Sphynx

Sphynx katt

Sphynx är en “nakenkatt” som älskar att vara nära sin familj och ägare. Rasen är väldigt kärleksfull, intelligent och tillgiven. Eftersom rasen inte har någon päls tycker den om att ligga där det är varmt. Det är inte helt ovanligt att den kan ligga i ditt knä under en längre tid. Dels för att vara nära sin ägare men också för att hålla värmen. Rasen har även väldigt hög ämnesomsättning för att hålla värmen vilket gör att den gärna äter ofta. Kroppen är medelstor, kompakt och muskulös med medellånga ben och stora tassar med aptår. Trampdynan under tassen är tjock och hög som en kudde. Ansiktet är rynkigt med tydliga kindben, nos och morrhårskuddar. 

Kort information om rasen

Vanliga smeknamn: Nakenkatt

Ursprung: Kanada

Storlek: Medel

Vikt hona: ca 3,5-5 kg

Vikt hane: ca 5-7 kg

Päls: Kort, kräver hudvård

Personlighet: Hängiven, kärleksfull, social, nyfiken

Kategori SVERAK: Raskategori III och EMS-kod SPH

Pris Sphynx

Priset för en Sphynx är ca 13 000-16 000 kronor. Det varierar beroende på vad katten ska användas för senare i livet. En utställnings- eller avelskatt är oftast lite dyrare än en sällskapskatt. Uppfödaren har oftast bestämt vad katten ska användas till beroende på vilka drag den har. 

Sphynx till salu

Kattungar till salu går att hitta på olika annonssidor eller hos olika rasringsorganisationer. SVERAK har en sida för endast raskatter där de lägger upp kattungar till salu inom rasen. Köper du en kattunge av rasen från en annonssida som inte uteslutande säljer raskatter till salu är det extra viktigt att du kontrollerar att kattungen stambokförd och har stamtavla. Om kattungen inte har en stamtavla är det inte en raskatt. För mer information om vad du bör tänka på vid köp att kattunge se här

SVERAK:s annonsida för raskatter lägger upp Sphynx till salu här

Vi har tyvärr inte hittat någon rasring som lägger upp annonser till salu. Om du vet någon som gör det kontakta oss gärna så lägger vi upp den informationen. 

Uppfödare Sphynx

Det är alltid viktigt att kontrollera att uppfödningen av den kattunge som du tänkt köpa har gått rätt till. En bra utgångspunkt vid val av uppfödare är därför att se vilka uppfödare som listas hos rasringar eller liknande organisationer. Ofta följer dessa medlemmar särskilda riktlinjer och krav på sin uppfödningen vilket kan betraktas som en säkerhet för dig som köpare. Dessvärre har vi inte hittat någon rasring som listar uppfödare inom rasen Sphynx. 

 

Vet du en rasring eller liknande organisation som listar uppfödare inom rasen? Kontakta oss så länkar vi till den här. 

Rekommenderad föda

Sphynx har en väldigt hög ämnesomsättning för att hålla värmen och äter därför ofta. Det är därför viktigt att du alltid har kattmat tillgängligt för rasen så att den får i sig den näring som den behöver för att hålla värmen och energin under dagen. Kattmaten ska vara rik på fett och protein för rasen ska få i sig rätt byggstenar. Det är även rekommenderat att variera blötmat och torrfoder så rasen får i sig vätska under dagen. Viss varumärken har särskilt foder för Sphynx. Till exempel har Royal Canin ett torrfoder enbart för rasen som innehåller viktiga ämnen för just Sphynx. För mer information om vad du behöver tänka på vid köp av föda till din katt, se vår sida om Kattmat

Rekommenderade tillbehör

Rasen har svårt att hålla värmen till följd av den korta pälsen och det rekommenderas därför att man investerar i tillbehör som en mysig sovplats och filt. Det finns även en form av hylla som du kan fästa vid elementet som din Sphynx kan ligga i för att hålla värmen. Eftersom rasen är en nakenkatt kräver den ingen pälsvård utan istället hudvård. Det är viktigt så den inte torkar ut eller blir fettig. Regelbundna bad är att rekommendera för rasen och då finns särskilda tvålar för katter som du kan använda. Övriga tillbehör som rekommenderas är kattlåda, matplats och klösträd. För mer information om vilka tillbehör du behöver införskaffa, se vår sida Kattillbehör

Ett gäng söta kattungar av rasen Sphynx som badar. Hudvård och regelbundna bad är att föredra för den här rasen så “pälsen” håller sig mjuk och fin. 

Rekommenderad kattförsäkring

En veterinärvårdsförsäkring rekommenderas för alla katter oavsett om det är en raskatt eller huskatt. Det är en trygghet för både dig och din katt för att undvika plötsligt höga kostnader och hålla en god hälsa. För raskatter kan det även vara bra att teckna olika typer av tilläggsförsäkringar som till exempel livförsäkring eller avelsförsäkring. Dessa försäkringar täcker marknadsvärdet för din katt om något skulle hända. För mer information om vad de olika försäkringsbolagen erbjuder, se vår sig Kattförsäkring

Andra kattraser

Är du intresserad av att veta vilka fler raskatter som finns? Se vår sida om Kattraser för en fullständig lista på alla raskatter. 

Stäng meny