Kattillbehör

Vad behöver en katt?

Det behövs flera kattillbehör i hemmet för en katt och kattunge. En katt behöver ha möjlighet till att aktivera sig i hemmet, speciellt om det är en innekatt. Det är därför viktigt att det finns klösträd och leksaker. Övriga kattillbehör som är viktiga för katten är en kattlåda, matplats och en kattsäng. Här listas flera av de viktigaste kattillbehören.

Hitta alla de tillbehör som du behöver till din katt här. 

Sidinnehåll

Kattleksaker

Din katt kommer att ha olika preferenser vad gäller kattleksaker. Generellt sätt tycker många katter om leksaker med kattmynta i. Beroende på ras så tycker vissa katter om att aktivera sig med att apportera då bollar som låter kan vara att föredra. Eftersom vissa katter tycker om att jaga möss kan det alltid vara bra att komplettera med leksakerna som ser ut som möss. Även fjäderliknande leksaker brukar föredras av de flesta katter då det liknar fåglar.

Fjädrar på en vippa går hem hos de flesta katter som kan leka i timmar med en sådan leksak. Om det finns för lite leksaker i hemmet hittar katter ofta andra sätt att underhålla sig på. Om du vill minimera risken för skador på möbler och liknande är det nog bäst att katten kan underhålla sig med bra kattillbehör, speciellt om det är en innekatt.  

Kattillbehör

Klösträd

Priset på ett klösträd varierar men ligger från ca 300-3 000 kronor. Många kattraser tycker om att ligga högt upp och vaka över sin familj och det är därför viktigt att det finns möjlighet för katten att klättra så att möblerna hemma inte tar för stor skada. En katt måste även ha möjlighet till att klösa hemma och ett klösträd är därför ett viktigt kattillbehör. 

Kattlåda

En kattlåda kostar från ca 100-600 kronor. Det finns olika typer att kattlådor och priset varierar beroende på funktion. Det är viktigt att man avsätter en ostörd plats för katten att utföra sina behov. En kattlåda är ett måste bland kattillbehör då det är en toalett för katten. Kattlådan fyller man med kattsand som ska bytas regelbundet.

Kattens matplats

Matskålar kostar från ca 30-300 kronor. Katter är väldigt sällskapliga och tycker om att vara i närheten av sin familj. Att avsätta en plats i köket för kattens mat är att föredra då den troligtvis kommer att vilja äta när ni äter. Katter ska ha tillgång till vatten under hela dagen och gärna torrfoder. Vissa återförsäljare säljer vattenfontäner vilken kan vara kul för vissa raser som tycker om att leka med vatten.

Kattsäng

En kattsäng kostar från 200 kronor. Alla katter har olika preferenser men en mjuk säng är att föredra. Vissa katter tycker om att det är varmt och skönt och det finns till och med sängar som man kan fästa på elementet. För vissa katter räcker det dock med en varm och mysig filt som sovplats. 

Kattens skötsel

Beroende på ras och om katten är lång- eller korthårig behöver den olika typer av vård. En långhårig katt behöver en bra kattborste för regelbunden kamning. Katter sköter ofta sin egen hygien men vissa raser, till exempel nakenkatter, behöver badas och viss typ av hudvård. Det finns därför särskilt schampoo och balsam för katter.

Kattillbehör: Katt som leker med blommor

Utekatter

Katter har ofta väldigt bra lokalsinne och katter ska vara chipade när man köper dem. En utekatt behöver ett katthalsband med kontaktinformation om den skulle springa bort. En egen kattlucka kan vara att rekommendera om katten ska kunna gå ut och in som den vill. Om man vill ta ut en innekatt kan det vara bra att ha ett sele eller en kattbur. Något som också rekommenderas om du har en utekatt är ett GPS-halsband katt

Var säljs kattillbehör?

Det finns flera djuraffärer och hemsidor som säljer kattillbehör av olika slag. Beroende på vad du är villig att betala finns det allt från specialiserade kattaffärer till hemsidor som säljer allt möjligt för alla husdjur. Om du köper flera kattillbehör på en och samma gång erbjuder flera hemsidor mängdrabatter om du kommer upp till en viss summa. Några hemsidor som säljer kattillbehör är VetZoo, Arken Zoo, Zooplus och mer specialiserade för endast katter Kattkompaniet

Mer om katter

Senaste blogginläggen

gps-halsband katt

GPS-halsband katt

GPS-halsband för katt Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du

Läs mer »
fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »