Devon rex

Devon rex katt som vilar

Devon rex är en energisk, intelligent, social och pratsam ras. Den älskar att stå i centrum och är positivt inställd till att knyta nya kontakter.

Rasen är i stort behov av stimulans och vill ha sällskap större delen av dagen. Därför kan ytterligare en katt som sällskap i hemmet vara att föredra om ägaren jobbar långa dagar.

Rasen trivs bäst inomhus eftersom den älskar värme mer än andra normalpälsade katter. Pälsen är lockig eller vågig och mycket välskött eftersom rasen hårar sparsamt.

Rasen har en slank men fast och muskulös kropp och är medellång. Huvudet är kilformat med framträdande kindben, kraftig haka och kort nos.

Sidinnehåll

Kort om rasen

Ursprung: Storbritannien

Sverige sedan: 1970

Storlek: Medel

Vikt hona: 2,5-3 kg

Vikt hane: 3,5-4 kg

Päls: Kort, vågig, underull

Personlighet: Energisk, pratsam, social, intelligent

Kategori SVERAK: Kategori IV och EMS-kod DRX

Pris Devon rex

Priset för en Devon rex är ca 10 000-15 000 kronor men det varierar beroende på uppfödare och kattunge. Om kattungen är avsedd för avel och utställning är ofta priset högre än för en sällskapskatt. 

En söt liten kattunge av rasen Devon rex som pratar med sin husse. Klippet speglar verkligen rasens personlighet som en pratsam och social ras. 

Devon rex till salu

Kattungar till salu går att hitta både på annonsplattformer och hos rasringen Nordiska Rexringen. Om du köper en kattunge på en annonsplats som inte enbart säljer raskatter är det extra viktigt att du säkerställer att katten är stambokförd och har stamtavla för annars är det ingen raskatt.

Det är även viktigt att träffa uppfödaren i sitt hem tillsammans med kattungen. Övrig viktig information att tänka på när du köper en kattunge hittar du här.

SVERAK:s annonssida för raskatter lägger upp annonser på Devon rex till salu.

Nordiska Rexringen är en rasring som lägger upp kattungar till salu här.

Uppfödare Devon rex

Det finns flera uppfödare av kattrasen i Sverige och vi hänvisar nedan till rasringen Nordiska Rexringen som listar alla uppfödare som är medlemmar där.

Att köpa en kattunge från en uppfödare som är medlem i en organisation eller rasring kan ses som en kvalitetsstämpel då de följer vissa bestämmelser och standarder som är bra för uppfödningen och kattungen. 

Nordiska Rexringen är en rasring som listar uppfödare inom rasen här.

Rekommenderad föda

Kattrasen är slank med tunn päls vilket gör att den har en hög ämnesomsättning. Det är därför viktigt att en Devon rex får en varierad och näringsrik mat ofta under dagen.

Kattmaten ska vara protein- och fettrik och gärna vara en kombination av blötmat och torrfoder då katter generellt sett är dåliga på att dricka vatten. Den vätska som katten får i sig under dagen kommer därför nästan alltid från blötmat. För mer information om vad du bör tänka på vid val av kattmat, se vår sida om Kattmat

Rekommenderade tillbehör

Eftersom kattrasen har en tunn päls så tycker den om värme mer än långhåriga katter. Ett bra tillbehör kan därför vara en slags säng eller hylla som du kan fästa vid ett element. Rasen trivs som bäst när den ligger i närheten av olika typer av värmekällor. En mjuk och mysig filt kan vara ett annat bra tillbehör för att katten ska hålla värmen.

Devon rex är i stort behov av stimulans och därför är det viktigt att du har tillbehör hemma som underhåller katten som till exempel olika typer av kattleksaker och ett klösträd. Övriga viktiga tillbehör är kattlåda och matplats. För mer information om vad du bör tänka på att införskaffa till din nya familjemedlem, se vår sida om Kattillbehör

Rekommenderad kattförsäkring

Devon rex är en raskatt och inköpspriset är därför högre än för till exempel en huskatt. Det är därför extra viktigt att du försäkrar din katt för att både du och din katt ska känna er trygga. En veterinärvårdsförsäkring rekommenderas för alla katter men för raskatter finns även vissa tillägg som stärker ditt skydd ytterligare.

Det finns till exempel en livförsäkring som täcker inköpspriset för din katt om den skulle dö eller avlivas. För mer information om vad olika försäkringsbolag erbjuder, se vår sida Jämför kattförsäkringar

Andra kattraser

För mer information om vilka fler raskatter som finns. Se vår sida om Kattraser

Populära kattraser

Fler kattraser

Senaste blogginläggen

gps-halsband katt

GPS-halsband katt

GPS-halsband för katt Ett GPS-halsband för din katt kan vara bra om du vill ha större koll på var din katt befinner sig. Om du

Läs mer »
fästingmedel för hundar

Fästingmedel hundar

Fästingmedel för hundar är viktigt att tänka lite extra på nu när sommaren än här. Många är ute och njuter av sol och värme med sin fyrbenta

Läs mer »