Jämför kattförsäkringar

Att välja rätt kattförsäkring kan vara svårt. Vi har därför samlat några av de största försäkringsbolagen som erbjuder kattförsäkring i en jämförelse för att underlätta ditt val. Nedan hittar du kortfattat vad de erbjuder. Gå in på respektive försäkring för att läsa mer om vad bolagen erbjuder. 

Kattförsäkring: Moderna

Kattförsäkring erbjuder

 • Bäst i test 2019
 • En av de billigaste försäkringarna på marknaden
 • Beloppet sänks inte när katten blir äldre
 • Flexibel prissättning
 • Stort utbud av tillägg
Kattförsäkring: Svedea

Kattförsäkring erbjuder

 • En av de billigaste försäkringarna på marknaden
 • Inget ålderskrav
 • Fri flytträtt
 • Flera rabatter
Kattförsäkring: ICA banken

Kattförsäkring erbjuder

 • En av de billigaste försäkringarna på marknaden
 • Fri flytträtt
 • Ingen karenstid
 • ICA-bonus
Kattförsäkring: Folksam

Kattförsäkring erbjuder

 • Erbjuder flera nivåer
 • Kan ersätta akupunkturbehandling
 • Flexibel prissättning
 • Samlingsrabatt
Agria logga

Kattförsäkring erbjuder

 • Högst ersättning på marknaden
 • Flera rabatter
 • Lägst självrisk
 • Stort utbud av tillägg
If logga

Kattförsäkring erbjuder

 • Erbjuder flera nivåer
 • Flexibel prissättning
 • Det mest omfattande valet ger ersättning veterinärsresor
 • Ingen självrisk vid skada orsakad av rovdjur
Sveland logga

Kattförsäkring erbjuder

 • En av de billigaste försäkringarna på marknaden
 • Möjlighet att endast välja en olycksfallsförsäkring
 • Erbjuder flera nivåer
 • Rabatt vid skadefrihet

Vilken är den bästa kattförsäkringen?

Att hitta den bästa kattförsäkringen för just din katt kräver en genomgång av de försäkringar som finns och vad de erbjuder. Vi har sammanfattat försäkringarna åt dig för att underlätta ditt val. En bra utgångspunkt vid val av försäkring är att se över både din och din katts nuvarande och framtida behov. Den bästa kattförsäkringen för just din katt beror delvis på vad du planerar att använda din katt till och hur mycket pengar du vill lägga på försäkringen. Samtliga försäkringar har olika erbjudanden där du oftast kan lägga till försäkringar till din basförsäkring för ytterligare skydd. Om du planerar att använda din katt i avel finns det exempelvis tilläggsförsäkringar som du kan välja till som en ytterligare säkerhet för din katt om något problem skulle uppstå i din uppfödning. Dessa tilläggsförsäkringar inkluderar oftast en kattungeförsäkring för din kull under de första månaderna. Konsumenternas försäkringsbyrå gör årligen en omfattande jämförelse av kattförsäkringar för att hitta den bästa kattförsäkringen. 

Vid jämförelse av försäkringar är följande punkter bra att se över:

 • Maximalt ersättningsbelopp
  Vid val av ersättningsbelopp kan det vara klokt att beakta katten ålder. En kattunge innebär ofta en större osäker och det kan då vara bra att ha en försäkring med ett högre ersättningsbelopp. En äldre katt har större risk för sjukdomar och ett högre ersättningsbelopp kan vara att föredra även då.
 • Självrisk
  Om du betalar en högre självrisk betalar du mindre när oturen är framme. Även här kan det vara bra att beakta kattens ålder, olycks- och sjukdomsrisk vid val av belopp för att undvika plötsligt höga kostnader.
 • Omfattning och begränsningar
  Försäkringsbolagen erbjuder oftast olika tillägg som kan utöka eller minska ditt försäkringsbelopp. Det kan vara bra att beakta kattens användning och ålder vid val av dessa tillägg.

Vi har sammanfattat marknadens mest populära försäkringarna åt dig för att underlätta ditt val. 

Vad är en kattförsäkring?

Katter är självständiga och nyfikna djur och även om de för det mesta kan lära sig vad de inte bör göra samt vilka faror som de ska hålla sig borta ifrån så kan en katt fortfarande råka ut för olyckor eller sjukdomar. Det är därför viktigt att du tecknar en kattförsäkring för din katt så du slipper dyra akuta kostnader för veterinärbesök. Det finns flera olika typer av kattförsäkringar beroende på hur mycket av kattens plötsliga kostnader som du vill täcka. På den här sidan har vi listat några av de vanliga frågorna gällande kattförsäkringar och vilka bolag som erbjuder kattförsäkringar. 

Varför ska man ha en kattförsäkring?

Svaret är enkelt och det är samma som varför du har en sjukvårdsförsäkring, hemförsäkring eller bilförsäkring – för att undvika plötsligt höga kostnader. Oavsett om du har en innekatt eller utekatt är det viktigt att den försäkras. En katt kan råka ut för en olycka även inomhus och om så är fallet är det viktigt att katten har en försäkring för de akuta kostnaderna som ett besök hos veterinären innebär. Det finns även problem och sjukdomar som inte går att förutspå. En äldre katt får exempelvis ofta problem med urinvägarna.

