Korat

Korat katt

Korat är en ras som har sitt ursprung från Thailand. Den är intelligent, nyfiken, snäll och charmig. Rasen ger ett litet och nätt intryck men kan vara tung och kompakt.

Den karaktäriseras av en medellång helt grå päls som ger ett silversken. Kroppen är medelstor, muskulös och smidig med medelhöga ben på ovala tassar. Rasen har ett hjärtformat huvud med stora runda lysande gröna ögon. Korat är en sällsynt ras i Sverige.

Sidinnehåll

Kort om rasen

Ursprung: Thailand

Sverige sedan: 1978

Storlek: Medel

Vikt hona: ca 2,5-3 kg

Vikt hane: ca 3-4 kg

Päls: Kort, mjuk, skimrande

Personlighet: Intelligent, nyfiken, snäll

Kategori SVERAK: Raskategori III och EMS-kod KOR

Pris Korat

Priset på en Korat är ca 10 000 kronor. Priser varierar beroende på vad uppfödaren har för ändamål för katten. En sällskapskatt är oftast billigare än en utställningskatt till exempel. 

En söt liten kattunge av rasen Korat som leker i en kartong. Ingen har väl missat katters fascination för kartonglådor.

Korat till salu

Kattungar till salu går att hitta på olika annonsplatser eller hos rasringsorganisationer. SVERAK har en annonssida där de lägger upp alla raskatter till salu. Koratringen är en rasring som lägger upp kattungar till salu av rasen Korat. Om du väljer att köpa din kattunge på en annonsplats där både raskatter och huskatter säljs är det viktigt att du kontrollerar att din kattunge är stambokförd och har stamtavla. 

SVERAK:s annonssida för raskatter lägger upp kattungar till salu.

Uppfödare Korat

Uppfödare av rasen listas hos olika rasringar eller liknande organisationer vilket underlättar i ditt sökande efter seriösa om bra uppfödare. De som listas på sådana sidor följer ofta särskilda krav och riktlinjer som kan ses som en säkerhet för dig som köpare. Det rekommenderas alltid att du träffar kattungen i sitt hem hos uppfödaren för att säkerställa att kattungen har de bästa förutsättningarna. 

Vi har tyvärr inte hittat en aktuell uppfödare av kattrasen Korat i Sverige. 

Korat katt

Rekommenderad föda

En varierad kost av blötmat och torrfoder som innehåller mycket protein och fett rekommenderas för rasen. Likt andra katter är den dålig på att dricka vätska under dagen och blötmat är därför viktigt för vätskebalansen.

Korat är en muskulös katt som tycker om att röra på sig så näringsrik mat är viktig för att den ska få den energi som behövs. För mer information om vad du bör tänka på vid val av kattmat, se vår sida om Kattmat

Rekommenderade tillbehör

Kattrasen tycker om att aktivera sig i hemmet och det är därför viktigt att det finns kattleksaker och liknande för att stimulera kattens behov. Ett högt klösträd kan hjälpa till då katten får aktivera sig i hemmet genom klättring och samtidigt ha koll på familjen.

Övriga tillbehör som rekommenderas är kattlåda, sovplats, matplats och ett sele om du vill gå ute med katten. För mer information om bra tillbehör se vår sida om Kattillbehör

Rekommenderad kattförsäkring

Oavsett om du har en raskatt eller huskatt rekommenderas en veterinärvårdsförsäkring som täcker plötsliga kostnader om din katt skulle bli sjuk eller skadad. Det är en trygghet för både dig och din katt om något oväntat skulle hända.

För raskatter finns även en hel del tillägg som är ytterligare en trygghet då de täcker inköpspriset för din raskatt som ofta är väldigt högt. För mer information om vilka kattförsäkringar som finns, se vår sida om Kattförsäkringar.

Andra kattraser

För mer information om vilka andra raskatter som finns, se vår sida om Kattraser

Populära kattraser

Fler kattraser

Senaste blogginläggen

gps-halsband katt

GPS-halsband katt

GPS-halsband för katt Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du

Läs mer »
fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »