Somali

Somali

Somali är en sällskaplig, aktiv och intelligent kattras som älskar att vara i närheten av sin ägare. Det är en långhårig variant av syskonrasen Abessinier.

Rasen tycker om att aktivera sig i hemmet och älskar att klättra på saker för att ligga högt och vaka över sin familj. Pälsen är lång, tjock och silkig. Kroppen är medelstor och muskulös med långa ben och stora tassar. 

Sidinnehåll

Kort om rasen

Vanliga smeknamn: Rävkatt

Ursprung: Somalia

Storlek: Medel

Vikt hona: ca 4-5 kg

Vikt hane: ca 5-6 kg

Päls: Semilånghårig, silkig, mjuk, tjock

Personlighet: Intelligent, lekfull, sällskaplig, aktiv

Kategori SVERAK: Raskategori III och EMS-kod SOM

Syskonras: Abessinier

Pris Somali

Priset för en Somali är ca 10 000-13 000 kronor. Priset varierar beroende på om det är en sällskapskatt eller om det är en utställnings- eller avelskatt. Sällskapskatter är oftast billigare. 

Somali katt

Somali till salu

Kattungar till salu går att hitta på olika annonssidor eller hos rasringsorganisationer. SVERAK har bland annat en annonssida för raskatter. Abysomaliringen är en rasring som lägger upp kattungar till salu inom rasen.

Om du köper en kattunge på en annonssida som inte enbart säljer raskatter är det extra viktigt att du kontrollerar stamtavlan. För mer information om vad du bör tänka på inför ditt köp av kattunge se här

SVERAK:s annonssida för raskatter lägger upp Somali till salu.

Abysomaliringen lägger upp kattungar till salu här

Uppfödare Somali

Uppfödare inom rasen hittar du lättast genom att utgå ifrån de uppfödare som rasringar eller liknande organisationer listar på sin hemsida. Uppfödare som är medlemmar i en rasring följer vissa krav och standarder för sin uppfödning som kan betraktas som en säkerhet för dig som köpare.

Det är viktigt att du alltid träffar uppfödaren med kattungen i dess hemmiljö för att kunna säkerställa att kattungen har fått rätt start i livet. Uppfödaren vill också alltid träffa köparen innan för att försäkra sig om att kattungen får det liv som den förtjänar. 

Abysomaliringen är en rasring som listar uppfödare inom rasen här

Andra kattraser

För mer information om vilka andra kattraser som finns, se vår sida Kattraser

Populära kattraser

Fler kattraser

Senaste blogginläggen

gps-halsband katt

GPS-halsband katt

GPS-halsband för katt Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du

Läs mer »
fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »