Bengal

Bengal: Kattunge som leker

Bengal är en aktiv ras som vill ha sällskap. Den är tillgiven, uppmärksam, smart och nyfiken. Rasen är lik vilda kattdjur i sitt rörelsemönster och har en smygande gångstil med låg svans.

Bengalen har en kort och tät päls som är sammetsliknande. Pälsen har en guldton som basfärg med ett vackert mönster och vissa katter ger ett skimrande intryck.

Bengalen är medellång med en slank muskulös kropp och kraftiga ben med stora runda tassar. Rasen är väldigt pratglad och pratar högt och ofta om den vill få sin ägares uppmärksamhet. 

Sidinnehåll

Kort om rasen

Ursprung: USA

Sverige sedan: 1999

Storlek: Storvuxen

Vikt hona: ca 4-6 kg

Vikt hane: ca 6-10 kg

Päls: Kort, tät, mjuk, sammet

Personlighet: Aktiv, lekfull, energisk, sällskaplig

Kategori SVERAK: Kategori III och EMS-kod BEN

Pris Bengal

Pris för en Bengal är ca 12 000-17 000 kronor. Priset varierar likt andra raser på uppfödare och katt. En katt som är avsedd för utställning och avel av djuruppfödare har ofta ett högre pris än en som endast är avsedd för sällskap.

En söt liten kattunge av rasen bengal som leker apport med sin husse. Apport är en utmärkt lek att leka med din katt för att aktivera den i hemmet. 

Bengal till salu

Bengalkattungar till salu hittar du på olika annonsplatser. Det rekommenderas att man köper en kattunge hos en seriös uppfödare eftersom Bengal är en raskatt. Vid köp av rasen på en annonsplats som inte enbart säljer raskatter är det viktigt att säkerställa att katten har en stamtavla och är stambokförd. Se mer om viktigt att tänka på vid köp av kattunge här.

SVERAK:s annonssida för raskatter lägger upp annonser på Bengaler till salu.

Uppfödare Bengaler

Vid köp av en Bengal som är en raskatt är det viktigt att man undersöker vilka uppfödare som finns samt vilka organisationer de är med i. Ofta är uppfödarna med i olika organisationer och rasringar vilket man kan se som en extra trygghet för köparen.

Dessa uppfödare har då ofta vissa standarder som följs vid uppfödning av raskatter vilket är en trygghet för köparen. Uppfödaren ska också känna att den nya ägaren passar bra för kattungen vilket innebär att uppfödaren inte behöver sälja kattungen om det inte känns rätt. 

Vi har inte hittat någon rasring eller liknande som listar uppfödare av bengaler i Sverige. 

Bengaler katt

Rekommenderad föda

Bengaler är en aktiv ras som älskar att leka och röra sig. Det är en ganska storvuxen ras som kräver en protein- och fettrik kost för att få i sig alla viktiga näringsämnen. Det är även viktigt att rasen erbjuds en varierad kost av blötmat och torrfoder för att få i sig tillräckligt med vätska.

Märket Royal Canin har ett särskilt torrfoder för kattrasen Bengal som innehåller viktiga näringsämnen för en fullvuxen Bengal. Se avsnittet Kattmat för mer tips om vad du bör tänka på när du väljer kattmat till din nya familjemedlem. 

Rekommenderade tillbehör

Eftersom rasen tycker om att röra sig är det viktigt att du införskaffar tillbehör till hemmet som aktiverar den. Ett klösträd är alltid att rekommendera för att undvika förslitning på möbler och liknande. Det finns olika typer att kattleksaker som på olika sätt kan underhålla din katt. Många katter tycker om leksaker med fjädrar då det liknar fåglar.

Bengaler kan tycka om att leka apport och det är inte helt ovanligt att de leker i vatten. Övriga tillbehör som behövs är matplats, kattlåda, kattbur och sovplats. Se avsnittet Kattillbehör för mer information om vad du behöver till din katt. 

Rekommenderad kattförsäkring

Oavsett om du har en huskatt eller raskatt är det viktigt att teckna en veterinärvårdsförsäkring som täcker plötsliga kostnader om din katt skulle bli sjuk eller skadas. Det är en trygghet för både dig som ägare och för din katt. Raskatter är dock dyrare än huskatter och det kan därför vara klokt att teckna vissa tilläggsförsäkringar för en raskatt.

Inköpspriset på en Bengal är väldigt högt och om du till exempel tecknar en livförsäkring får du tillbaka en del av inköpspriset om din katt skulle dö eller behöva avlivas. Se vårt avsnitt om Jämför Kattförsäkringar för att se vad de olika försäkringsbolagen erbjuder. 

Bengaler kattunge

Andra kattraser

Är du intresserad av en annan raskatt eller vill veta mer om vilka kattraser som finns? Se vår sida om Kattraser

Populära kattraser

Fler kattraser

Senaste blogginläggen

gps-halsband katt

GPS-halsband katt

GPS-halsband för katt Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du

Läs mer »
fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »