Vaccinera kattunge

Vaccinera din kattunge

Att vaccinera din kattunge är en av de viktigaste sakerna att tänka på när du har skaffar katt. I många fall vaccinerar uppfödaren kattungen innan den nya ägaren tar över. Vaccinationsrutinerna för katter i Sverige kan ändras beroende på hur smittsituationen ser ut. Veterinärklinikerna i Sverige följer FASS rekommendationer samt gör en egen bedömning av vilka vaccin en katt behöver. De vanligaste vaccinationerna är för kattpest, kattsnuva och kattherpes. Här listas några exempel på varför och var du kan vaccinera din kattunge. 

Sidinnehåll

Varför ska man vaccinera sin hundvalp?

En katt eller kattunge som inte är vaccinerad kan råka ut för dödliga sjukdomar som egentligen inte ska drabba katten. För att inte sjukdomar som kattpest, kattsnuva och kattherpes ska spridas är det viktigt att alla som äger en katt tar sitt ansvar och vaccinerar katten mot dem. Vaccinera kattungen och katten mot dessa sjukdomar regelbundet för att motverka att katten drabbas.

Om man tänker ta med sin katt utomlands är det viktigt att den vaccineras mot rabies. Många försäkringsbolag ger inte någon ersättning för katter som drabbas av de sjukdomar som de rekommenderas att vaccineras emot såsom kattsnuva, kattpest och kattherpes. Lär mer på vår sida om kattförsäkringar.

Vaccinera kattunge: Liten söt kattunge

Hur ofta ska en katt vaccineras?

En kattunge vaccineras första gången vid åtta veckors ålder och den andra sprutan ca fyra veckor senare. Sedan ska kattungen vaccineras återigen vid ett års ålder. Därefter skiljer det sig hur ofta katten ska vaccineras beroende på sjukdom. Vaccin för kattsnuva krävs varje år och vaccin mot kattpest krävs vart tredje år. Om man planerar att ta med sin katt utomlands måste den vaccineras mot rabies. Vaccinet för rabies varierar beroende på vilket vaccin som används som grundvaccin och ibland räcker det med bara en spruta. 

Hur mycket kostar det att vaccinera en katt?

Priset för att vaccinera en kattunge eller katt är ca 400 kronor per år och sjukdom. Priset varierar beroende på vilka sjukdomar man vill vaccinera katten mot och vilken veterinärklinik man väljer att genomföra vaccinationen på. 

Var kan man vaccinera sin katt?

Det finns olika veterinärkliniker runt om i landet och de flesta erbjuder vaccination. Exempel på veterinärskliniker där man kan vaccinera sin katt är Evedensia, Djurakuten och AniCura

Mer om katter

Senaste blogginläggen

gps-halsband katt

GPS-halsband katt

GPS-halsband för katt Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du

Läs mer »
fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »