Manx

Manx grå katt

Manx är en syskonras till Cymric och förknippas ofta som den svanslösa katten även om vissa katter har “normal” svanslängd. Den är social, tillgiven och intelligent. Rasen har en tät och kort päls med mycket underull.

Kroppen är kompakt och medelstor med kort rygg och kraftig rund bakdel. Rasen har en något lutande profil eftersom bakbenen är längre än frambenen. Huvudet är runt med markerade kinder. Rasen är vanligare än sin syskonras Cymric men ändå relativt sällsynt i Sverige.

Sidinnehåll

Kort om rasen

Ursprung: Storbritannien

Storlek: Medel

Vikt hona: ca 3,5-4,5 kg

Vikt hane: ca 4,5-5,5 kg

Päls: Kort, tät, mycket underull

Personlighet: Social, intelligent, lojal

Kategori SVERAK: Raskategori III och EMS-kod MAN

Syskonras: Cymric

Pris Manx

Priset för rasen är ca 10 000 kronor. Det kan dock variera beroende på vad uppfödare vill att katten ska användas till. En sällskapskatt är oftast billigare än en katt som är avsedd för utställning eller avel. 

En söt svart kattunge av rasen Manx som har hittat en rolig leksak. 

Manx till salu

Kattungar till salu går att hitta på olika annonsplatser eller hos rasringsorganisationer. SVERAK har en annonssida som endast är för raskatter där de lägger upp kattungar till salu av rasen. Om du köper en kattunge på en annonssida som inte bara säljer raskatter är det extra viktigt att säkerställa att rasen har stamtavla och är stambokförd. För mer information om vad du bör tänka på vid köp av en kattunge se här.

SVERAK:s annonssida för raskatter lägger upp annonser på Manx till salu.

Uppfödare Manx

En bra utgångspunkt när du letar efter seriösa och bra uppfödare av raskatter är att se vilka uppfödare som listas hos rasringar eller liknande organisationer. Medlemmar där följer ofta särskilda krav och riktlinjer för sin uppfödning som kan betraktas som en trygghet för dig. Tyvärr har vi inte hittat någon rasring för rasen då den är sällsynt i Sverige.

Andra kattraser

Vi har samlat alla kattraser på ett och samma ställe. Gå till vår sida Kattraser

Populära kattraser

Fler kattraser

Senaste blogginläggen

gps-halsband katt

GPS-halsband katt

GPS-halsband för katt Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du

Läs mer »
fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »