Perser

Perser katt i vitt och brunt.

Perser kännetecknas av en lugn, tystlåten, sällskaplig och diskret personlighet med ett jämnt temperament. Den är syskonras till Exotic och det som skiljer dem åt är pälsen. Rasen har en lång och silkig päls med mycket underull.

Regelbunden badning och mycket borstning krävs för vård av pälsen. Rasen är kort, kompakt och kraftig med korta ben. Ansiktet har ett sött och öppet uttryck. Rasen trivs utmärkt med andra kattraser och hundar.

Sidinnehåll

Kort om rasen

Ursprung: USA

Sverige sedan: 1980

Storlek: Medel

Vikt hona: ca 3,5-5 kg

Vikt hane: ca 5-7 kg

Päls: Lång, tjock, silkig, mycket underull

Personlighet: Lugn, tystlåten, sällskaplig

Kategori SVERAK: Kategori I och EMS-kod PER

Syskonras: Exotic

Pris Perser

Priset på en Perser är ca 10 000-15 000 kronor. Priset kan variera beroende på vad uppfödaren har för planer för kattungen. En kattunge som senare kan användas för utställning eller avel är oftast dyrare än en katt som endast är avsedd för sällskap. 

Flera söta och lekfulla kattungar av rasen Perser som leker med en synnerligen rolig och spännande leksak. 

Perser till salu

Kattungar till salu är relativt enkelt att hitta då rasen är vanlig i Sverige. Det finns olika annonssidor och rasringar som lägger upp kattungar till salu. SVERAK har till exempel en annonssida som endast lägger upp raskatter till salu.

Det är extra viktigt att kontrollera stamtavla och om kattungen är stambokförd om du köper en kattunge på en sida som inte endast säljer raskatter. Övrig viktig information vid köp av kattunge listar vi här

SVERAK:s annonssida för raskatter lägger upp annonser på kattungar av rasen till salu.

Uppfödare Perser

Eftersom det är en vanlig ras i Sverige är det lätt att hitta uppfödare av rasen. Listor av uppfödare publiceras ofta hos rasringar och liknande organisationer. Förutom att det är behändigt i ditt sökande följer uppfödarna där ofta särskilda regler och krav som kan vara en extra trygghet hos dig som köparen.

Det rekommenderas alltid att uppfödaren och köparen träffas innan köpet för att säkerställa att kattungen får de bästa förutsättningarna.  

Svenska perser- och exoticringen är en rasring som listar uppfödare inom rasen här.

Perser kattungar

Rekommenderad föda

Likt övriga katter är det viktigt att rasen får i sig en varierad kost i form av blötmat och torrfoder som är rik på protein och fett. Katter är dåliga på att dricka vatten och den vätska som de får i sig under dagen är oftast från blötmat. Det är därför viktigt att man varierar torrfoder och blötmat.

För att rasen ska få i sig viktiga näringsämnen är det även viktigt att maten är protein- och fettrik. För mer information om vad du bör tänka på vid val av kattmat se här

Rekommenderade tillbehör

Perser har en lång päls som lätt kan tova sig så en bra borste är att rekommendera för pälsvård. Rasen kräver även till och från bad för pälsvården och det finns speciella vårdprodukter för bad. Perser är även väldigt sällskaplig och tycker om att leka med sin familj.

Kattleksaker i hemmet är därför att föredra för att din katt ska bli stimulerad. Övriga tillbehör som rekommenderas är kattlåda, klösträd och matplats. Vi har samlat alla viktiga tillbehör på sidan Kattillbehör

Rekommenderad kattförsäkring

En kattförsäkring i form av veterinärvårdsförsäkring rekommenderas för alla katter oavsett ras som en trygghet för både dig och din katt. Det kan dock vara klokt att välja till en del tilläggsfrkringar om du har en raskatt likt Perser för att utöka ditt skydd.

Det finns till exempel vissa försäkringsbolag som erbjuder en livförsäkring för din katt som täcker inköpspriset om den skulle gå bort. För mer information om vad försäkringsbolagen erbjuder se vår sida Jämför kattförsäkringar

Andra kattraser

Vi har samlat information om alla raskatter. Se vår sida Kattraser för mer information. 

Populära kattraser

Fler kattraser

Senaste blogginläggen

gps-halsband katt

GPS-halsband katt

GPS-halsband för katt Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du

Läs mer »
fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »