En katt äter antingen våtfoder eller torrfoder, eller både och. Kattfoder kan variera beroende ras och preferenser. Kostnaden beror på var du köper maten och vilken mängd men uppskattas till en kostnad på ca 2 000 kronor i månaden. Se mer information om kattmat här.

Vad äter en katt?

SVERAK har listat samtliga ungefärliga kostnader på sin sida för första året och andra året, se här. Kostnaderna kan givetvis variera men det är viktigt att ha dem i åtanke. Kostnaderna ska förutom mat, kattsand, försäkring och tillbehör även täcka vaccination för katten.

Vad kostar en kattförsäkring?

En kattunge är ofta försäkrad med dolda fel hos uppfödaren vilket innebär att eventuella kostnader gällande dolda fel hos kattungen är täckta i ca 3 år. En katt behöver dock en kattförsäkring som täcker för eventuella veterinärbesök och sjukdomar som kommer senare i livet. En kattförsäkring kostar ca 2 000 kr årligen. Se mer information om kattförsäkringar här.

Vad behöver en katt?

En katt behöver bland annat leksaker och klösträd för att aktivera sig i hemmet, speciellt om det är en innekatt. Beroende på ras behöver katten olika typer av tillbehör. Se mer information om kattleksaker och tillbehör här.

 

 

Stäng meny