7 känslor som din hund kan uppleva

Hundar kan uppleva känslor likt många andra däggdjur. Många hundar har unika personligheter som karakteriserar just för dem. Det finns flera studier som visar på att hundar kan känna flera av de känslor som vi människor känner och att de har speciella beteenden som visar på att de aktiverar en viss känsla. Vi går igenom några av de känslor som hundar kan uppleva och hur de visar känslor med sitt beteende och kroppsspråk.

Hundars känslor: Glad hund som leker

Enligt en artikel publicerad hos Purina redogörs för vilka känslor som hundar kan uppleva. Många grundläggande känslor hos oss människor kan upplevas även hos hundar. Dessa grundläggande känslor inkluderar exempelvis oro, frustration, rädsla och framför allt glädje. Dessa känslor är avgörande för att hjälpa hundar att lära sig i livet och förstå hur de ska reagera på olika faror exempelvis. 

Till skillnad från hur vi människor kan kommunicera våra känslor genom att prata är det inte lika lätt för din hund att tala om för dig hur den känner. Därför är hundens beteende och kroppsspråk väldigt viktigt för dig att förstå. Artikeln listar några av de känslor som hundar kan känna och hur de vanligtvis visar hur de mår. 

Nedan går vi igenom några av känslorna för att du lättare ska förstå din hund. Självklart kan beteendet och kroppsspråket skilja sig mellan olika hundar. Eftersom alla hundar har unika personligheter är det svårt att dela med sig av information som passar alla hundar. Du känner din hund bäst och har större förståelse för hur den reagerar och beter sig i olika situationer. Några av punkterna kanske du känner igenom hos din hund och andra kanske du inte känner igen alls. 

1. Glädje

Glädje är nog en av de känslor som vi människor är bäst på att uppfatta hos hundar. Hundar ler inte som människor, även om vissa hundar kan se ut att göra det. Det kanske enklaste tecknet att känna igen när en hund visar glädje är att hunden viftar på svansen. Ibland kan hunden vifta så kraftigt att bakbenen skakar och det tyder bara på ännu mer glädje. 

Även andra kroppsrörelser kan tyda på att din hund är glad. En hund som ser avslappnad ut och rör sig lugnt trivs bra och är glad i ditt sällskap. Snälla och fokuserade ögon med en avslappnad panna kan också vara ett tecken på glädje.

2. Rädsla

Hundar kan visa rädsla på olika sätt men det syns ofta tydligt i hundens kroppsspråk när den är rädd. Beroende på din hunds personlighet kan den visa rädsla genom att skälla, morra eller stå helt stilla. Vissa hundar gör sig så små som möjligt eller lägger sig på rygg när de är rädda. Kroppsspråket kan alltså skilja sig avsevärt men beteendet är oftast väldigt dramatiskt. 

Ansiktsuttrycket påverkas också om din hund är rädd. Ögonen kan vara vidöppna och stirra, kisandes eller blicka sidledes mot hotet. Svansen är ofta stilla mellan benen.

3. Ilska

Ilska kan kännas igen hos din hund om den försöker se stor och hotfull ut. Det är också vanligt att hunden reser ragg. Hunden lägger ofta vikten på frambenen för att göra sig redo för utfall samtidigt som den ofta morrar lågt och hotfullt. 

Om din hund är ilsken är det viktigt att du inte retar upp den utan är försiktig med hunden. Undvik att stirra, skrika och göra hastiga rörelser för att din hund ska lugna ner sig.

4. Oro

Hundar kan visa olika typer av kroppsspråk när de är oroliga. Ögonen kan vara stirrande eller kisande. Det är inte helt ovanligt att hunden undviker ögonkontakt när den är oroad. Hunden kan också ha rynkor i pannan efter spänningar. Kroppen är oftast något sänkt med en stilla svans.

5. Frustration

Hundar kan känna olika typer av frustration. Antingen kan känslan vara långvarig eller mer omedelbar. Hundar kan också känna frustration om de inte kommer undan något obehagligt. 

Beteendet kan skilja sig beroende på din hunds personlighet men ofta är ögonen uppspärrade och kroppen spänd. Hunden kan också försöka springa iväg. Om frustration håller i sig under en längre period hos en hund kan det leda till en depression.

6. Lättnad

En lättad hund ser oftast avslappnad ut. Oftast kommer känslan efter att hunden tidigare varit spänd, frustrerad, rädd eller orolig. Om din hund är lättad brukar du känna igen din hunds beteende igen eftersom den jobbiga känslan försvinner.

7. Fokuserad

En fokuserad hund koncentrar sig på ett speciellt objekt. Ögonen är öppna med en intensiv blick mot det objekt som hunden koncentrerar sig på. Normalt är huvudet högt men om hunden jagar något kan den sänka huvudet och skjuta fram det.

Dessa sju känslor kan upplevas av de flesta hundar. Däremot kan kroppsspråket och beteendet skilja sig beroende på din hunds unika personlighet. Om du iakttar din hund noggrant kommer du troligtvis att känna igen flera känslor hos din hund genom ett återkommande kroppsspråk och beteende. Din hunds personlighet kan ibland gå att utläsa beroende på vilken hundras som den tillhör. Se vår sida för mer information om vilka hundraser som finns och vad som kännetecknar dem.

Fler blogginlägg

gps-halsband katt

GPS-halsband katt

GPS-halsband för katt Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du

Läs mer »
fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »
kattpensionat

Kattpensionat

Kattpensionat är ett vanligt begrepp som du kan komma i kontakt med som kattägare. Ibland kan du och din katt vara i behov av ett

Läs mer »