Ragdoll

Ragdoll katt blåmaskad

Ragdoll är en lugn, tillgiven, anpassningsbar och tystlåten ras som gärna omger sig av sin familj. Den är väldigt snäll och det krävs mycket för att den ska säga ifrån. Det som karaktäriserar rasen och som skiljer den från andra raser är att den ofta slappnar av i alla muskler när man lyfter katten vilket har gett den namnet som betyder trasdocka på engelska. Rasen har även en speciell gångstil då den vaggar fram. Pälsen är medellång till lång och är silkig. Huvudet är maskat med stora blå ögon.

Kort information om rasen

Vanliga smeknamn: Trasdockan

Ursprung: USA

Sverige sedan: 1992

Storlek: Storvuxen

Vikt hona: 4,5-6 kg

Vikt hane: 6-9 kg

Päls: Semilång till lång, silkig

Personlighet: Lugn, anpassningsbar, tystlåten

Kategori SVERAK: Raskategori 1 och EMS-kod RAG

 

Pris Ragdoll

Priset för en Ragdoll är ca 7 000-12 000 kronor. Beroende på vad uppfödaren har för avsikt för kattungen kan priset variera. Om uppfödaren vill att kattungen ska användas för avel eller utställning är den oftast lite dyrare än en sällskapskatt. 

Ragdoll till salu

Kattrasen har blivit väldigt vanlig i Sverige och kattungar till salu är därför inte så svåra att hitta. Det finns bland annat olika annonssidor som lägger upp kattungar till salu. Det finns även rasringar som lägger upp medlemmarnas kattungar till salu. Det är extra viktigt att säkerställa att kattungen har en stamtavla om du köper en kattunge på en annonssida som inte enbart säljer raskatter. Se mer viktig information att tänka på vid köp av en kattunge här

SVERAK:s annonssida för raskatter lägger upp annonser på Ragdoll till salu här.

Ragdollklubben är en rasring som lägger upp kattungar till salu här.

Scandinavian Ragdoll är en rasring som lägger upp kattungar till salu här.

Uppfödare Ragdoll

Det finns flera uppfödare av kattrasen i Sverige eftersom den är väldigt vanlig. Det är viktigt att du undersöker de uppfödare som finns av rasen. En bra utgångspunkt är att börja med att se vilka uppfödare som är registrerade hos rasringar eller liknande organisationer. Uppfödare som är medlemmar där följer ofta särskilda krav och standarder vilket kan ses som en kvalitetssäkring för köparen. Det rekommenderas alltid att uppfödaren och köparen träffas för att känna om det känns rätt. 

Ragdollklubben är en rasring som listar uppfödare inom rasen här.

Scandinavian Ragdoll är en rasring som listar uppfödare inom rasen här.

Är du uppfödare inom rasen och vill synas här? Kontakta oss.

Rekommenderad föda

Det är viktigt att rasen får i sig nödvändig föda som gärna är fett- och proteinrik för att den ska må bra. Ragdolls tycker om att leka och det är viktigt att du aktiverar katten ofta då den inte är mycket av en klättrare hemma. Eftersom rasen inte får motionen från klättring är det viktigt att du tänker på hur ofta du matar katten så den inte blir överviktig. Det är dock viktigt att maten är rik på protein och fett för att katten ska få i sig de nödvändiga byggstenarna. Intaget av mat varierar beroende på ålder och hälsa så det är viktigt att ha i åtanke när du väljer foder. En kombination av blötmat och torrfoder är att rekommendera så katten får i sig den vätska som den behöver. Vissa märken har specifik mat för vissa raser. Royal Canin har exempelvis ett speciellt torrfoder för just vuxna Ragdolls som innehåller nödvändiga näringsämnen för rasen. Se vårt avsnitt om kattmat för mer information. 

Rekommenderade tillbehör

Ragdolls håller sig ofta på lägre nivåer och är inte mycket av en klättrare. Kattrasen tycker dock om att vara i närheten av sin familj och ligger gärna och slappar i soffan med sin mamma eller pappa. En mysig filt eller sovplats är att rekommendera för rasen. Ragdolls är också väldigt busiga och tycker om att leka. Fjäderliknande leksaker eller leksaker med kattmynta går hem hos de flesta raserna och kan hålla dem aktiva i flera timmar. Rasen är långhårig och kräver en del pälsvård så en bra bortse är bra att investera i. Övriga tillbehör som behövs är matplats, kattlåda och klösträd. För mer information om rekommenderade tillbehör se vår sida om kattillbehör

Ibland kan det du minst anar vara som mest spännande och roligt för din älskade lilla ragdoll. 

Rekommenderad kattförsäkring

En kattförsäkring med veterinärvård rekommenderas för alla katter oavsett om det är en raskatt eller huskatt. En raskatt likt Ragdoll har dock ett högre inköpspris och det kan därför vara bra att teckna olika typer av tilläggsförsäkringar ifall det skulle hända din raskatt något. Det finns exempelvis tilläggsförsäkringar som livförsäkring och avelsförsäkring. Vi har jämfört några av de försäkringsbolag som erbjuder kattförsäkringar. Se vår sida där vi Jämför kattförsäkringar för mer information. 

Andra kattraser

Vill du veta mer om vilka andra kattraser som finns? Se vår sida om kattraser

Stäng meny