GPS-halsband katt

gps-halsband katt

GPS-halsband för katt

Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du har en utekatt är det ett bra alternativ eftersom du lätt kan se var din katt befinner sig och om det har hänt katten något. GPS-funktionen gör att du som ägare kan känna dig mer trygg i var din katt befinner sig. 

Det kan också vara bra om du har en innekatt som har en tendens att springa iväg när katten är ute tillfälligt på baksidan till exempel. Om ni ska vara i en okänd miljö för katten kan det också vara bra om din katt springer bort. Ett GPS-halsband för katt gör helt enkelt att du har större kontroll över var din katt tar vägen och att du enklare hittar din katt om något skulle hända.

Det finns flera olika typer av GPS för katter som har olika typer av funktioner. Vi har testat två populära GPS-halsband på marknaden och utsett ett halsband till bäst i test i vår jämförelse.

GPS-halsband bäst-i-test

Winnes GPS TK-911 Mini erbjuder det bästa GPS-halsbandet för katt i vår jämförelse. GPS-spåraren är bäst i test eftersom den har en obegränsad räckvidd, en smart larmfunktion och en gratis app som inte kostar något extra. Nedan går vi igenom mer specifikt vad de olika GPS:erna innehåller och vilka funktioner som de har.

1. Winnes GPS TK-911 Mini

Winnes GPS TK-911 Mini

995 SEK

Winnes GPS TK-911 Mini erbjuder det bästa GPS-halsbandet för katt i vår jämförelse. GPS-spåraren är bäst i test eftersom den har en obegränsad räckvidd, batteritid i standby i 4-5 dagar och en gratis app som inte kostar något extra. 

Med GPS:en följer också ett halsband som du kan fästa den på men det är också möjligt att fästa på ett annat halsband om du föredrar det. Det går att spåra din katt i realtid via den tillhörande appen som fungerar både för iPhone och Android eller via din dator. 

Det är även möjligt att ringa eller sms:a till GPS:en för att hitta kattens position. Du får då en länk till Google Maps skickad till dig som visar kattens position. Det går också att se historik i hur din katt har rört dig tidigare. 

GPS:en innehåller också en larmfunktion som gör att du kan skicka ett sms till ett förvalt telefonnummer. Då skickas ett sms med texten “Help”. Det är en funktion som kan vara bra att använda om olyckan är framme och du och din katt är i behov av hjälp. 

För att GPS:en ska fungera krävs att du har ett SIM-kort i den. Tillverkaren rekommenderar att Halebop eller Telia används men Comviq och Telenor fungerar också.

Fördelar och nackdelar

2. Tractive GPS till katt

Tractive GPS till Katt 4G

Tractive GPS till katt

529 SEK

Tractive GPS för katt är ett populärt GPS-halsband till katter. Sändaren fästs enkelt på kattens halsband och det går då att se var din katt befinner sig. Det går att följa katten genom en app eller via din dator. 

GPS:en behöver ett SIM-kort för att kunna användas. Appen kräver också att du tecknar ett abonnemang hos Tractive. Det finns två olika abonnemang som kostar olika mycket i månaden och som har olika funktioner. Ett abonnemang som heter Basic och ett abonnemang som heter Premium. Abonnemangen har en månadskostnad som behöver betalas för att kunna använda appen. 

Batteritiden för GPS:en är ca 7 dagar beroende på hur mycket den används. Det tar ca 2 timmar att ladda den när batteriet har tagit slut.   

Halsbandet har en funktion som går att ställa in där du kan bestämma och hålla koll på om katten går utanför vissa specifika områden. Du får då en notis om din katt går utanför just det området.

Fördelar och nackdelar

Bäst GPS för din katt

För att hitta bäst GPS för din katt är det bra att jämföra de olika funktionerna som erbjuds och vilka som är de viktigaste för dig. Den bästa GPS:en för dig och din katt kan skilja sig åt från andra beroende på vilka preferenser som ni har. 

Även om många GPS:er har en tillhörande app och spårning kan de möjliga funktionerna skilja sig åt och om du är ute efter en specifik funktion bör du säkerställa att det halsbandet som du köper har den funktionen. Vissa GPS:er har till exempel en begränsad räckvidd medan andra har en helt obegränsad räckvidd. Hur ofta kattens position uppdateras kan också skilja sig åt mellan olika tillverkare. 

Något som också kan skilja sig åt är batteritiden. Vissa GPS:er har en längre batteritid än andra. Ofta är batteritiden kopplad till hur ofta du uppdaterar GPS:en och den batteritid som framgår i produktbeskrivningen är ofta hur länge GPS:en fungerar i standby. 

Om GPS:en kräver ett abonnemang eller inte är också något som du bör jämföra. Om GPS:en kräver ett abonnemang bör du se över vilka funktioner som tillkommer och om det är något som du är ute efter.

Vad är ett GPS-halsband för katt?

Ett GPS-halsband för katt är ett halsband som har en GPS-spårare kopplad på sig. Du kan med GPS:en följa din katts position och få större kontroll över var din katt befinner dig. Med halsbandet kan du följa din katt genom en mobilapp, datorn eller genom att sms:a GPS:en.

Varför behövs en GPS för katter?

Det finns flera anledningar till att det kan vara skönt att ha en GPS på din katt. Den största anledningen är för att du ska veta var din katt befinner sig och enkelt hitta din katt om det skulle hända något. 

En GPS är extra bra att använda om du har en utekatt men det går också att använda på din innekatt om du låter katten vara ute ibland och om katten har en tendens att springa iväg. Många låter innekatten vara ute på baksidan eller går promenader med katten i sele. Det kan då vara en extra trygghet att sätta en GPS på katten om du är rädd för att den skulle kunna springa bort.

Kräver GPS-halsband en månadskostnad?

Det beror på vilken GPS som du väljer till din katt. Vissa tillverkare har en månadskostnad för GPS:en medan andra är helt kostnadsfria. Genom att jämföra olika funktioner kan du avgöra om du tycker det är värt att betala en abonnemangskostnad eller inte.

Läs mer här om populära kattillbehör

Fler blogginlägg

fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »
kattpensionat

Kattpensionat

Kattpensionat är ett vanligt begrepp som du kan komma i kontakt med som kattägare. Ibland kan du och din katt vara i behov av ett

Läs mer »