Brittisk korthår

Brittisk korthår

Brittisk korthår kallas ofta britt och är en stillsam, hängiven och tystlåten ras som är vänlig, godmodig och lättskött. Pälsen är kort och tät plyschliknande med underull vilket gör att den ofta liknas vid en nallebjörn.

Rasen är medellång med en muskulös och knubbig kropp. Benen är korta och kraftiga. Rasens temperament och nallebjörnsliknande utseende har gjort den till den populäraste korthårsrasen i Sverige.

Sidinnehåll

Kort om rasen

Vanliga smeknamn: Britt

Ursprung: Storbritannien

Sverige sedan: 1970

Storlek: Storvuxen

Vikt hona: 4-6 kg

Vikt hane: 5-8 kg

Päls: Kort, tät, underull, plysch

Personlighet: Avslappnad, snäll, stillsam, tystlåten

Kategori SVERAK: Kategori III och EMS-kod BSH

Syskonras: Brittisk långhår

Pris Brittisk korthår

Pris för Brittisk korthår är ca 10 000-12 000 kronor. Priser varierar beroende på vilket ändamål uppfödare har för katten. Om katten är avsedd för avel och utställning är det oftast dyrare än en katt som är avsedd för endast sällskap.

Coconut som är av rasen Brittisk korthår älskar att bli ompysslad och kammad. 

Brittisk korthår till salu

Brittisk korthår är en av de vanligaste katterna i Sverige och kattungar till salu kan hittas på olika annonsplatser och hos rasringsorganisationen Brittringen.

Britten är en raskatt och då rekommenderas att man köper en kattunge hos en seriös uppfödare. Vid köp av rasen på en annonsplattform som inte bara listar raskatter är det viktigt att man erhåller en stamtavla och att katten en stambokförd. Se mer om viktigt att tänka på vid köp av kattunge här.

SVERAK:s annonssida för raskatter lägger upp annonser på brittisk korthår till salu.

Brittringen är en rasring som lägger upp kattungar till salu här.

Uppfödare Brittisk korthår

En trygghet för köparen när man letar uppfödare är att säkerställa att uppfödaren tillhör en rasringsorganisation eller liknande. Om så är fallet följer uppfödaren särskilda standarder som är viktiga för att kattungen ska få de bästa förutsättningarna.

Det är även viktigt att köparen träffar uppfödaren och kattungen i hemmet. Även uppfödaren vill ofta lära känna köparen för att få en uppfattning om vilket hem kattungen kommer till. Uppfödaren behöver inte sälja en kattunge om det inte känns rätt eller om den nya ägaren inte planerar att använda katten för det ändamål som uppfödaren avser.

Brittringen är en rasring som listar uppfödare inom rasen här.

Brittisk korthår grå

Rekommenderad föda

Britten är en väldigt stillsam och lugn ras vilket gör att det är viktigt att tänka på det vid val av föda. Det betyder inte att britten inte ska ha en protein- och fettrik föda utan snarare att du kanske behöver tänka på mängden mat. Det kan också vara klokt att variera blötmat med torrfoder.

Royal Canin har ett specialfoder som är avsett för just rasen Brittisk korthår. För mer information om mat se avsnittet Kattmat

Rekommenderade tillbehör

Eftersom rasen är lugn och stillsam är det viktigt att du försöker aktivera den så mycket som möjligt med lek så att den inte blir överviktig. Det finns flera olika kattleksaker som kan underhålla en katt i flera timmar och ett spö eller vippa med fjädrar går hem hos de flesta. Rasen tycker om att sova så en avsedd sovplats eller säng kan också vara att föredra så katten får vara ostörd.

Även om kattrasen är korthårig kan det vara bra att investera i en borste då den tycker om att bli ompysslad. Övriga tillbehör som behövs är matplats, bur och kattlåda. Se avsnittet om Kattillbehör för mer information och tips. 

Rekommenderad kattförsäkring

En veterinärvårdsförsäkring rekommenderas för alla katter oavsett ras. Det är en trygghet för både dig och din katt då du undviker plötsligt höga kostnader om din katt blir skadad eller sjuk. För raskatter finns det dock flera tillägg som kan väljas till för ytterligare oväntade utgifter.

Beroende på vad du har för ändamål för din katt finns det olika typer av försäkringar som till exempel avelsförsäkring eller livförsäkring. En avelsförsäkring kan täcka en del upp till inköpspriset om det visar sig att din katt skulle tappa sin avelsförmåga. Se avsnittet Jämför kattförsäkringar för att se vad de olika försäkringsbolagen erbjuder. 

Brittisk korthår

Andra kattraser

Vill du veta mer om vilka fler kattraser som finns? Se vår sida om kattraser här

Populära kattraser

Fler kattraser

Senaste blogginläggen

gps-halsband katt

GPS-halsband katt

GPS-halsband för katt Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du

Läs mer »
fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »