Egyptian mau

Egyptian mau

Egyptian mau tros ha sitt ursprung kring Kairo och tros ha funnits i egyptiska templen. Den är en livlig, snabb, lekfull, intelligent och nyfiken ras som kräver aktivitet hemma. Den är tillgiven och fäster sig ofta vid en eller två personer i familjen. Rasen har en glansig päls täckt av färgfläckar i varierande form. Den har en spenslig och muskulös kropp med långa bakben som ger intryck av att katten står på tå. Huvudet är runt och kilformat med lätt snedställda ögon. Rasen är relativt ovanlig i Sverige. 

Kort information om rasen

Ursprung: Egypten/USA

Sverige sedan: 1992

Storlek: Medel

Vikt hona: ca 2,5-4,5 kg

Vikt hane: ca 3-5 kg

Päls: Kort, tät, glansig

Personlighet: Lekfull, nyfiken, livlig, social

Kategori SVERAK: Raskategori III och EMS-kod MAU

 

Pris Egyptian mau

Priset på en Egyptian mau är ca 6 000-10 000 kronor. Priset varierar beroende på uppfödare och vad katten avses att användas till. En katt som ska användas till avel eller utställning är oftast dyrare än en sällskapskatt. 

Egyptian mau till salu

För att hitta kattungar till salu rekommenderas att man håller utkik på diverse annonsplatser när de dyker upp. Vi har inte hittat någon rasringsorganisation som säljer kattungar inom rasen. När man köper en kattunge på en annonsplats som inte endast säljer raskatter är det extra viktigt att man kollar att katten är rasren, dvs har en stamtavla och är stambokförd. För övrig information att tänka på vid köp av kattunge se här

SVERAK:s annonssida för raskatter lägger upp annonser på samtliga raskatter till salu här.

Säljer du kattungar av rasen på din hemsida eller vet du någon organisation som gör? Kontakta oss så lägger vi upp en länk till er. 

Uppfödare Egyptian mau

Eftersom rasen är relativt ovanlig kan det vara svårt att hitta en uppfödare i Sverige. Det är dock viktigt att man är noga med att gå igenom de uppfödare som finns. Se gärna efter om de är medlemmar i vissa organisationer som till exempel SVERAK då det ofta innebär en kvalitetsstämpel på uppfödaren då den följer vissa standarder och krav. 

Är du en uppfödare av kattrasen och vill att vi länkar till dig? Kontakta oss

En söt liten kattunge av den relativt sällsynta rasen Egyptian mau som leker med en ljuskälla på golvet och ger ifrån sig ett sött kvittrande ljud. 

Andra kattraser

För mer information om vilka fler raskatter som finns, se vår sida om Kattraser.

Stäng meny