Vad kostar en kattförsäkring?

Priset på en kattförsäkring är från ca 2 000 kronor per år och uppåt. Det varierar beroende på vilka olika tillägg man väljer till och beror ofta även på vilka skadekostnader som kattrasen har samt kattens kön. Premien är ofta lägre för kattens tidiga år och när katten blir äldre tillkommer i många fall ett seniortillägg. Försäkringsbolagen erbjuder även olika rabatter på försäkringar som inte sällan är baserade på kattens ålder. Se respektive försäkringsbolag för fullständig information om priser och vilka rabatter respektive försäkringsbolag erbjuder. 

Kattförsäkring: Randig försäkrad katt.

Olika kattförsäkringar

Veterinärvårdsförsäkring

Veterinärvårdsförsäkringen rekommenderas för alla katter. Den täcker kostnader som uppstår om din katt behöver ta sig till veterinären efter att ha drabbats av en sjukdom eller olycka. Omfattningen av försäkringen och priset varierar beroende på vilket ersättningsbelopp du har och självrisk som du betalar. En högre självrisk innebär till exempel att försäkringen blir billigare. Omfattning, pris och utbud av försäkringar varierar beroende på försäkringsbolag. 

Livförsäkring

En livförsäkring ger dig ersättning om din katt skulle dö eller behöva avlivas. Försäkringen rekommenderas främst för raskatter eftersom de ofta har ett högt inköpspris. En livförsäkring för huskatter är svårare att hitta eftersom inköpspriset är billigare men vissa försäkringsbolag erbjuder det för huskatter upp till en viss ålder. Priset på och omfattningen av en livförsäkring varierar beroende på försäkringsbolag. 

Avelförsäkring

För en raskatt som planeras att gå i avel med rekommenderar många försäkringsbolag att ett särskilt tillägg för avel tecknas. Försäkringen rekommenderas för uppfödare då den täcker en del problem som kan uppstå när kattungarna föds. Till exempel ingår i många fall dolda felförsäkring för kattungar i avelsförsäkringen hos en del försäkringsbolag. Pris och omfattning varierar beroende på försäkringsbolag. 

Kattungeförsäkring

Dolda felförsäkring

De flesta försäkringsbolag erbjuder en dolda felförsäkring för kattungar om den tecknas före en viss ålder. En dolda felförsäkring är en specialförsäkring som passar kattuppfödare för att försäkra kostnaden för kattungen om ett dolt fel upptäcks av den nya ägaren inom tre år. Försäkringen måste i de flesta fall tecknas när katten är mellan sju till tolv månader och innehåller för det mesta veterinärvård och livförsäkring. Villkoren kan skilja sig mellan olika försäkringsbolag och det är därför viktigt att se vad respektive försäkringsbolag har för villkor. 

Kattungeförsäkring

Det är viktigt att teckna en kattförsäkring för din kattunge. Från vilken ålder kattungen kan försäkras beror på försäkringsbolag men de flesta tillåter att kattungen försäkras från sex veckor. Flera försäkringsbolag erbjuder en premie med rabatt för kattungar som försäkras inom en viss ålder. Vi har listat aktuella rabatter på respektive försäkringsbolags sida för att underlätta för dig vid val av försäkring. 

Kattförsäkring: kattungar

Rabatt på kattförsäkring

Flera av de större försäkringsbolagen erbjuder rabatter på kattförsäkringar på sina hemsidor. Dessa rabatter uppdateras regelbundet på bolagens hemsidor. När du väljer försäkringsbolag kan det vara smart att välja ett försäkringsbolag som du redan har till andra försäkringar såsom hemförsäkring eller olycksfallsförsäkring eftersom flera av bolagen erbjuder mängdrabatter för ju fler djur du tecknar en försäkring för. Om du har fler än ett djur kan det vara klokt att samla alla djurförsäkringar hos ett försäkringsbolag för att komma ner i kostnader då flera försäkringsbolag erbjuder mängdrabatter. Flera bolag erbjuder även rabatterat pris det första året för din kattunge. Flera rasringar och liknande organisationer erbjuder även rabatter för deras medlemmar hos flera försäkringsbolag. Vi har samlat rabatter som de olika försäkringsbolagen har för närvarande på respektive bolags sida. 

Försäkringsbolag som erbjuder kattförsäkring

Kattförsäkring är ett tillägg till övriga försäkringar som erbjuds av de flesta större försäkringsbolagen. På denna sida har vi listat några av de mest kända försäkringsbolagen och kortfattat beskrivit vad de erbjuder. Dessa är Moderna, Svedea, ICA, AgriaFolksam, If, och SvelandSe respektive sida för mer information om försäkringsbolagen, vilka försäkringar de erbjuder samt vilka rabatter de erbjuder.