Cymric

Cymric katt

Cymric förknippas ofta som den svanslösa katten även om vissa katter som har “normal” svanslängd. Rasen är en långhårig Manx som är intelligent, lojal och personlig. Den har en medellång päls som är mjuk, silkig och tät med riklig underull. Rasen har en kompakt medelstor kropp med kort rygg och kraftigt rund bakdel. Benen är kraftiga och muskulösa med runda tassar. Kattrasen är en relativt ovanlig i Sverige men dess syskonras Manx är vanligare. 

Kort information om rasen

Ursprung: Kanada

Storlek: Medel till stor

Vikt hona: 3,5-5 kg

Vikt hane: 4-6 kg

Päls: Semilång, silkig, tät, mycket underull

Personlighet: Intelligent, lojal, personlig

Kategori SVERAK: Raskategori III och EMS-kod CYM

Syskonras: Manx

Pris Cymric

Priset för en Cymric är ca 8 000 kronor. Det kan dock variera beroende på uppfödare och kattunge eftersom kattrasen är relativt sällsynt i Sverige. 

Cymric till salu

Rasen säljs på olika annonsplatser i Sverige. Den är dock som sagt ganska ovanlig i Sverige vilket gör att den inte säljs så ofta och kattungar till salu kan vara svåra att hitta. Vi har inte hittat någon rasringsorganisation som listar kattungar till salu utan rekommenderar istället att man håller utkik på annonsplatser för kattungar till salu. Det är då extra viktigt att man säkerställer stamtavla för kattungen så den är en raskatt. I vissa fall kan behöva söka sig utomlands för att köpa en kattunge. SVERAK listar viktig information vid import av katt här. Övrig information som är viktig att tänka på vid köp av kattunge hittar du här

SVERAK:s annonssida för raskatter lägger upp annonser på Cymric till salu här.

Uppfödare Cymric

Eftersom vi inte har hittat någon rasring för Cymric har vi dessvärre ingen lista på uppfödare i Sverige. Eftersom rasen är ovanlig är det dock extra viktigt att man säkerställer stamtavla vid köp. Det kan vara så att man behöver söka sig utomlands för att få tag på rasen. 

Är du en uppfödare av kattrasen eller vet en rasring som listar uppfödare?
Kontakta oss så länkar vi dit. 

Andra kattraser

Vill du veta mer om vilka raskatter som finns? Se vår sida om Kattraser

Stäng meny