Kattpensionat

Kattpensionat är ett vanligt begrepp som du kan komma i kontakt med som kattägare. Ibland kan du och din katt vara i behov av ett kattpensionat av olika anledningar. Vi redogör för begreppets betydelse och hur du som kattägare tillfälligt kan låta din katt bo på ett kattpensionat om behovet finns.

kattpensionat

Vad är ett kattpensionat?

Ett kattpensionat är som ett hotell eller ett tillfälligt boende för din katt om du inte har möjlighet att ta hand om din katt under en period. Det kan handla om att du är sjuk eller att du åker iväg under en längre period och då inte har möjlighet att ta med din katt. Du kan då mot en avgift lämna din katt på ett kattpensionat. Kattpensionatet tar då hand om din katt under tiden som den bor på boendet.

Kan vilken katt som helst stanna på ett kattpensionat?

Det krävs att din katt uppfyller kraven på det aktuella kattpensionatet för att få stanna där. Oftast kräver kattpensionatet att din katt är vaccinerad mot vanliga sjukdomar som kattpest och kattsnuva. Vaccinationen ska ha skett minst två veckor innan besöket och inom ett år. Det krävs också att du visar upp en vaccinationsintyg. Kattpensionatet kan också ha flera krav på din katt för att den ska få stanna där och redogör oftast för kraven på sin hemsida.

Vad behöver min katt under sin vistelse?

När du lämnar in din katt på ett kattpensionat kan det vara bra att ha med sig någon sak som får katten att känna sig hemma och mindre stressad då det kan ta några dagar för katten att känna sig hemma på pensionatet. Det kan vara en filt eller något liknande som luktar som hemma för katten. Oftast har kattpensionatet allt annat som din katt kan tänkas behövas under sin vistelse så som kattlåda och matskålar.

Katten har sin egen privata del på kattpensionatet med egen matlåda, klösbräda och kattlåda. Väggarna till andra katter är oftast förtäckta så katten känner sig trygg. Katter från samma familj kan såklart bo ihop om så önskas. Oftast finns det även en uterastgård för katterna så de får lite mer stimulans och byta miljö. Katterna får oftast även kontinuerligt kel och gos av pensionatets personal för att få social stimulans. 

Var hittar jag kattpensionat?

Det finns flera olika organisationer som driver kattpensionat beroende på var i Sverige som du bor. Flera av de katthem som är del av Djurskyddet erbjuder även kattpensionat. Djurskyddet är en volontärorganisation som finns nästan överallt i Sverige.

Om du väljer att låta din katt stanna på kattpensionat hos någon av organisationerna som Djurskyddet bedriver går pengarna direkt till katthemmet och de hemlösa katter som bor där. Se Djurskyddets lista på organisationer och katthem för mer information om vilken organisation som driver ett kattpensionat där just du och din katt bor.

Det finns även andra typer av kattpensionat och katthotell som din katt kan bo på under en kort tid och utbudet varierar beroende på var i Sverige som du bor.

Om du vill veta mer om vad du behöver till din katt, se våra sidor om kattmat, kattförsäkring och kattillbehör för en komplett sammanställning om vad du som kattägare behöver tänka på. 

Se mer

Fler blogginlägg

populära hundraser

Populära hundraser

Ska du köpa en hund men undrar vilken hundras som du ska välja? Då har du kommit helt rätt. Vi hjälper dig på traven och

Läs mer »