Turkisk angora

turkisk angora

Turkisk angora är en intelligent, social, sällskaplig och envis ras som tycker om att vara nära sin familj. Den behöver sysselsättas och stimuleras i hemmet för att må bra.

Rasen har semilång päls som är godkänd i flera färger men den vanligast färgen är vit. Pälsen som är silkig, tät och saknar underull är lättskött.

Kroppen är slank, muskulös och medelstor med långa ben. Öronen kännetecknas som öppna och håriga med tofsar. Svansen är lång och yvig. 

Sidinnehåll

Kort om rasen

Vanliga smeknamn: Turk

Ursprung: Turkiet

Sverige sedan: 1982

Storlek: Medel

Vikt hona: ca 3-4 kg

Vikt hane: ca 4-5 kg

Päls: Semilång, silkig, tät, utan underull

Personlighet: Intelligent, sällskaplig, envis, aktiv

Kategori SVERAK: Raskategori II och EMS-kod TUA

Pris Turkisk angora

Priset för en Turkisk angora är ca 10 000 kronor. Det varierar beroende på vad uppfödaren har för framtida ändamål för katten. Om en katt är planerad att användas för utställning eller avel är den oftast dyrare än en katt som endast är avsedd för sällskap. 

turkisk angora katt

Turkisk angora till salu

Annonser på kattungar till salu går att hitta på olika annonssidor eller hos rasringsorganisationer. SVERAK har bland annat en annonssida som endast lägger upp raskatter till salu. Vangoran är en rasringsorganisation som lägger upp annonser på kattungar till salu inom rasen.

Om du köper en kattunge på en annonssida som inte endast säljer raskatter är det extra viktigt att du kontrollerar kattens stamtavla. För mer information om vad du bör tänka på innan du köper en kattunge se här

SVERAK:s annonssida för raskatter lägger upp Turkisk angora till salu.

Vangoran är en rasring som lägger upp kattungar till salu här

Uppfödare Turkisk angora

För att hitta uppfödare inom rasen är en bra utgångspunkt att se vilka uppfödare som en rasring eller liknande organisation listar. Medlemmar i rasringar eller liknande organisationer följer särskilda krav för sin uppfödning vilket kan ses som en trygghet för dig som köpare.

Det rekommenderas alltid att uppfödaren och köparen träffar varandra innan köpet för att säkerställa att kattungen har de bästa förutsättningarna. 

Vangoran är en rasring som listar uppfödare av rasen.

Turkisk angora katt

Rekommenderad föda

För att rasen ska få i sig de näringsämnen som behövs är det viktigt att kosten är rik på protein och fett. Det är även viktigt att du varierar blötmat med torrfoder då katter är dåliga på att få i sig vätska och blötmat är den vätska som de får i sig under dagen. För mer information om vad du bör tänka på vid val av föda se vår sida om Kattmat

Rekommenderade tillbehör

Turkisk angora tycker om att röra på sig och aktivera sig i hemmet. Det är därför viktigt att du har tillbehör och kattleksaker som stimulerar katten i hemmet. Leksaker med fjädrar som till exempel en fjädervippa uppskattas av de flesta katter och kan hålla den aktiv under flera timmar.

Övriga tillbehör som rekommenderas är ett klösträd, kattlåda, matplats och sovplats. För mer information om vad du kan tänkas behöva införskaffa till din nya familjemedlem se vår sida om Kattillbehör

Rekommenderad kattförsäkring

Det är viktigt att försäkra din katt oavsett om du har en raskatt eller huskatt. En bra grund är en veterinärvårdsförsäkring som är en trygghet för både dig och din katt ifall den skulle råka ut för en olycka eller bli sjuk.

För en raskatt kan det även vara klokt att teckna olika typer av tilläggsförsäkringar som till exempel en livförsäkring. Du får då ytterligare ett finansiellt skydd om det skulle hända din katt något. För mer information om vad de olika försäkringsbolagen erbjuder se vår sida om Kattförsäkring

Andra kattraser

För mer information om vilka fler raser som finns se vår sida om Kattraser

Populära kattraser

Fler kattraser

Senaste blogginläggen

gps-halsband katt

GPS-halsband katt

GPS-halsband för katt Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du

Läs mer »
fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »