Helig birma

Helig birma visar tungan

Helig birma som ofta kallas birma är tillgiven, lugn, snäll, tystlåten och godmodig som njuter av att spendera tid med familjen. Den har ett lugnt temperament som gör den anpassningsbar och sällskaplig.

Rasen har en medellång päls med lite underull som är blank och silkig. Den halvlånga pälsen är vit med färg på de kalla delarna som ansiktet, öronen, benen och svansen är färgade i samma färg. Detta brukar kallas för himalayateckning.

Den kännetecknas av de fyra vita tassarna där baktassarna har vitt upp i en kil. Rasen har en ganska lång kropp med korta och kraftiga ben.

Sidinnehåll

Kort om rasen

Vanliga smeknamn: Birma

Ursprung: Frankrike

Sverige sedan: 1968

Storlek: Medel

Vikt hona: ca 4-6 kg

Vikt hane: ca 6-8 kg

Päls: Semilånghårig, lite underull, blank, silkig

Personlighet: Avslappnad, lojal, lugn, tystlåten

Kategori SVERAK: Kategori I och EMS-kod SBI

Pris Helig birma

Priset för en Helig birma är ca 10 000-15 000 kronor men varierar likt andra raskatter beroende på katt och uppfödare. En kattunge som senare är avsedd för avel eller utställning är dyrare än en sällskapskatt. 

En lekfull och söt Birma som älskar att röra på sig och leka. Ett klipp som speglar kattrasens personlighet väldigt bra. 

Helig birma till salu

Kattrasen är relativt vanlig i Sverige och kattungar till salu är inte så svårt att hitta. Det finns bland annat flera olika annonsplatser som lägger upp kattungar till salu. Det finns även en rasring som heter Birmasällskapet som lägger upp medlemmars kattungar till salu.

Om du köper en kattunge på en annonsplats som inte enbart säljer raskatter är det extra viktigt att säkerställa att kattungen har en stamtavla och är stambokförd. Övrig information som är viktig att tänka på vid köp av en kattunge hittar du här.

SVERAK:s annonssida för raskatter lägger upp annonser på birmakattungar till salu.

Birmasällskapet är en rasring som lägger upp kattungar till salu här.

Uppfödare Helig birma

Uppfödare av rasen brukar listas hos rasringsorganisationer. Birmasällskapet är en sådan rasring vars uppfödare vi länkar till nedan. När uppfödare är medlemmar i organisationer eller rasringar ses det som en säkerhet vid köpet då uppfödaren följer vissa regler och krav som ger de bästa förutsättningarna för kattungen. 

Birmasällskapet är en rasring som listar uppfödare inom rasen här.

Helig Birma

Rekommenderad föda

Birma är en ras som tycker om att leka och aktivera sig i hemmet. Det är därför viktigt att katten får en varierad och näringsrik kost. Kattmaten ska vara proteinrik såväl som fettrik och gärna ska det vara en kombination av blötmat och torrfoder.

Det är viktigt att katten får blötmat då katter är dåliga på att dricka vatten och behöver få i sig vätska via maten. För mer information om vad katter behöver få i sig, se vår sida om Kattmat

Rekommenderade tillbehör

Kattrasen tycker om att aktivera sig och leka i hemmet. Det kan därför vara bra att köpa kattleksaker och klösträd för att katten ska känna sig stimulerad i hemmet. Kattleksaker med fjädrar är omtyckta av de flesta kattraserna då det påminner om fåglar.

Övriga tillbehör som kan vara bra att införskaffa är kattlåda, borste, matplats och kattbur. Om du planerar att gå ut med katten kan det även vara bra att köpa ett bra sele. För mer information om viktiga tillbehör som du bör tänka på att införskaffa, se vår sida om Kattillbehör

Rekommenderad kattförsäkring

Alla kattägare rekommenderas att köpa en veterinärvårdsförsäkring till sin katt för att undvika plötsligt höga kostnader och ha en trygghet för både dig och din katt. För raskatter likt Helig birma finns det dock flera tillägg som ger dig ett ytterligare skydd då inköpspriset för raskatter är väldigt högt.

Det finns till exempel ett tillägg i form av livförsäkring och avelsförsäkring. Vi har samlat all viktig information om vad försäkringsbolagen erbjuder. Se vår sida Jämför Kattförsäkringar. 

Helig Birma

Andra kattraser

Vill du veta mer om vilka andra raskatter som finns? Vi har samlat all information under Kattraser

Populära kattraser

Fler kattraser

Senaste blogginläggen

gps-halsband katt

GPS-halsband katt

GPS-halsband för katt Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du

Läs mer »
fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »