Vad behöver en hund?

Det behövs flera hundtillbehör för din hund i hemmet och utanför hemmet för att hunden ska känna sig hemma och kunna aktivera sig. Hundar kräver regelbunden motion via promenader utomhus och det är även där hunden genomför sina behov. Det är därför viktigt att du har ett bra koppel för din hund. Andra tillbehör som kan vara bra att ha är en avsedd matplats och sovplats för din hund. Även hundens skötsel är en viktig aspekt i att vara hundägare. Beroende på ras och päls kan hunden behöva regelbunden rengöring. Vi har samlat några av de vanligaste tillbehören nedan för att underlätta för dig. 

hundtillbehör

Koppel

Priset för ett koppel är ca 100-600 kronor. Priset varierar beroende på vad det är för typ av koppel. Vissa koppel kopplas till selen vilket rekommenderas till mindre hundraser eller när hundvalpen är lite och drar iväg mer. Andra koppel kan fästas eller sitter ihop med ett halsband. Många typer av koppel går att justera avståndet till hunden vilken rekommenderas då det är skönare både för dig och hunden. Vid val av koppel bör du se över vilka behov du och din hund har. Du bör bland annat se över hur långt ni brukar gå, i vilket tempo ni går, vilken hundras du har och hur stor din hund är. Det finns även koppel till olika aktiviteter såsom löpning för att underlätta om ni springer mycket med din hund. 

Hundleksaker

Vilka hundleksaker som just din hund vill ha är helt individuellt och är något du får prova dig fram med när din hund är valp. Vissa hundar tycker om saker som piper högt och andra kan underhållas med bollar i flera timmar. De flesta hundar tycker också om hundben och liknande leksaker som luktar mat. Det är även en bra leksak som gör att hunden kan rensa tänderna och minska tandsten. Beroende på vilken hundras du har kan det finnas olika aktiviteter såsom apport som vissa raser tycker mer om än andra. För att minska skador på möbler och dina egna saker hemma är det bra att dock ha en del hundleksaker hemma som hunden tycker om att leka med. 

Hundens matplats

Matskålar kostar ca 30-300 kronor. Det är viktigt att du avsätter en plats för hundens matskålar i köket där hunden får sin mat. Det finns flera olika typer av matskålar som är olika omfattande men det innefattar vanligtvis en matskål till torrfoder och en till vatten. Hundar är aktiva djur som dricker mycket vatten och det är viktigt att de har en vattenskål som ständigt fylls på med vatten. 

Hundsäng

Hundsängar kostar ca 300-1 000 kronor. Priset varierar oftast beroende på material, märke och storlek. Vissa sängar är lite enklare och har du ett billigare pris. Det är dock viktigt att hunden får en sovplats hemma där den kan lägga sig när resten av huset sover. Ibland kan det dock räcka med en mysig filt som hundens sovplats. 

hundtillbehör

Hundens skötsel

En hund kräver viss skötsel för att hålla en bra hygien som exempelvis kloklippning, munhygien, pälsvård och vård för ögon och öron. Hundarnas päls och hud har ett naturligt fettlager för att undvika att smuts tränger in samtidigt som det skyddar mot kyla och värme. En hund ska därför inte badas regelbundet med hundschampo av renlighetsskäl mer än några gånger per år. Beroende på ras kan pälsvården dock krävas mer regelbundna bad för att pälsen inte ska få tovor. Svenska Kennelklubben har listat några av de viktigaste skötselråden för hundar här. 

 

 

Var säljs hundtillbehör?

Det finns flera djuraffärer och hemsidor som säljer hundtillbehör. Beroende på vad du är villig att betala finns det allt från specialiserade hundaffärer till hemsidor som säljer allt möjligt för alla husdjur. Många hemsidor har mängdrabatter om du köper mycket på samma gång så det kan vara värt att köpa hundmaten samtidigt som du fyller på med hundtillbehör. På så sätt kan du spara pengar. Några hemsidor som säljer kattillbehör är VetZoo, Arken Zoo, Zooplus och mer specialiserade för endast hundar Doggie.