Turkisk van

Turkisk van katt

Turkisk van är en social, intelligent, sällskaplig och pratsam ras som har en bestämd och högljudd röst. Pälsen är semilång och silkig utan underull. På sommaren är rasen nästan korthårig.

Rasen har en medelstor och lång kropp som är muskulös och kraftig med runda håriga tassar. Huvudet är triangelformat med en rak medellång nos. Öronen sitter högt på huvudet och är stora och välpälsade.

Färgen på rasen är kalkvit med kroppsfläckar i kastanjeröd färg gärna i pannan och på svansen.  

Sidinnehåll

Kort om rasen

Vanliga smeknamn: Turken

Ursprung: Turkiet

Sverige sedan: 1959

Storlek: Medel

Vikt hona: ca 3-5 kg

Vikt hane: ca 5-7 kg

Päls: Semilånghårig, silkig, utan underull

Personlighet: Social, pratsam, snäll, intelligent

Kategori SVERAK: Raskategori I och EMS-kod TUV

Pris Turkisk van

Priset för en Turkisk van är ca 10 000 kronor. Det varierar beroende på uppfödare och vad kattungen är avsedd att användas för senare i livet. En sällskapskatt är oftast billigare än en kattunge som är avsedd för utställning eller avel. 

En katt av rasen Turkisk van som tycker det är kul att leka i familjens pool. 

Turkisk van till salu

Flera annonssidor lägger upp kattungar till salu inom rasen. SVERAK har bland annat en annonssida som endast lägger upp annonser på raskatter till salu. Det går även att hitta annonser på kattungar till salu hos rasringar eller liknande organisationer för rasen.

Om du väljer att köpa en kattunge på en annonssida som inte endast säljer raskatter är det extra viktigt att du säkerställer att det är en raskatt genom att kontrollera stamtavla och att katten är stambokförd. För mer information som du bör tänka på vid köp av kattunge se här

SVERAK:s annonssida för raskatter lägger upp Turkisk van till salu.

Vangoran är en rasring som lägger upp kattungar till salu här

Uppfödare Turkisk van

När du letar efter kattungar till salu är en bra utgångspunkt att leta efter en rasring eller liknande organisationer som lägger upp uppfödare på sin hemsida. Medlemmar i dessa organisationer kan betraktas som en kvalitetssäkring för dig som köpare då de följer särskilda krav på sin uppfödning. 

Vangoran är en rasring som lägger upp uppfödare inom kattrasen.

Turkisk van katt

Rekommenderad föda

En protein- och fettrik kost rekommenderas för rasen för att den ska få i sig alla viktiga näringsämnen. En varierande kost i form av blötmat och torrfoder rekommenderas också eftersom katter är dåliga på att dricka vatten och behöver få i sig vätskan från blötmaten. För mer information om vad du bör tänka på vid val av kattmat se vår sida om Kattmat.

Rekommenderade tillbehör

Turkisk van är känd för att tycka om att leka med vatten. Självklart betyder inte det att alla katter av rasen tycker om det och det är alltid viktigt att låta katten prova sig fram med leksaker. Om katten tycker om vatten kan det vara värt att investera i roliga vattenleksaker för att underhålla katten.

Övriga tillbehör som rekommenderas i hemmet är ett klösträd, kattlåda, matplats och sovplats. För mer information om vad du behöver införskaffa för tillbehör till din kattunge se vår sida om Kattillbehör

Rekommenderad kattförsäkring

En veterinärvårdsförsäkring rekommenderas för alla katter oavsett om det är en huskatt eller raskatt. Försäkringen är viktig för att både du som ägare och din katt ska känna er trygga och undvika plötsligt höga kostnader.

Om du har en raskatt kan det dock vara värt att teckna olika typer av tilläggsförsäkringar som till exempel livförsäkring eftersom inköpspriset på raskatter är högre än för huskatter. För mer information om vad de olika försäkringsbolagen erbjuder se vår sida om Kattförsäkringar

Andra kattraser

Se vår sida om Kattraser för mer information om vilka olika kattraser som finns. 

Populära kattraser

Fler kattraser

Senaste blogginläggen

gps-halsband katt

GPS-halsband katt

GPS-halsband för katt Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du

Läs mer »
fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »