Vad äter en hund?

En hund äter oftast hundmat i form av torrfoder, våtfoder eller konservfoder. Torrfoder är dock det vanligaste. Det finns mängder av hundmat att välja bland på marknaden. Helfoder rekommenderas då det innehåller alla livsnödvändiga näringsämnen som protein, mineraler, fett och vitaminer. Om du ger din hund halvfabrikat är det viktigt att komplettera med foder. Våtfoder har blivit mer populärt under de senaste åren. Det finns också som helfoder men innehåller generellt mer fett vilket gör att hunden bör äta i mindre mängder. Det har dock mer smak än torrfoder. Många gånger beror valet på vilken ras du har, storlek på hunden och hundens speciella preferenser och behov. Vissa hundar har till exempel allergier, är känsliga mot vissa ämnen eller har problem med lederna. Det finns då hundmat som är anpassat för att täcka dessa specialbehov. Åldern spelar också roll vid val av foder eftersom näringsbehovet ändras genom åren. Näringsbehovet varierar även på hur hög aktivitetsnivå hunden har.

hundmat blandat

Vad äter en hundvalp?

En hundvalps näringsbehov är väldigt viktigt för hundens utveckling. Ett valpfoder är att rekommendera tills hunden är runt ett år gammal. Valpfoder kombinerar särskilda näringsämnen som är viktiga för en växande valp. Det är ofta rika på lättsmält protein samt högre nivåer av viktiga mineraler som fosfor, kalcium, magnesium, järn, zink och D-vitamin. Foderbitarna är också ofta mindre för att passa valpens behov. En valp äter också oftare än en vuxen hund och bör äta ca 3-4 gånger per dag till en början för att sakta vänja sig vid 2 gånger per dag som en vuxen hund.

Vad kostar hundmat?

Priset för hundmat av bra kvalitet är ca 7 000-10 000 kronor per år. Priset varierar beroende på ras, storlek, återförsäljare och kvalitet på maten samt om det är torr- eller våtfoder. Det är viktigt att se över vad maten innehåller om den är av sämre kvalitet så att hunden får i sig de näringsämnen den behöver. En hundvalps foder är oftast lite billigare.  

Billig hundmat

Flera återförsäljare har mängdrabatter när du köper många påsar av samma sort. Torrfoder som hundar till största del äter och klarar sig på har ofta väldigt lång hållbarhet vilket gör att om du har utrymme hemma så kan du med fördel beställa flera påsar på en gång och dra nytta av förmånliga mängdrabatter. Det kan ofta vara fördelaktigt att beställa hundmat online då sidor som Arken Zoo och Pet World ofta har rabattkoder som du kan använda vid ditt köp. 

Hundmat beroende på ras och storlek

Hundraser varierar i stor utsträckning när det kommer till storlek och aktivitet. Mindre hundar kräver en annan kost och mängd av kost än större hundar. Hundar som har en väldigt hög aktivitetsnivå kräver också en annan kost då de gör av med mer energi än en hund med normal aktivitetsnivå. Näringsbehovet ändras också beroende på hundens ålder. De flesta tillverkare brukar dela upp sitt foder baserat på storlek och ras på hunden för att underlätta för ägaren. Det kan dock vara svårt att veta vad du som ägare ska köpa om du har en blandras. Vi har listat några av dem vanligaste raserna och vilket foder som rekommenderas från tillverkarna. Det är dock viktigt att tänka på att alla hundar är unika och även om en hund tillhör en viss ras är det inte säkert att fodret passar just din hund. Den enskilda hundens behov är därför viktigt att ta med i beräkning. 

hundmat till hund