Abessinier

Abessinier myser i soffan

Abessinier liknar de katter som avbildades i egyptiska pyramider och tempel. Rasen kallas ofta Aby och är en matglad, aktiv och nyfiken ras som älskar att omge sig av familjen. Rasen tycker om att leka och aktivera sig. Den tycker särskilt om att apportera och kan roa sig med att jaga i flera timmar. Till utseendet är rasen är medelstor med unik kort och spänstig päls som ger ett graciöst intryck. Kroppen är slank, smidig och muskulös med långa ben och stora tassar.

Kort information om rasen

Vanliga smeknamn: Aby

Ursprung: Egypten

Sverige sedan: 1953

Storlek: Medelstor

Vikt hona: ca 3-4 kg

Vikt hane: ca 4-5 kg

Päls: Kort, spänstig, tätliggande med tickning

Personlighet: Snäll, lättlärd, lekfull, social 

Kategori SVERAK: Raskategori IV och EMS-kod ABY

Syskonras: Somali

Pris Abessinier

Priset för rasen är ca 10 000-13 000 kronor. Det varierar beroende på uppfödare och katt. En katt som är avsedd för utställning och avel av kattuppfödare har ofta ett högre pris än en sällskapskatt. En uppfödare uppger ofta i sin annons vad han eller hon vill att katten ska användas till. 

Abessinier som tittar fram

Abessinier till salu

Kattungar till salu kan hittas på olika annonsplatser. Eftersom Abessinier är en raskatt rekommenderas att man köper en kattunge hos en seriös uppfödare. Om man köper en raskatt på en annonsplattform är det viktigt att man erhåller en stamtavla och att katten en stambokförd. Om katten saknar stamtavla är det ingen raskatt. Vi har samlat viktig information och tips på vad du ska tänka på inför ditt köp här.

SVERAK:s annonssida för raskatter lägger upp annonser på samtliga raskatter till salu här

Abysomaliringen är en rasring som lägger upp Abessinier till salu här 

Abessinier i profil

Uppfödare Abessinier

För att säkerställa att den kattunge som du köper kommer från en bra uppfödare är det viktigt att kolla upp vilka rasringar eller liknande organisationer som säljer just den kattras som du är intresserad av. Sådana organisationer följer vissa standarder som är viktiga för att kattungen får de bästa förutsättningarna. Uppfödaren ska också känna att den nya ägaren passar bra och behöver inte sälja en kattunge om det inte känns rätt eller om den nya ägaren inte planerar att använda katten för det ändamål som uppfödaren avser.  

Abysomaliringen är en rasring som listar uppfödare inom rasen här

Rekommenderad föda

Kattrasen tycker om att leva ett aktivt liv i hemmet och älskar att leka. Eftersom en Aby ofta lever ett aktivt liv är det viktigt att den får i sig den föda som ger den rätt näring. Likt övriga kattraser är proteinrik och fettrik mat att rekommendera så katten får i sig rätt näring. En variation av blöt- och torrfoder rekommenderas också även om det är allra viktigast att katten får i sig blötfoder. Katter dricker väldigt lite vatten och vätskan från blötfoder är ofta den enda vätskan de får i sig. Se avsnittet om Kattmat för mer information och tips om vilken föda du bör ge din katt. 

Abessinier framifrån

Rekommenderade tillbehör

Kattrasen Aby är en av få kattraser som tycker om att apportera. Den kan underhålla sig i flera timmar med att hämta bollar som du kastar. Ett rekommenderat tillbehör är därför en boll eller liknande som katten kan jaga och hämta. En leksak med fjädrar är alltid extra kul då det ser ut som en fågel. Övriga kattillbehör som rasen behöver är matplats, kattlåda och sovplats. Se avsnittet om Kattillbehör för mer information och tips om vad du kan tänkas behöva köpa till din nya familjemedlem. 

En söt aby som har lärt sig tricks för att få godsaker. Ett bra exempel på hur lättlärd och matglad kattrasen är. 

Rekommenderad kattförsäkring

Eftersom Abessinier är raskatter är det extra viktigt att du försäkrar din nya vän. En försäkring är inte bara viktig för att du och din katt ska känna er trygga om det skulle ske en olycka eller plötslig sjukdom. Det är också viktigt om du tänkt använda din katt i avel eller utställning. Flera försäkringsbolag erbjuder då avelsförsäkring eller liknande som kan ge dig en del av inköpspriset tillbaka om det visar sig att din katt inte kan avla eller duger för utställning. Se avsnittet Jämför kattförsäkringar för att se vad de olika försäkringsbolagen erbjuder. 

Andra kattraser

För mer information om andra raskatter, se vår sida om kattraser.  

Stäng meny